DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5475

Title: Öğretmenlerin Anne Babaların ve Çocukların Çok Kültürlü Eğitime Yönelik Anlayışları ve Okul Uygulamaları
Authors: Yazgın, Eda
Tuncer, Kerime
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Keywords: İlköğretim
Okul Öncesi Öğretmenliği
Okul Öncesi Eğitim--Çok Kültürlü Eğitim--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-)
Kültür
Çok Kültürlü Eğitim
Çok Kültürlülük
Eğitim
Okul Öncesi
İlköğretim
Eğitim
Kültür
Çok Kültürlü Eğitim
Akran İlişkileri
Education
Culture
Multicultural Education
Peer Relations
Issue Date: 2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Tuncer, Kerime. (2020). Öğretmenlerin Anne Babaların ve Çocukların Çok Kültürlü Eğitime Yönelik Anlayışları ve Okul Uygulamaları. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: In this study, it is aimed to determine the opinions and practices of teachers, parents and children towards multicultural education. The study was carried out with a case study, which is one of the qualitative research methods, since it was conducted by to reveal existing situation. This study took place in a kindergarten which are connected to National Ministry of Education and Culture in the town of Famagusta, Northern Cyprus. The data collection process held between January 7th and March 10th 2020 with student observations, between February 15th and May 11th 2020 with parent interviews and between April 7th and May 20th 2020 with teacher interviews. The entire data collection process took 5 months. The sample group of the study consisted of 32 children, 40 parents and 5 teachers. The study was conducted within the framework of ethical rules and on the voluntary policy of all participants. The first of the three step study is observation of children during play. For 2.5 months, the activities of the children were observed and notes were taken in their free time play period every day of the week. The second step is parent interviews and the third is teacher interviews. Validity and reliability calculation of the obtained data was made using the reliability formula of Miles and Huberman (1994). As a result of the study, the importance and necessity of multicultural education given in pre-school education institutions was emphasized, it was concluded that peer relations in the educational environment are quite successful and the situation of coming from different cultures does not affect the relations between children negatively, better regulation of multicultural education environments and increased practices. Recommendations were given in line with the results obtained in the light of the findings of the study. Keywords: Education, Culture, Multicultural Education, Peer Relations.
ÖZ: Bu çalışmada, öğretmenlerin, anne-babaların ve çocukların çok kültürlü eğitime yönelik görüşleri ve yaptıkları uygulamaları belirlemek hedeflenmektedir. Çalışma var olan durumu ortaya koyma amacı güdüldüğü için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile gerçekleşmiştir. Çalışma Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı olan Gazimağusa ilçesinde yer alan özel bir anaokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verilerinin toplanması 2019-2020 eğitim öğretim yılı 7 Ocak-10 Mart 2020 tarihleri arasında yapılan öğrenci gözlemleri, 15 Şubat-11 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılan anne-baba görüşmeleri ve 7 Nisan-20 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılan öğretmen görüşmeleri ile gerçekleşmiştir. Veri toplama süreci toplamda 5 ay sürmüştür. Çalışmanın örneklem grubunu, 32 çocuk 40 anne-baba ve 5 öğretmen oluşturmuştur. Çalışma etik kurallar çerçevesinde ve tüm katılımcıların gönüllülük ilkesi ile katılımı çerçevesinde gerçekleşmiştir. 3 aşamadan oluşan çalışmanın ilk aşaması çocukların oyunları sırasında gözlemlenmesidir. 2.5 ay boyunca haftanın her günü daha önceden düzenlenen sınıflarda çocukların oyunları gözlemlenmiş ve notlar alınmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında anne-baba görüşmeleri üçüncü aşamasında ise öğretmen görüşmeleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin geçerlilik güvenirlik hesaplaması Miles Huberman (1994) güvenirlik formülü kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, okul öncesi eğitim kurumlarında verilen çok kültürlü eğitimin ne kadar önemli olduğu ve gerekliliği vurgulanmış, eğitim ortamındaki akran ilişkilerinin oldukça başarılı olduğu ve farklı kültürden gelme durumunun çocuklar arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemediği, çok kültürlü eğitim ortamlarının daha iyi düzenlenmesi ve uygulamaların zenginleştirilmesi gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bulguları ışığında ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda en önemli birkaç öneriler verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kültür, Çok Kültürlü Eğitim, Akran İlişkileri.
Description: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Okul Öncesi Eğitim Yüksek Lisans Tezi. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2020. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Eda Yazgın.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5475
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Tuncerkerime.pdfTez, Master 1.19 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback