DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5346

Title: Kronik Lateral Epikondilit’li Bireylerde Radial Ekstrakorporeal Şok Dalga Terapisi ile Derin Friksiyon Masajı Tedavisinin Etkilerinin Karşılaştırılması
Authors: Kırmızıgil, Berkiye
Tenekeci, İsmail
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Tendinopati
Transvers Friksiyon Masajı
Kavrama Kuvveti
Yaşam Kalitesi
Hasta Bazlı Ön Kol Değerlendirme Anketi
Tendinopathy
Transverse Friction Massage
grip strength
quality of life
Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation
Issue Date: 2018
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Tenekeci, İsmail. (2018). Kronik Lateral Epikondilit’li Bireylerde Radial Ekstrakorporeal Şok Dalga Terapisi ile Derin Friksiyon Masajı Tedavisinin Etkilerinin Karşılaştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: The aim of this study was to compare the effects of Radial Extracorporeal Shockwave Therapy (rESWT) treatment and Deep Friction Massage (DFM) treatment on pain, functionality, grip strength (GS), edema, range of motion (ROM) of the elbow and quality of life in individuals with chronic lateral epicondylitis (CLE). 36 individuals diagnosed with CLE were randomly divided into two equal groups. rESWT treatment was applied to Group 1 and DFM treatment to Group 2. Visual analogue scale was used to assess pain severity, functionality with Patient-Rated Elbow Evaluation Turkish version (PRTEE-T), GS with digital dynamometer, ROM of the elbow joint with goniometer, edema with environmental measurement, and quality of life with Short Form 36 (SF-36). In our study, there was no statistically significant difference in pain, functionality, GS (180°), ROM of elbow, edema between rESWT and DFM treatments (p> 0,05). A significant difference was found in favor of DFM treatment on pain and physical function values (p <0,05). When the magnitude of the clinical effects were examined, it was found that DFM treatment were superior to rESWT on parameters of GS and 4 sub-groups of SF-36 which are pain, vitality, emotional role limitation and physical function. rESWT treatment were found to be superior in ROM of elbow flexion, edema and 2 sub-groups of SF-36 which are social function and mental health. On the parameters of pain, functionality and ROM of elbow extension, both treatments are effective and their effects are similar. In this study, treatment modalities in individuals with CLE were statistically similar. We also recommend the use of DFM treatment because it is more cost- effective than rESWT treatment method and clinical effects of DFM treatment are more significant on parameters of GS and quality of life. Keywords: Tendinopathy, Transverse Friction Massage, grip strength, quality of life, Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation.
ÖZ: Bu çalışmanın amacı kronik lateral epikondilit (KLE) hastalığı olan bireylerde Radial Ekstrakorporeal Şok Dalga Terapi (rESWT) tedavisi ile Derin Friksiyon Masajı (DFM) tedavisinin ağrı, fonksiyonellik, kavrama kuvveti (KK), ödem, dirsek normal eklem hareketi (NEH) ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. KLE tanısı alan 36 birey randomize olarak iki eşit gruba ayrılmıştır. Grup 1’e rESWT tedavisi, Grup 2’ye ise DFM tedavisi uygulandı. Görsel Analog Skalası (GAS) ile ağrı şiddeti, Hasta Bazlı Ön Kol Değerlendirme Anketi (PRTEE-T) ile fonksiyonellik, dijital dinamometre ile kavrama kuvveti (KK), gonyometre ile dirsek ekleminin normal eklem hareketi (NEH), çevre ölçümü ile ödem, Kısa Form 36 (KF-36) ile de yaşam kalitesi değerlendirildi. Çalışmamızda rESWT ve DFM tedavilerin ağrı, fonksiyonellik, KK (180° deki), NEH, ödem üzerine etkisi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). KK (90° deki), KF-36 alt parametrelerinden ağrı ve fiziksel fonksiyon değerlerinde istatistiksel olarak DFM tedavisinin lehine anlamlı fark bulundu (p<0,05). Klinik etki büyüklükleri incelendiğinde, KK’de, KF-36 parametrelerinden ağrı, vitalite, emosyonel rol kısıtlılığı ve fiziksel fonksiyonda DFM tedavisi daha üstündür. Dirsek fleksiyonu NEH, ödem ve KF-36 alt parametrelerinden sosyal fonksiyon ve mental sağlıkta rESWT tedavisi daha üstündür. Ağrı, fonksiyonellik ve dirsek ekstansiyonu NEH üzerine ise her iki tedavi etkili olup etkileri benzerdir. Bu çalışmada KLE’li bireylerde uygulanan tedavi yöntemleri istatistiksel olarak benzer etki gösterdi. Ayrıca rESWT, DFM tedavi yöntemine göre çok daha maliyetli olması ve DFM tedavisinin klinik etkisinin KK ve yaşam kalitesinde daha yüksek olması nedeniyle DFM tedavisi kullanılmasını önermekteyiz. Anahtar Kelimeler: Tendinopati, Transvers Friksiyon Masajı, Kavrama Kuvveti, Yaşam Kalitesi, Hasta Bazlı Ön Kol Değerlendirme Anketi.
Description: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5346
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
tenekeciismail.pdfTez, Master 2.14 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback