DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5138

Title: Exploring the Distribution of Urban Socio-Spatial Interactions through the Perspective of Digital Mobile Communication
Authors: Atun, Resmiye Alpar
Iranmanesh, Aminreza
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture
Keywords: Architecture
City planning--Data processing
City and Town--Mobile communication systems
Urban transportation--Social aspects
Segregation
urban grid analysis
space syntax
time-space analysis
Fibonacci
Issue Date: 2019
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Iranmanesh, Aminreza. (2019). Exploring the Distribution of Urban Socio-Spatial Interactions through the Perspective of Digital Mobile Communication. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Cities are among the most complex structures humankind has ever constructed; they are multidimensional entities comprising layers of movements, interactions, and information. The complexity and interconnectedness of interactive urban layers are ever increasing in the contemporary world. The institute of communication has faced a paradigm shift with the widespread use of digital mobile devices. Accordingly, research on cities must consider this phenomenon as it directly affects two of the basic components of the urban network: location and communication. Mobile digital communication has undermined the has undermined the necessity of being present and the need for physical proximity. The effects of this fundamental shift are not well understood in recent urban literature. This research first tries to develop a theoretical framework for addressing the mutual dialectic between urban space and socio-spatial interaction via the perspective of the emerging digital communication and the process of integrating social media into everyday life. Second, the dissertation explores the relationships between levels of accessibility to urban space throughout the spatial grid and the possibility for the establishment of socio-spatial interaction through geo-tagged data (in this case: Twitter). The study aims to contribute to the existing literature by suggesting a new methodological approach for reading the complex socio-spatial network of the city that takes mobile digital interactions into account. Accordingly, the methodological approach of the study comprises two overlapping types of network data: firstly, the graphically-tagged social network data that citizens produced within the urban space, and secondly, the physical accessibility through the space syntax measurements. The results show the significance of local accessibility in predicting geo-tagged Twitter data. The outcome also suggests that, in exploring emerging types of data, it is critical to look at the outliers and patterns of behavior that align with the increasing complexity of the urban structure.
ÖZ: Şehirler, farklı kentsel hareket katmanlardan oluşan etkileşimi ve bilgiyi içerisinde barındıran çok boyutlu ve kompleks organizmalardır. Günümüz dünyasında interaktif kentsel katmanların karmaşıklığı ve birbirine bağlılığı giderek artmaktadır. İletişim Enstitüsü, dijital mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bir paradigma değişikliği yaşadı. Bu bağlamda, konum ve iletişim kavramlarının, kentsel ağın iki temel bileşeni olduğundan ve şehir yapısını doğrudan etkilediğinden, şehirler ile ilgili yapılan araştırmalarda bu iki konunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Mobil dijital iletişim, iletişim için fiziksel olarak orada bulunmanın veya fiziksel yakınlığın gerekliliğini zayıflatmıştır. Bu temel değişimin doğadaki etkileri güncel kentsel literatürde çok iyi anlaşılamamaktadır. Bu bağlamda, bu araştırma ilk olarak, ortaya çıkan dijital iletişim perspektifinden ve sosyal medyanın gündelik hayata uyum sürecinden yararlanarak, kentsel mekân ile sosyo-mekânsal etkileşim arasındaki karşılıklı diyalektiği ele almayı ve teorik bir çerçevede geliştirmeyi amaçlamaktadır. İkincisi, bu tez, mekânsal düzen üzerinden kentsel alana erişilebilirlik düzeyleri ve coğrafi etiketli veriler (Twitter) ve de sosyo-mekânsal etkileşim kurma olasılığı verileri arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bu çalışmada, yerel halkın mobil dijital etkileşim verilerinden yararlanarak, kentin karmaşık sosyo-mekânsal ağını okumak için yeni bir metodolojik yaklaşım önerip, mevcut literatüre katkıda bulunak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın metodolojik yaklaşımı, iki tür ağ verisinin üst üste konularak incelenmesini içermektedir. Birincisi, kentsel alandaki yerli halkın sosyal ağ verilerinden yararlanarak oluşturulmuş, aralarındaki etkileşimi gösteren grafiksel verileri ve ikincisi de, mekân sözdizimi (Space-syntax) ölçümleri yoluyla erişilen fiziksel erişilebilirlik verileridir. Sonuç göstermiştir ki, coğrafi etiketli Twitter verilerinin öngörülebilmesinde, yerel erişilebilirliğin büyük önemi vardır. Aynı zamanda, kentsel yapının artan karmaşıklığına paralel olarak, davranış biçim ve kalıplarına bakmanın ve bu konuyla ilgili yeni veri türlerini araştırmanın kritik önemi vardır.
Description: Doctor of Philosophy in Architecture. Thesis (Ph.D.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2019. Supervisor: Prof. Dr. Resmiye Alpar Atun.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5138
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
IranmaneshAmireza.pdfThesis, Doctoral6.48 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback