DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5337

Title: The Effect of Manufacturing Value Added on Economic Growth: Empirical Evidence from Europe
Authors: Kaymak, Turhan
Karami, Mohammad
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration
Keywords: Business Administration
Marketing Management
Aconomic Conditions and Development--Manufacturing--Europe
Economic Growth--Economic development--production economics--Europe
Business enterprises--Finance--Europe
Manufactures and Industries--Economic aspects--Europe
Industrial productivity--Europe
Economic Growth
Manufacturing Value Added
European Economy
Kaldorean Approach and Neoclassical Growth Model
Issue Date: 2018
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Karami, Mohammad. (2018). The Effect of Manufacturing Value Added on Economic Growth: Empirical Evidence from Europe. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Business Administration, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The manufacturing sector plays an essential role in achieving economic growth in any nation. Because of the growing phenomenon of deindustrialization the manufacturing sector has become increasingly important as the engine and driver of economic growth in both developing and developed economies. The purpose of this study is to uncover the impact of manufacturing sector on economic growth in selected European economies. Moreover, the association between investment, labor force and technology with economic growth in selected economies has been investigated. This thesis is an empirical analysis to assess the factors which affect economic growth in 25 of Europe’s most competitive economies by conducting a descriptive analysis, Pearson correlation, pooled OLS, fixed and random effects model. In this study as the dependent variable, GDP has been used as a measure of economic growth. On the other hand, manufacturing value added, gross fixed capital formation, employment ratio and high-tech export are employed as explanatory variables. To quantify the relationship between explanatory variables and economic growth, an eclectic model consisting of both the Kaldor’s first law of growth and the neoclassical growth model was estimated. Moreover in order to search for the factors affecting economic growth, a panel data approach methods have been employed. A sample data of 25 Europe’s most competitive economies from the World Economy Forum (WEF) and World Bank database are selected on an annual basis, from 1995 to 2016. The result of this study revealed that the economic growth has a significantly positive association with manufacturing, labor force, and technology. The unexpected interesting result is that the association between economic growth and investment is significantly negative. Keywords: Economic Growth, Manufacturing Value Added, European Economy, Kaldorean Approach and Neoclassical Growth Model.
ÖZ: Üretim sektörü, herhangi bir ülkede ekonomik büyümenin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Endüstrileşme olgusunun giderek artması nedeniyle imalat sektörü, hem gelişmiş hem de gelişmekde olan ekonomilerde ekonomik büyümenin motoru ve itici gücü olarak giderek önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, seçilen Avrupa ekonomilerinde imalat sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkisini göstermektedir. Ayrıca, seçilmiş ekonomilerde yatırım, işgücü ve teknoloji arasındaki ekonomik büyümenin ilişki araştırılmıştır. Bu tez, tanımlayıcı analiz, Pearson korelasyon, havuzlanmış OLS, sabit ve rastgele efekt modeli ile 25 adet Avrupa'nın rekabetçi ekonomisinde ekonomik büyümeyi etkileyen faktörleri değerlendirmek için ampirik bir analizdir. Bu çalışmada bağımlı değişken olarak GSYİH, ekonomik büyümenin bir ölçüsü olarak kullanılmıştır. Öte yandan, imalat katma değeri, brüt sabit sermaye oluşumu, istihdam oranı ve yüksek teknoloji ihracatı açıklayıcı değişkenler olarak ayrılmıştır. Açıklayıcı değişkenler ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi ölçmek için, hem Kaldor'un ilk büyüme yasası hem de neoklasik büyüme modelinden oluşan eklektik bir model tahmin edilmiştir. Ayrıca ekonomik büyümeyi etkileyen faktörleri araştırmak için panel veri yaklaşımı yöntemleri kullanılmıştır. Dünya Avrupa Forumu'ndan (WEF) ve Dünya Bankası veritabanından 25 adet Avrupa’nın rekabetçi ekonomilerinden oluşan örnek veriler, 1995’ten 2016’ya kadar yıllık olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın sonucu, ekonomik büyümenin imalat, işgücü ve teknoloji ile anlamlı derecede pozitif bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan, ekonomik büyüme ve yatırım arasındaki ilişki önemli ölçüde olumsuzdur. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Üretim Değeri Eklendi, Avrupa Ekonomisi, Kaldorean Yaklaşımı ve Neoklasik Büyüme Modeli.
Description: Master of Arts in Marketing Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.A.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2018. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Turhan Kaymak.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5337
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
karamimohammad.pdfThesis, Master706.46 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback