|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5541
|
Title: | Futbolcularda Ayak Basınç ve Ayak Postür Farklılıklarının Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması |
Authors: | Kırmızıgil, Berkiye Kızılşahin, Yaren Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü |
Keywords: | Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ayak Basıncı Ayak Postürü Fiziksel Uygunluk Futbol |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Kızılşahin, Yaren. (2020). Futbolcularda Ayak Basınç ve Ayak Postür Farklılıklarının Fiziksel Uygunluk Parametreleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | The study was planned to examine effect of the foot pressure and foot posture knowledge of professional footballers in the TRNC Super League on physical fitness (strength, explosive strength, balance, flexibility) and football-related skills. 84 athletes living in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) between the ages of 18-35 and playing football professionally for at least 2 years were included in the study. Sociodemographic characteristics of the athletes participating in the study were recorded. With pedabarographic dynamic gait analysis for footprint, footpad 9 part (Hallux, 2.3.4.5 toes, 1MT, 2.3 MT, 4.5 MT, medial middle foot and lateral heel medial and lateral), and foot posture was evaluated by Foot Posture Index. The physical fitness of the footballers participating in the study is evaluated with in the dominant and non-dominant standing; balance, standing on one leg statically and dynamically using Y balance test. In both feet maximal strength was measured with an isokinetic dynamometer , in case explosive force with triple jump and vertical jump in arm swing, flexibility by measuring hip joint range of motion with goniometer. In both feet maximal force was measured with an isokinetic dynamometer , in case explosive strength with triple jump and vertical jump in arm swing, flexibility by measuring hip joint range of motion with goniometer.
According to the findings, while there was a significant and negative correlation (p <0.05) between football players 'standing API and Static Balance (Eyes Open) according to the scope of the study, there was no connection between football players' dominant standing API and other fitness information (p> 0 , 05).
The other real relationship was found between API and dynamic Y Balance PL in the non-dominant foot of the football players included in the scope of the study (p <0.05), but there was no relationship between other physical physicians (p> 0.05).
It was determined that there is a statistically significant and negative correlation between the dominant 2.3.4.5 finger value of football players and the SDGC values.
A positive and statistically significant correlation was found between football players' heel medial and heel lateral values and ball bounce values. It was determined that there were statistically significant and positive correlations between football players' non-dominant foot value and medial midfoot values and flexibility values. A positive and statistically significant correlation was found between the players' 2.3MT head values and dynamic Y balance anterior values. A relationship was found between API values and static (eyes open) and dynamic balance (posterolateral). There was a relationship between foot pressure and static balance (eyes closed), hip flexibility as well as sport-specific ability.
Keywords: Foot Presure , Foor Posture, Physical Fitness, Football ÖZ:
Çalışmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Süper Ligindeki profesyonel futbolcuların ayak basınç ve ayak postür farklılıklarının fiziksel uygunluk parametreleri (kuvvet, patlayıcı kuvvet, denge, esneklik) ve futbol ile ilgili beceriler üzerine etkilerini incelemek amacı ile planlandı.
Çalışmaya KKTC' de yaşayan 18-35 yaş aralığında olan ve en az 2 yıldır profesyonel olarak futbol oynayan 84 sporcu tahil edildi. Çalışmaya katılan sporcuların sosyodemografik özellikleri kaydedildi. Ayak basıncı için pedabarografik dinamik yürüyüş analizi ile, ayak tabanı 9 parçaya ( Hallux, 2.3.4.5 parmaklar, 1 metatars , 2.3 metatars, 4.5 metatars, orta ayak mediali ve laterali topuk mediali ve lat erali) ayrılarak ayak postürü ise Ayak Postür İndeksi (APİ) ve 3 yönlü postür analizi kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya katılan futbolcuların fiziksel uygunlukları dominant ve non dominant ayakta; denge, statik olarak tek ayak üzerinde durma, dinamik olarak Y denge testi ile değerlendirildi. Maksimal kuvvet her iki ayakta izokinetik dinamometre ile, patlayıcı kuvvet ise üçlü sıçrama ve kollar salınımda dikey sıçrama ile, esneklik gonyometre ile kalça eklem hareket açıklığı ölçülerek yapıldı. Spora özgü beceri değerlendirmesinde ise dominant ayak üzerinde top sektirme kullanıldı.
Bulgulara göre, araştırma kapsamına alınan futbolcuların dominant ayakta APİ ile Statik Denge (Gözler Açık) arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü korelasyon olduğu tespit edilirken (p<0,05), futbolcuların dominant ayakta APİ değerleri ile diğer fiziksel uygunluk parametreleri ile ilişki saptanmadı (p>0,05).
Araştırma kapsamına alınan futbolcuların non dominant ayakta ise APİ değerleri ile dinamik Y Denge PL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki olduğu saptanırken (p<0,05), diğer fiziksel uygunluk değerleri arasında ilişki görülmedi (p>0,05) . Futbolcuların baskın 2.3.4.5. parmak değeri ile SDGK değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir korelasyon olduğu saptandı. Futbolcuların topuk mediali ve topuk laterali değerleri ile top sektirme değerleri arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir korelasyon olduğu bulundu (p<0,05). Futbolcuların baskın olmayan ayakta 2.3.4.5. parmak değeri ve orta ayak mediali değerleri ile esneklik değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar olduğu belirlendi (p<0,05). Futbolcuların 2.3MT başı değerleri ile dinamik Y denge anterior değerleri arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu saptandı (p<0,05).
Ayak postür farklılıklarının, statik (gözler açık) ve dinamik (posterolateral) dengede etkisinin olduğu, ayak basıncının ise statik denge (gözler kapalı) ve kalça esnekliğinin yanısıra spora özgü yetenekle de ilişkili olduğu tespit edildi.
Anahtar Kelimeler : Ayak Basıncı, Ayak Postürü, Fiziksel Uygunluk, Futbol |
Description: | Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2020. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5541 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|