DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5398

Title: KKTC’de Yaşayan Lise ve Üniversite Çağındaki Kız Öğrencilerin Yeme Bozukluklarının Yaygınlığının Saptanması
Authors: Erge, Sema
Keskin, Fatma
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Beslenme Alışkanlıkları--Sağlıklı Beslenme--Doğu Akdeniz Üniversitesi--Öğrenciler--Cyprus, North
Lise ve Üniversite Kız Öğrencileri
Yeme Tutum Testi (Ytt 40)
Yeme Davranış Bozukluğu
Issue Date: 2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Keskin, Fatma. (2020). KKTC’de Yaşayan Lise ve Üniversite Çağındaki Kız Öğrencilerin Yeme Bozukluklarının Yaygınlığının Saptanması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: High school and university age cause significant biological and psychological differences in the lives of individuals, and it is known that the habits adopted in this period are of great importance in terms of school success and prevention of chronic diseases that may occur in later ages. This study aims to determine the nutritional status of high school and university girls and to determine the prevalence of eating behavior disorders of female students; It was conducted on 20 July Science High School and a total of 400 female students studying at Eastern Mediterranean University. The data were obtained using one-to-one interview technique. The content of the questionnaire includes general information, nutritional habits of the participants, anthropometic measurement information, 24-hour food consumption records and Eating Attitude Test-40 (YTT-40) measurements. The average age of high school and university students is 15.71 ± 1.08 and 22.10 ± 2.68. Body weight of 78% of high school students and 90% of university students were found to be within normal limits. It was found that the rate of fast-food preference of high school students was statistically significantly higher than university students (p <0.05). There was no statistically significant difference between the scores of high school and university students obtained from YTT (p> 0.05). Negative correlations were found between university students' body weight and Body Mass Index (BMI) and YTT scores (p <0.05). The ratio of university students to diet 4-6 times is significantly higher than high school students (p> 0.05). According to the results, no statistically significant difference was found between the eating attitudes of high school and university students in our study. Therefore, more studies should be done on Eating Behavior Disorder in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Keywords: High School and University Female Students, Eating Attitude Test (YTT-40), Eating Behavior Disorder
ÖZ: Lise ve üniversite çağı, bireylerin yaşamlarında biyolojik ve psikolojik olarak önemli farklılıklara neden olmaktadır ve bu dönemde benimsenen alışkanlıkların, okul başarısı ve ileriki yaşlarda oluşabilecek kronik hastalıkların önlenmesi açısından büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Bu araştırma lise ve üniversite çağındaki kız öğrencilerin beslenme durumlarının saptanması ve kız öğrencilerin yeme davranış bozukluklarının yaygınlığını belirlemek amacı ile; 20 Temmuz Fen Lisesi‟nde ve Doğu Akdeniz Üniversitesi‟nde öğrenim gören toplam 400 kız öğrenci üzerinde yapılmıştır. Veriler bire bir görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Uygulanan anketin içeriğinde genel bilgiler, katılımcıların beslenme alışkanlıkları, antropometik ölçüm bilgileri, 24 saati içeren besin tüketimi ile ilgili kayıtları ve Yeme Tutum Testi-40 (YTT-40) ölçümleri bulunmaktadır. Lise ve üniversite öğrecilerinin yaş ortalamaları 15,71±1,08, ve 22,10±2,68‟dir. Vücut ağırlığının lise öğrencilerinde %78, üniversite öğrencilerinde ise %90 oranında normal sınırlar içerisinde oldukları saptanmıştır. Lise öğrencilerinin fast-food terich etme oranı üniversite öğrencilerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Lise ve üniversite öğrencilerinin YTT‟nden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Üniversite öğrencilerinin vücut ağırlığı ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) ile YTT puanları arasında negatif yönlü korelasyonlar saptanmıştır (p<0,05). Üniversite öğrencilerinin 4-6 kez diyet yapma oranı lise öğrencilerine göre anlamlı düzeyde yüksektir (p>0,05). Elde edilen sonuçlara göre çalışmamızda lise ve üniversite öğrencilerinin yeme tutum davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Dolayısı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde Yeme davranış bozukluğu ile ilgili daha çok çalışma yapılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Lise ve Üniversite Kız Öğrencileri, Yeme Tutum Testi (Ytt-40), Yeme Davranış Bozukluğu
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2020. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sema Erge
URI: http://hdl.handle.net/11129/5398
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Keskinfatma.pdfTez, Master 1.77 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback