DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5625

Title: Üniversite Öğrencilerinde Yeme Hızının Enerji Alımı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri
Authors: Erge, Sema
Oğuz, Handan
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Beslenme Alışkanlıkları--Sağlıklı Beslenme--Doğu Akdeniz Üniversitesi--Öğrenciler--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-)
Yeme hızı
obezite
antropometrik ölçümler
enerji alımı
yeme davranışları
Issue Date: Feb-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Oğuz, Handan. (2021). Üniversite Öğrencilerinde Yeme Hızının Enerji Alımı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study was carried out to evaluate the effects of eating speed on energy intake and anthropometric measurements in Eastern Mediterranean University students. 375 university students, 143 (38.13%) men, 232 (61.87%) women participated in the study. With the questionnaire, the general information of the individuals, their nutritional habits, eating rate status according to the way they and their family / friends evaluate, daily physical activity and exercise status were questioned, 24-hour food consumption record and anthropometric measurements were taken. It was observed that there was a statistical difference between body weight, body mass index (BMI), waist circumference, hip circumference, waist/hip ratio and waist/height ratio according to the way students themselves assess eating speed (p <0.05). According to their own assessment, as the eating speed increased, the body weight, BMI, waist circumference, hip circumference, waist /hip ratio and waist/height ratio of individuals increased. No statistically significant difference was found between the energy, protein percentage, fat (g), fat percentage, carbohydrate (CHO) (g), CHO percentage and fiber intake according to the way the students participating in the study assess eating speed (p>0.05). However, a statistically significant difference was observed between the protein (g) intake amounts according to the way students assess eating speed (p<0.05). It was determined that the protein (g) intake of the students who ate fast was higher than the students who ate slowly and at normal speed. These findings prove that fast eating can lead to obesity, but more studies are needed to understand the potential mechanism between eating speed and obesity. Keywords: eating speed, obesity, anthropometric measurements, energy intake, eating behaviors.
ÖZ: Bu çalışma Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinde yeme hızının enerji alımı ve antropometrik ölçümler üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya 375 üniversite öğrencisi, 143 (% 38.13) erkek, 232 (% 61.87) kadın katılmıştır. Anket yolu ile bireylerin genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, kendilerinin ve aile/arkadaşlarının değerlendirme şekline göre yeme hızı durumu, günlük fiziksel aktivite ve egzersiz durumu sorgulanmış, 24 saatlik besin tüketim kaydı ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Öğrencilerin kendilerinin yeme hızını değerlendirme şekline göre vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı arasında istatistiksel bir farkın olduğu görülmüştür (p<0,05). Kendilerinin değerlendirme şekline göre yeme hızı arttıkça bireylerin vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı artmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin yeme hızını değerlendirme şekline göre enerji, protein yüzdesi, yağ (g), yağ yüzdesi, karbonhidrat (CHO) (g), CHO yüzdesi ve lif alım miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Ancak öğrencilerin yeme hızını değerlendirme şekline göre protein (g) alım miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmüştür (p<0,05). Hızlı yemek yiyen öğrencilerin protein (g) alım miktarı, yavaş ve normal hızda yemek yiyen öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, hızlı yemenin obeziteye yol açabileceğini kanıtlamaktadır fakat yeme hızı ile obezite arasındaki potansiyel mekanizmanın anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: yeme hızı, obezite, antropometrik ölçümler, enerji alımı, yeme davranışları.
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sema Erge
URI: http://hdl.handle.net/11129/5625
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
oguzhandan.pdfTez, Master1.48 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback