DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5396

Title: Çocuklarda Besin Neofobisi ve İnflamatuar İndeks Skoru, Diyet Kalitesi ve Antropometrik Ölçümlerle İlişkili Midir?
Authors: Kabaran, Seray
Kanısoy, Didem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Sağlıklı Beslenme--Çocuklar
Food Neophobia
KIDMED Scores
Inflammatory Index Scores
Anthropometric Measurements
Issue Date: 2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Kanısoy, Didem. (2020). Çocuklarda Besin Neofobisi ve İnflamatuar İndeks Skoru, Diyet Kalitesi ve Antropometrik Ölçümlerle İlişkili Midir?. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: The aim of this study is to examine the relationship between food neophobia and inflammatory index scores in children with dietary quality and anthropometric measurements; this study was conducted in primary schools in the Famagusta region. A total of 300 volunteers (150 girls, 150 boys) from 3rd, 4th and 5th grade students were included in the study. The general characteristics of the individuals, their neophobia scores, the inflammatory index of the diet and the KIDMED index and the frequency of food consumption were questioned with a questionnaire form. Anthropometric measurements (body weight, height, waist circumference, neck circumference) of the children were taken. According to the Inflammatory Index classifications of the students included in the study, the difference between body weight, height, waist circumference, neck circumference and BMI values was found to be statistically significant (p <0.05). The body weight, height, waist circumference, neck circumference and BMI values of the students whose Inflammatory Index classification was 1st quartile were found to be significantly higher than the other students. A statistically significant difference was found between the Inflammatory Index scores of the students according to their BMI (percentile) classifications (p <0.05). The Inflammatory Index scores of students with normal weight are higher than obese students. In addition, the Inflammatory Index scores of the students with low KIDMED classification were found to be higher than the students with high KIDMED classification (p <0.05). It was determined that there is a statistically significant and positive correlation between the students Neophobia scores and the Inflammatory Index scores (p <0.05). A statistically negative correlation was found between the neophobia scores of the students participating in the study and the KIDMED scores (p <0.05). A statistically significant negative correlation was found between the KIDMED scores and the Inflammatory Index scores of the students (p <0.05). As the KIDMED scores of the students increase, their Inflammatory Index scores decrease. As a result of the study, it was observed that there was a relationship between Mediterranean diet compliance and dietary inflammatory index. There was no relationship between food neophobia and dietary inflammatory index. In order to understand the relationship between neophobia and DII, longer follow-ups with more number of people may be recommended. Keywords: Food Neophobia, KIDMED Scores, Inflammatory Index Scores, Anthropometric Measurements
ÖZ: Bu çalışma, çocuklarda besin neofobisi ve inflamatuar indeks skorlarının, diyet kalitesi ve antropometrik ölçümlerle ilişkisini incelemek amacıyla; Gazimağusa bölgesindeki ilkokullarda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 3, 4 ve 5’inci sınıf öğrencilerinden gönüllülük esasına bağlı toplam 300 kişi (150 kız, 150 erkek) dahil edilmiştir. Bireylerin genel özellikleri, neofobi puanları, diyetin inflamatuar indeksi ve KIDMED indeksi ve besin tüketim sıklıkları anket formu ile sorgulanmıştır. Çocukların antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, boyun çevresi) alınmıştır. Araştırmaya dahil edilen öğrencilerin İnflamatuar İndeks sınıflamalarına göre vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, boyun çevresi ve BKİ değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). İnflamatuar İndeks sınıflamasının I.’nci çeyrekliğinde olan öğrencilerin vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, boyun çevresi ve BKİ değerleri diğer öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin BKİ (persentil) sınıflamalarına göre İnflamatuar İndeks skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (p<0,05). Normal ağırlıkta olan öğrencilerin İnflamatuar İndeks skorları obez öğrencilere göre yüksektir. Ayrıca KIDMED sınıflaması düşük olan öğrencilerin İnflamatuar İndeks skorları, KIDMED sınıflaması yüksek olan öğrencilerden yüksek bulunmuştur (p<0,05). Öğrencilerin Neofobi skorları ile İnflamatuar İndeks skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir korelasyon olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Çalışmaya katılan öğrencilerin Neofobi skorları ile KIDMED skorları arasında istatistiksel olarak negatif yönlü korelasyon olduğu saptanmıştır (p<0,05). Öğrencilerin KIDMED skorları ile İnflamatuar İndeks skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ve negatif yönlü bir korelasyon bulunduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Öğrencilerin KIDMED skorları arttıkça, İnflamatuar İndeks skorları azalmaktadır. Çalışma sonucunda Akdeniz Diyeti uyumu ile diyet inflamatuar indeksi arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Besin neofobisi ve diyet inflamatuar indeksi arasında ise ilişki saptanmamıştır. Neofobi ile DII arasındaki ilişkinin anlaşılması için daha çok kişi sayısı ile daha uzun süreli takip çalışmalarının yapılması yararlı olabilir. Anahtar Kelimeler: Besin Neofobisi, KIDMED Skorları, İnflamatuar İndeks Skorları, Antropometrik Ölçümler
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2020. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Seray Kabaran.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5396
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Kanisoydidem.pdfTez, Master 1.09 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback