DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5620

Title: The Determinants of Consumer’s Behaviour in Restaurant Food Waste Mitigation: Evidence from North Cyprus
Authors: Fethi, Sami
Kutbay, Derviş
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration
Keywords: Food waste-Prevention-Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-)
Food Waste Management-Consumer’s Behaviour-Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-)
Food waste mitigation
Regression analysis
food sector
North Cyprus
Issue Date: Dec-2020
Publisher: Doğu Akdeniz Üniversitesi
Citation: Kutbay, Derviş. (2021).The Determinants of Consumer's Behaviour in Restaurant Food Mitigation:Evidence from North Cyprus. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Business Administration, Famagusta: North Cyprus
Abstract: The current circumstance on food waste mitigation in North Cyprus shows that, it needs a productive and successful waste administration system having analysed the case of waste mitigation of the food sectors in North Cyprus. This thesis empirically examines the determinants of consumer’s behaviour in restaurant food waste mitigation in North Cyprus. Regression analysis, independent t test and ANOVA analysis were employed to inspect the trade-off between food waste mitigation and its determinants. Surveys were distributed to two hundred and six participants for the analysis on an online platform. Regression results indicate that new ecological paradigm, favourable to natural conduct at home, mentalities towards eatery food squander and foreseen feelings towards eatery food squander have significant positive impact on food waste mitigation. The results also illustrate that male and female mostly have different opinions on food waste mitigation whereas Anova analysis shows that job status as well as job occupation have different opinions. Keywords: food waste mitigation, Regression analysis, food sector, North Cyprus.
ÖZ:Yapılan analizler ışığnda Kuzey Kıbrıs'ta gıda atıklarının azaltılmasına ilişkin mevcut durum, genel bağlamda gıda sektörlerinin atık azaltımı durumunu analiz eden verimli ve başarılı bir atık yönetim sistemine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Bu tez ampirik olarak, Kuzey Kıbrıs'ta yemek sektörü atığını azaltmada tüketici davranışının belirleyicilerini incelemektedir. Gıda atığını azaltma ve belirleyicileri arasındaki değiş tokuşu incelemek için regresyon analizi, bağımsız t testi ve ANOVA analizi kullanıldı. Analiz için iki yüz altı katılımcıya çevrimiçi olarak dolduruldu. Regresyon sonuçları, yeni Ekolojik Paradigma, Evde Çevre Yanlısı Davranış, Restoran Gıda Atıklarına Yönelik Tutum ve Restoran Yiyecek Atıklarına Yönelik Beklenen Duyguların Gıda atıklarının azaltılması üzerinde önemli ve olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca erkek ve kadınların gıda atıklarının azaltılması konusunda çoğunlukla farklı görüşlere sahip olduğunu gösterirken, Anova analizi iş statüsünün ve iş mesleğinin farklı görüşlere sahip olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimaler: gıda atığı azaltma, Regresyon analizi, gıda sektörü, Kuzey Kıbrıs.
Description: Master of Business Administration. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.B.A.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Sami Fethi.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5620
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
kutbaydervis.pdfThesis, Master1.82 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback