DSpace
 

EMU I-REP >
10 Faculty of Communication and Media Studies >
Faculty of Communication and Media Studies - Thesis Colection >
Theses (Master's and Ph.D) – Communication and Media Studies >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5397

Title: Göç Mekanlarından Mağusa Maraş Bölgesindeki Gençlerin Kimlik İnşası
Authors: Arsoy, Aysu
Özertural, Pınar
Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi
Keywords: Göç--Kimlik Sorunu
Göç--Maraş (Mağusa)--Kıbrıs
Ayrımcılık
Ötekileştirme
Kimlik Çatışması
Kültür
İletişim
Kültürel Kimlik
Kültürel Kimlik Aidiyeti
Issue Date: 2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Özertural, Pınar. (2020). Göç Mekanlarından Mağusa Maraş Bölgesindeki Gençlerin Kimlik İnşası. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Communication and Media Studies, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This research is based upon the differentiation of identity and conflict amongst young adults who live in the area or Mağusa Maraş (Cyprus). Their interaction with others will also be approached throughout the study. The reason for carrying out this research in Maraş is because, after the year of 1974, the majority of the families have chosen to move from Turkey to live in Maraş. This study has been conducted with a total of 20 individuals, consisting of 10 females and 10 males aged between 20-30 years. A qualitative research method was chosen and face-to-face interviews were carried out to address and disclose the issues within discrimination that they may have faced. In conclusion, it has been revealed that individuals who are currently living in the Northern Cyprus, Maraş region, who hold a dual citizenship, have faced discrimination on the grounds of living in Cyprus and no longer are being seen as “Turkish” but “Cypriot” by people from Turkey. On the other hand, the participants in the study have stated that they are also being judged in Cyprus and not accepted as one of their own. Many have also added that they have not been accessed to equal rights whilst living in Cyprus and have felt excluded by those living there. Even though these young adults view their identity as to “having to homelands” they still choose to live in Cyprus and have made it become their homeland regardless of their beliefs of not being wanted or accepted by the citizens in Cyprus. Overall, even though they are many similarities within both cultures in terms of religion and linguistic, the participants of the study have revealed that they feel more connected to the custom traditions of Turkey. Keywords: Discrimination, Identity, Conflict.
ÖZ: Bu çalışma Kıbrıs’ta yaşamını sürdüren, Mağusa’nın Maraş bölgesinde ikamet eden gençlerin kimlik inşasını incelemek amacıyla yapılmıştır. Maraş bölgesinin seçilmesinin nedeni 1974 sonrası Türkiye’den adaya göç eden ailelerin yoğun olarak Maraş bölgesinde ikamet etmeleridir. Kartopu örneklemi kullanılarak ve odak (focus) grup olarak belirlenen 20-30 yaş aralığındaki 20 kişi (10 kadın, 10 erkek) ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi esas alınmıştır. Ayrımcılık ve ötekileştirme kavramlarını ortaya çıkarabilmek için katılımcılar açık uçlu sorulara tabi tutulmuşlardır. Sonuç olarak Kıbrıs’ta Maraş bölgesinde yaşayan çift uyruklu vatandaşların kendilerinin Türkiye’de “Kıbrıslı” olarak ötekileştirildikleri, Kıbrıs’ta ise “küçümsendikleri”’ “ayrımcılığa maruz kaldıklarını” ve eşit olmadıklarına inandıkları gözlemlemiştir. Gençler kimliklerini “iki vatana sahip” olarak görse de genel olarak Kıbrıs’a aidiyetlerinin yüksek olması, “istenmediklerine” inansalar da vatanları olarak Kıbrıs’ı seçmeleri ve kendilerini iki vatanlı görmeleri de diasporik kimliklerdeki aidiyet çatışmasını ortaya koymaktadır. Genel olarak iki kültürün din ve dilsel olarak benzerlikleri olsa da birbirinden farklı iki kültür olduğu ve katılımcıların Türkiye’nin gelenek göreneklerine Kıbrıs gelenek ve göreneklerinden daha fazla bağlı olduklarını ifade etmişlerdir. Anahtar kelimeler: Ayrımcılık, Ötekileştirme, Kimlik Çatışması.
Description: İletişim ve Medya Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi, 2020. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aysu Arsoy.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5397
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Communication and Media Studies

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ozerturalpinar.pdfThesis, Master1.21 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback