DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5503

Title: Examining the Effects of Remittances, Labor Productivity and Trade on Real Effective Exchange Rate: Case of Turkey
Authors: Özataç, Nesrin
Habibi, Mohamad
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Banking and Finance
Keywords: Banking and Finance
Banks and Banking--Turkey
Exchange Rates--Turkey
Real Effective Exchange Rate
Remittance
Labor Productivity
Trade Openness
Turkey
Economics
Issue Date: 2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Habibi, Mohamad. (2020). Examining the Effects of Remittances, Labor Productivity and Trade on Real Effective Exchange Rate: Case of Turkey. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Banking and Finance, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Financial and economic development of a country is a crucial matter for every nation. There are various factors and elements that carry a major role in this regard and the literature shows numerous variables that are regarded as vital for this improvement. However, most studies examined countries in regions that are relatively far from the Middle East and Especially, Turkey. Hence, the current research entails a number of influential factors that have been noted to be significant for improving real effective exchange rate of the country, especially in the long-term. It is assumed that changes in Remittances, Labor Productivity, Trade (Openness) could impact on the changes in Real Effective Exchange Rate in the context of Turkey. These factors are remittances, labor productivity, and trade openness. It is important to note that while these factors have been under examination since early ages of research on econometric variables, the literature lacks consensus upon findings, particularly, empirical evidence. Thus, the current research aims to provide a better understanding of underlying effects and linkages among these variables. Data (2000-2017) from central bank of Turkey that was made public is used as well as indicators of OECD. Modern tools and analytical approaches have been undertaken to examine the relationships between the included factors and measures have been derived from the extant literature to ensure the reliability and validity of the results. All hypotheses of the research have been supported through data analysis. It can be said that increased remittances have a positive effect on a country’s real effective exchange rate in long-term. Increased trade openness was found to be negatively associated with REER. This is due to the fact that trade openness leads to increased price of domestic goods for other nations. Labor productivity is positively related with REER as Turkey exhibits high productivity in its labor, which further impacts its economic state in terms of effectiveness of its exchange rate. The findings of this research are aimed to contribute to the literature as well as practical approach towards analyzing and understanding connections among the aforementioned variables. Keywords: Real Effective Exchange Rate, Remittance, Labor Productivity, Trade Openness, Turkey, Economics.
ÖZ: Bir ülkenin mali ve ekonomik kalkınması her millet için çok önemli bir konudur. Bu konuda önemli rol oynayan çeşitli faktörler ve unsurlar vardır ve Literatür, bu gelişme için hayati sayıda değişkeni göstermektedir. Bununla birlikte, çoğu çalışmalar, Orta Doğu'dan ve özellikle Türkiye'den nispeten uzak bölgelerdeki ülkeleri incelemiştir. Dolayısıyla, mevcut araştırmada özellikle uzun vadede ülkenin reel efektif döviz kurunun iyileştirilmesi için önemli olduğu belirtilen bir etkili faktörü gerektirmektedir. Bu nedenle, mevcut araştırmaya gore özellikle uzun vadede, ülkenin gerçek etkin kur geliştirilmesi için önemli olduğu not edilmiştir. Bu faktörler işçi dövizleri, işgücü verimliliği ve ticarete açıklıktır. Bu faktörler ekonometriki değişkenler üzerine yapılan araştırmaların erken yaşlarından beri incelenirken, literatürde bulgular, özellikle de ampirik kanıtlar üzerinde fikir birliği bulunmadığını belirtmek önemlidir. Bu nedenle, mevcut araştırma, bu değişkenler arasındaki altta yatan etkilerin ve bağlantıların daha iyi anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.OECD göstergelerinin yanı sıra Türkiye merkez bankasından kamuoyuna açıklanan veriler (2000-2017) kullanılmaktadır. Dahil edilen faktörler arasındaki ilişkileri incelemek için modern araçlar ve analitik yaklaşımlar üstlenilmiştir ve sonuçların güvenilirliğini ve geçerliliğini sağlamak için mevcut literatürden türetilmiştir. Araştırmanın tüm hipotezleri veri analizi ile desteklenmiştir. Artan işçi dövizlerinin uzun vadede bir ülkenin reel efektif döviz kuru üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söylenebilir.Artan ticaret açıklığının REER ile olumsuz bir şekilde ilişkili olduğu bulundu.Bunun nedeni, ticarete açıklığın diğer ülkeler için yerli malların fiyatlarının artmasına yol açmasıdır. Türkiye emeğinde yüksek verimlilik sergilediğinden, döviz kurunun etkinliği açısından ekonomik durumunu daha da etkilediğinden, işgücü verimliliği REER ile pozitif yönde ilişkilidir.Bu araştırmanın bulguları, söz konusu değişkenler arasındaki bağlantıları analiz etmeye ve anlamaya yönelik pratik yaklaşımın yanı sıra literatüre de katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Reel Efektif Döviz Kuru, Havale, Emek Verimliliği, Ticaret Açıklığı, Türkiye, Ekono.
Description: Master of Science in Banking and Finance. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Banking and Finance, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Özataç.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5503
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
HabibiMohamad.pdfThesis, Master451.43 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback