DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Computer Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Computer Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5546

Title: A Novel Blind and Fragile Digital Image Watermarking Technique Based on DWT-SVD
Authors: Ergün, Cem
Al-Omari, Yazan Mohammad
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Computer Engineering
Keywords: Computer Engineering
Computer security--Data Protection
Image processing - Digital techniques
Computer Security--Data Security--Digital watermarking
Watermarking Image
Blind system
Watermark strength
DWT
SVD
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Al-Omari, Yazan Mohammad. (2017). A Novel Blind and Fragile Digital Image Watermarking Technique Based on DWT-SVD. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Computer Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The trade-off between the imperceptibility and the strength of the embedded watermark is one of the most difficult challenges in digital watermarking systems. In certain applications, the watermark has to be preserved from any alterations within both the embedding and extracting processes, i.e. the strength of the watermark has to be maximized in such a manner that results in an identically extracted watermark. In this context, most of the existing methods suffer from one of the two shortcomings, represented by an enormous amount of alterations that may take place along with maximizing the strength of the embedded watermark, or the inability to give an identically extracted watermark. In light of these shortcomings, this thesis proposes a new fragile and blind watermarking technique for digital images, based on two-dimensional wavelet transformation domain and singular value decomposition. In addition to this, the effects of some watermarking techniques on watermarked images were investigated and compared against the proposed method in terms of the level of imperceptibility. The key idea of the proposed method is to hide the indices that would indicate the location of certain values of a watermark instead of hiding the watermark itself. For a binary watermark, the indices of the zero elements are selected. In this way, the imperceptibility level can be enhanced in a strongly embedded watermark. Through the experimental phase, the proposed method along with the other selected methods has undergone several simulation experiments in the grayscale domain to test and compare their levels of imperceptibility. After this, the proposed method has been compared with the best of the experimented methods in the colorful domain using the HSI color space. Keywords: Watermarking Image, Blind system, Watermark strength, DWT, SVD.
ÖZ: Gömülü dijital filigranın (gizli damga) farkedilmezliği ve dayanıklılığı arasındaki alışveriş dijital filigran sistemleriyle ilgili en önemli zorluklardan biridir. Belirli uygulamlarda, filigran, yerleştirme ve ayıklanma işlemlerinden kaynaklanabilecek bozulmalardan korunmalıdır. Diğer bir ifadeyle, orjinaliyle özdeş bir şekilde filigranı ayıklayabilmek için filigranın dayanıklılığı artırılmalıdır. Farkedilmezlik ve dayanıklılık arasındaki bu mücadelede yaygın metotlardan çoğu iki eksiklikten biriyle sonuçlanmaktadır gömülü filigranın dayanıklılığı artırılmaya çalışılırken büyük çapta bozulmalar meydana gelmekte; farkedilmezlik artırılmak istendiğinde ise özdeş bir filigran ayıklamak mümkün olmamaktadır. Bu eksikliklerin ortaya çıkardığı bilgiler çerçevesinde bu tez, dijital görüntüler için iki boyutlu dalga dönüşüm alanı ve tekil değer ayrışımına dayalı olan yeni, kırılgan ve kör bir filigran tekniği önermektedir. Buna ek olarak, farkedilmezlik seviyesi baz alınmak suretiyle bazı filigran tekniklerinin filigranlı görüntüler üzerindeki etkileri araştırılmış ve önerilen teknikle kıyaslanmıştır. Önerilen metodun ana fikri filigranın kendisini gizlemek yerine filigranın kati değerlerinin lokasyonunu imleyebilecek göstergeleri gizlemektir. İki terimli bir filigran için sıfır değerlerinin göstergeleri seçilerek güçlü bir şekilde gömülmüş filigranın farkedilmezlik seviyesi artırılabilir. Uygulama aşamasında, önerilen metot ve seçilen diğer metotlar, farkedilmezlik seviyelerinin test edilmesi ve karşılaştırılması için gri tonlu alanda pek çok deneye tabi tutulmuşlardır. İkinci aşamada ise önerilen metot ve en iyi sonuçları veren diğer metotlar HSI renkli boşluğunda karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Filigranlı görüntü, kör sistem, filigran sağlamlığı, DWT, SVD.
Description: Master of Science in Computer Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Computer Engineering, 2017. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cem Ergün.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5546
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Computer Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
OmariYazan.pdfMaster1.61 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback