|
EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5485
|
Title: | Perceptions of Employees on Effects of COVID-19 Pandemic in Food and Beverage Industry: A Case Study from North Cyprus |
Authors: | Öztüren, Ali (Co-Supervisor) Kılıç, Hasan (Supervisor) Mohammadi, Saeedeh Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism |
Keywords: | Tourism Food and Beverage Industry--Covid 19 Pandemic Situation--Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) Pandemic COVID-19 food safety job security psychological impact north Cyprus |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Mohammadi , Saeedeh. (2020). Perceptions of Employees on Effects of COVID-19 Pandemic in Food and Beverage Industry: A Case Study from North Cyprus. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | The spread of the Coronavirus (COVID-19) virus, which causes acute respiratory in-fections, has become widespread worldwide, raising public health concerns. Transmis-sion of the disease occurs through the animal to the human or in the food chain. In addition to the devastating effects of COVID-19, the world is directly affected by the various viruses leading to new challenges, which reduce economic growth and creates a social burden.
This thesis focuses on the impacts of the Coronavirus pandemic on perceptions of em-ployees in food and beverage industry during quarantine and disease outbreaks. The data was collected using a qualitative method by interviewing with employees working at the food and beverage business in İskele, North Cyprus. The results of the study indicate that the Coronavirus pandemic and forced quarantine have hurt the social, economic, and psychological life of employees. The induced damaging effects have been much more tangible on jobs related to the tourism industry. The participants’ perceptions focus on food safety, job security, and psychological impacts under COVID-19 pandemic.
Keywords: pandemic, COVID-19, food safety, job security, psychological impact, north Cyprus. ÖZ:
Akut solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan Koronavirüsünün (COVID-19) yayılması dünya çapında yaygınlaşarak halk sağlığı endişelerini artırmıştır. Hastalığın bulaşması hayvandan insana veya besin zincirinde gerçekleşmektedir. COVID-19'un yıkıcı etkilerine ek olarak dünyamız, ekonomik büyümeyi azaltan ve sosyal bir yük oluşturan yeni zorluklara yol açan çeşitli virüslerden doğrudan etkilenmektedir.
Bu tez, koronavirüs salgınının, karantina ve hastalık salgınları sırasında yiyecek ve içecek endüstrisindeki çalışanların algıları üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Veriler, Kuzey Kıbrıs İskele'de yer alan yiyecek ve içecek işletmesindeki çalışanlarla görüşülerek nitel yöntemle toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları, Koronavirüs salgını ve zorunlu karantinanın çalışanların sosyal, ekonomik ve psikolojik hayatına zarar verdiğini göstermiştir. Bu dolaylı yıkıcı etkiler, turizm endüstrisi ile ilgili işler üzerinde çok daha somut hale görülmektedir. Katılımcıların algıları, gıda güvenliği, iş güvenliği, COVID-19 salgını altındaki psikolojik etkilere odaklanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: pandemi, COVID-19, gıda güvenliği, gıda hijyeni, kişisel hijyen, psikolojik etkiler, kuzey kıbrıs. |
Description: | Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2020. Co-Supervisor: Prof. Dr. Ali Öztüren, Supervisor: Prof. Dr. Hasan Kılıç. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5485 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Tourism
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|