|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5258
|
Title: | Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması |
Authors: | Kabaran, Seray (Eş-Tez Danışmanı) Eren, Fatma Hülyam (Tez Danışmanı) Özmutaf, Melis Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Duygusal Beslenme, Depresyon Sağlıklı Beslenme - Diyet Obezite - Duygusal Yeme - Kovid 19 - Koronavirüs - Bulaşma Kovid-19, Çinko, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi |
Issue Date: | Sep-2021 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Özmutaf, Melis. (2021). Pandemi Dönemindeki Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Bireylerin; Koronavirüse Yakalanma, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi, Serum Çinko ve Çinko Alım Düzeylerinin Karşılaştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ: Bu çalışma, pandemi döneminde Denizli iline bağlı Sarayköy ilçesinde yaşayan 20-54 yaş arasındaki farklı beden kütle indeksine sahip bireylerin; Sars-CoV 2 virüsüne yakalanma, duygusal yeme, depresyon, diyet kalitesi, diyetle alınan çinko ve serum çinko düzeyini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Aralık 2020 - Eylül 2021 tarihleri arasında 200 kişi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri teke tek görüşme metodu ile, yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapılmış ve biyokimyasal
bulgular ile veri toplanmıştır. Anket formunda, bireylerin genel bilgileri, beslenme
alışkanlıkları, besin takviyesi kullanma durumu, kovid-19 geçirip/geçirmeme, kovid 19 hastalığına yakalanma sayısı, kovid-19 aşısı olma durumu sorgulanmıştır. Duygusal
yeme eğilimi için Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ), depresyon riskini analiz etmek için
CES-Depresyon Ölçeği (CES-D), diyet kalitesini tespit etmek için ise Akdeniz
Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Akdeniz Diyet Skoru (MDS), günlük çinko
alımını saptamak için ise araştırmacı tarafından geliştirilen çinko tüketim sıklığı anketi
kullanılmıştır. DYÖ ile BKİ ortalama değeri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki
bulunmaktadır (p<0.05). DYÖ skoru arttıkça BKI ortalama değeri artmıştır (p<0.05).
Ayrıca Akdeniz diyetine uyum arttıkça DYÖ ve CES-D skorları azalmıştır (p<0.05).
BKİ ortalama değeri ile MEDAS ve MDS indeksleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Kovid-19 geçiren (n=100) kişilerin, kovid-19 geçirmeyenlere göre (n=100) serum çinko konsantrasyonu daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Kovid-19 geçirme durumu ile BKİ ve bel çevresi değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Kovid-19 geçirip/geçirmeme durumu ile MEDAS ve MDS ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki kurulmuştur (p<0.05). Duygusal yeme, depresyon, diyet kalitesi serum çinko düzeyi ve diyetle alınan çinko miktarının ilişkisinin kanıtlanması ve kovid-19 geçirip/geçirmeme durumu, cinsiyet, antropometrik ölçümler gibi faktörlerin arasındaki etkileşimin incelenmesi için geniş popülasyon içeriğine sahip klinik ve randomize çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Kovid-19, Çinko, Duygusal Yeme, Depresyon, Diyet Kalitesi ABSTRACT: In this study, individuals with different body mass indexes during the pandemic period; emotional eating, depression, diet quality, dietary zinc and serum zinc levels and their relationship with each other were investigated in adults between the ages of 20-54 living in Sarayköy district of Denizli province. The research was carried out
with 200 people between December 2020 and September 2021. Data were collected
by using one-on-one interview method, face-to-face survey method and biochemical
findings. In the questionnaire form, the general information of the individuals, their
nutritional habits, the use of nutritional supplements, whether or not they have covid 19, the number of contracting the covid-19 disease, the status of being vaccinated
against covid-19 were questioned. Emotional Eating Scale for emotional eating
tendency, CES-Depression Scale (CES-D) to analyze depression risk, Mediterranean
Diet Adherence Scale (MEDAS) and Mediterranean Diet Score (MDS) to determine
diet quality, daily zinc intake The zinc consumption frequency questionnaire
developed by the researcher was used to determine. There was a statistically significant
relationship between Emotional Eating Scale and the mean value of BMI (p<0.05). In
addition, individuals in the normal BMI group had lower Emotional Eating Scale
scores than overweight and obese individuals (p<0.05). In addition, as adherence to
the Mediterranean diet increased, emotional eating scale and CES-D scores decreased
(p<0.05). No significant correlation was found between the mean value of BMI and
the MEDAS and MDS indices (p>0.05). The serum zinc concentration of people who
had COVID-19 (n=100) was found to be lower (p<0.05) than those who did not have
COVID-19 (n=100). There was no significant relationship between the COVID-19
transmission status and BMI and waist circumference values (p>0.05). A significant
relationship was established between the Covid-19 or not, and the MEDAS and MDS
scales (p<0.05). Clinical and randomized studies with large population content are
needed to prove the relationship between emotional eating, depression, diet quality,
serum zinc level and dietary zinc amount, and to examine the interaction between
factors such as covid-19 or not, gender, anthropometric measurements.
Keywords: Covid-19, Zinc, Emotional Eating, Depression, Diet Quality |
Description: | Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Eş-Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Seray Kabaran ve Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Fatma Hülyam Eren. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5258 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|