DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5514

Title: Holistic Healing Environment In Pediatric Hospital Settings
Authors: Günçe, Kağan
Alhsainat, Aseel Ahmad
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture
Keywords: Interior
Interior Design--Pediatrics hospitals
Children Hospitals--Architecture and Design
Health care facilities--Architecture
Pediatric Settings
Children
Inpatient
Indoor Healing Environment
Child Friendly
Design
Wellbeing
Issue Date: 2018
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Alhsainat, Aseel Ahmad. (2018). Holistic Healing Environment In Pediatric Hospital Settings. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Interior Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Environment affects how we think, feel and behave. It shapes our habits, expectations of normality and values. Affect human physically and psychologically, it can support and nourish physical, mental and social development. In healthcare, Positive environmental stimulation can promote patient well-being by reducing stress or negative feelings. An increasing body of research shows that hospital interior design has an important impact on healthcare consequences, but there is a limited of research’s on children’s pediatrics hospitals, although research is often difficult for designers to understand and apply in decision making. While improving children’s patient experience didn’t receive the attention that it needs to make a thoughtful progress. The primary goal of this dissertation is to develop design requirements in pediatric hospitals as a holistic healing environment. This based on the principle of reducing patient stress by understanding children’s experience in the hospital environment, also to investigate the role of the physical environment in the patient’s feelings and well-being. This study is vital as it explains what the child healthcare environment should constitute to support them. To develop the healing environment in the pediatric setting, this research starts with an extensive literature review about interior space elements in pediatric, children’s needs, indoor healing environment and the design requirements in pediatric settings. Following with an analysis for queen Rania hospital for children, using interviews, observations, and questionnaire conducted with patients, parents, and doctors to complement what was found in the literature. The data found in the case study were used to conceptualize more richly a holistic healing environment for children’s in pediatric settings and improve a future development recommendation for Queen Rania Hospital for children in Jordan. Therefore, the significance of this study is to organize design guideline in a pediatric hospital setting, by coming up with influence facture for design and research practices in the pediatric healthcare environment. Keywords: Pediatric Settings, Children, Inpatient, Indoor Healing Environment, Child Friendly, Design, Wellbeing.
ÖZ: Yapılı çevre, düşünceleri, hisleri ve davranışları etkilemektedir. Çevre alışkanlıkları, normallik beklentilerini ve değerlerimizi de şekillendirir. Aynı zamanda insanları fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilir; fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekleyip besleyebilir. Sağlıkta, ‘Pozitif çevresel uyarım’lar, gerilim ve olumsuzlukları azaltarak hastanın iyi hissetmesi yönünde etkisi olmaktadır. Bu yönde hızla artan araştırmalar, hastane iç mekan tasarımlarının önemini vurgulamakta; aynı zamanda sağlıkta olumlu sonuca ulaşmada etkileri olduğu yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bu alanda yapılan çalışmalarda çocuklarla ilgili sınırlı sayıda araştırma yapılmış olduğu bilinmektedir. Pediatri hastanelerinde, araştırmacıların çalışması genellikle zor olsa da bu alanda ilerlemeler kaydedilmeye başlanmıştır. Bu tezin ana amacı, pediatrik hastanelerde tasarım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alıp, iyileştirici ortam olarak geliştirmektir. Aynı zamanda, hastane ortamında çocuk varlığını ve deneyimini anlayarak, bu fiziki çevrede çocuk hastaların stresini, olumsuz hislerini azaltma; hastanın duygu ve refahındaki rolünü ortaya koyma yönünde araştırmalar yapmaktır. Bu çalışmada, çocukla ilgili sağlığı ortamının neleri içermesi gerektiği net olarak ortaya koymaktadır. Pediatrik yapıların iyileştirilmesi için bu araştırmada, iç mekân elemanları hakkında kapsamlı bir literatür taramasıyla yapılmıştır. Çocuk ihtiyaçları, iç mekan kalitesi ve tasarımla ilgili gereksinimler, ‘Queen Rania Hospital’ isimli hastahane üzerinden yapılan bir analiz örneklendirilmiştir. Literarür çalışması, kullanıcılar (hastalar, hasta ebeveynleri ve doktorlar) ile yapılan görüşmelerle desteklenmiştir. Vaka çalışmasında elde edilen veriler, bütüncül olarak ele alınmış ve kavramsallaştırılmıştır. Bununla birlikte, bahsi edilen Hastanelerde, yatılı çocuk hastalar için iç mekan önerileri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın önemi, pediatrik hastahaneler için iç mekan tasarım kılavuzu düzenlenmeş olmasıdır. Anahtar Kelimeler: Pediatrik Mekanlar, Çocuklar, Yatılı Hasta, Kapalı Tedavi Mekanları, Çocuk Dostu, Tasarım, İyi Hissetmek.
Description: Master of Science in Interior Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture, 2018. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kağan Günçe.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5514
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
alhsainataseel.pdfThesis, Master4.25 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback