DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5183

Title: Sivas'ta Yaşayan 4-24 Ay Bebeklerin Tamamlayıcı Besin (Mama) Kullanımları ve Bu Tamamlayıcı Besinlerdeki Bakterilerin Varlığının Araştırılması
Authors: Sarp, Tevhide Ziver
Öztürk, Betül
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Bebek Beslenmesi
Bebek beslenmesi
Tamamlayıcı mamalar
Koliform
Staphylococcus aureus
Escherichia coli
Koliform
Staphylococcus aureus
Baby Nutrition
Complementary formula
Escherichia coli
Issue Date: 2018
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Öztürk, Betül. (2018). Sivas'ta Yaşayan 4-24 Ay Bebeklerin Tamamlayıcı Besin (Mama) Kullanımları ve Bu Tamamlayıcı Besinlerdeki Bakterilerin Varlığının Araştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: In this study, the aim is to investigate the supplementary nutrient utilization status and presence of probable bacteria in complementary nutrients (Escherichia coli, Coliform and Staphylococcus aureus) in 4-24 month old infants living in Sivas. 156 mothers, who have 4-24 months old babies and applied to Family Health Centers (ASM) in Sivas, participated in the study. Participant mothers were asked about general information, information about their babies, and information on the foods they use for their babies in the questionnaire. In addition, the presence of Escherichia coli, Coliform and Staphylococcus aureus bacteriain complementary products that the mothers used were investigated in the surveys. Most probable number (MPN) method for E. coli and coliform bacteria, for S.aureus FAO and culture method which is recommended in ISO / DIS6888-1 were applied. It was found that 68.6% of the participating mothers did not work, 65.7% gave normal birth, 96.2% give only breastmilk in the first 6 months of the baby, and use complementary food in the following months, 72.4% of the recipients of the complementary food used grain-based, 68.6% of them used fruit-based food, 91.7% took care to wash their hands while preparing food and 33.3% kept them in bottled water while preparing each meal. With the companson of the value of BKI percentile, the statistical difference is depicted from the mothers in poll considering the sitiuation of giving supplementary food in first four months and the ages of children (p <0,05). It was determined that the mothers who were included in the study, according to their use of commercial food, had a statistically significant difference among their birth weights, age-length percentile and age-weight percentile numbers. In this study, it was identify that mothers used 17 cereal based foods and 24 fruit based foods as complementary foods to their babies. The existence of Escherichia coli, Coliform and Staphylococcus aureus were investigated in these products, but none of these bacteria were found. According to the result of the research, complementary food use cases for 4-24 months old infants living in Sivas region were determined and it was detected that complementary foods which are being used were suitable microbiologically. Keywords: Baby Nutrition, Complementary formula, Escherichia coli, Koliform, Staphylococcus aureus
ÖZ: Bu çalıĢmada Sivas’ta yaĢayan 4-24 aylık bebeklerin tamamlayıcı besin kullanim durumları ve bu tamamlayıcı besinlerde bulunması olası bakterilerin (Escherichia coli, Koliform ve Staphylococcus aureus) varlığının araĢtırması amaçlanmıĢtır. ÇalıĢmaya Sivas’ta bulunan Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) baĢvuran 4-24 aylık bebeği olan 156 anne katılmıĢtır. Katılımcı annelere anket formunda genel bilgileri, bebeklerin tükettiği besinler ve bebekleri ile ilgili bilgiler sorulmuĢtur. Ayrıca annelerin anketlerde kullandığını belirttiği tamamlayıcı mamalarda Escherichia coli, Koliform ve Staphylococcus aureus bakterilerin varlığı araĢtırılmıĢtır. E. coli ve Koliform bakteriler için En Muhtemel Sayı (EMS) yöntemi, S. aureus içinde FAO ve ISO/DIS6888-1’de önerilen kültür yöntemi uygulanmıĢtır ÇalıĢmaya katılan annelerin %68.6’sının çalıĢmadığı, %65.7’sinin normal doğum yaptığı, %96.2’sinin ilk 6 ay bebeklerine sadece anne sütü verdiği, ilerleyen aylarda tamamının tamamlayıcı mama kullandığı, tamamlayıcı mama kullananların %72.4’ünün tahıl bazlı, %68.6’sının meyve bazlı mama kullandıkları, %91.7’sinin mama hazırlarken el yıkamaya özen gösterdiği, %33.3’ünün her mama hazırlarken biberonu kaynamıĢ suda beklettiği saptanmıĢtır. ÇalıĢmaya katılan annelerin ilk dört ay anne sütü dıĢında besin verme durumlarına göre çocuklarının yaĢa göre BKĠ persentil değerleri karĢılaĢtırılmıĢ ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiĢtir (p<0,05). ÇalıĢmaya dahil edilen annelerin ticari mama kullanma durumlarına göre çocuklarının doğum vücut ağırlığı, yaĢa göre boy uzunluğu persentil değerleri ve yaĢa göre vücut ağırlığı persentil değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıĢtır (p<0,05) Bu çalıĢmada annelerin bebeklerine tamamlayıcı mama olarak 17 adet tahıl bazlı mama ve 24 adet meyve bazlı mama kullandıkları tespit edilmiĢtir. Bu mamalarda E. coli, Koliform ve Staphylococcus aureus varlığı araĢtırılmıĢ, ancak hiçbir mamada bu bakterilere rastlanmamıĢtır. Yapılan araĢtırmanın sonucuna göre; Sivas bölgesinde yaĢayan 4-24 ay bebeklerin tamamlayıcı mama kullanım durumları tespit edilerek, kullanılan tamamlayıcı mamaların mikrobiyolojik açıdan uygun oldukları saptanmıĢtır. Anahtar Kelimeler: Bebek beslenmesi, Tamamlayıcı mamalar, Escherichia coli, Koliform, Staphylococcus aureus
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Tevhide Ziver Sarp.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5183
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ozturkbetul.pdfThesis, Master1.63 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback