DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5642

Title: Çok-kültürlü Eğitim Bağlamında Akademisyen ve Öğretmen Adaylarının Çok-kültürlü Eğitime İlişkin Görüşlerinin İncelenmes
Authors: Sonyel, Bengi
İşitmez, Merve
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Keywords: Okul Öncesi Eğitim-Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-)
Çok-kültürlülük
Çok-kültürlü Eğitim
Çok-kültürlü EğitimTutum
Kültür
Çok Kültürlü Eğitim
Çok Kültürlülük
Eğitim
Okul Öncesi
İlköğretim
Issue Date: Feb-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University - Doğu Akdeniz Üniversitesi
Citation: İşitmez,Merve (2021). Çok-Kültürlü Eğitim Bağlamında Akademisyen ve Öğretmen Adaylarının Çok-kültürlü Eğitime İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi Tez (Yüksek Lisans),Doğu Akdeniz Üniversitesi,Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Bölümü,Gazimağusa:Kuzey Kıbrıs
Abstract: ÖZ:Bu çalışmanın amacı; 2020-2021 Eğitim öğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Doğu Akdeniz Üniversitesi eğitim bilimlerinde öğrenim gören son sınıf öğretmen adayları ve tam zamanlı görev yapan akademisyenlerin öğrenme ortamlarındaki çok-kültürlü eğitime ilişkin görüşlerinin alınarak bir durum tespiti yapmaktır. Araştırmadan önce, yapılmış diğer çalışmaların da yol göstericiliğiyle, alan yazına katkı sağlamaktır. Temel araştırmada durum saptaması yapılmıştır. Araştırmada karma yöntem uygulanmış, nicel araştırma aracı olarak, Hasan Aydın ve Fadime Damgacı’nın (2013) senesinde yapılan çalışmada kullandıkları ‘Çok-Kültürlü Eğitim Tutum Ölçeği’ ve nitel araştırma aracı olarak da yarı yapılandırılmış görüşme soruları tekniği uygulanmıştır. Bu bağlamda 88 öğrenci 41 akademisyenle çalışılmıştır. Anketle toplanan veriler, SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları için ise betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda nicel ve nitel veriler doğrultusunda öğretmen adaylarının ve akademisyenlerin çok kültürlü eğitime ilişkin yaklaşımları olumlu ve uygulanması taraftarı oldukları yönündedir. Anahtar Kelimeler: Çok-kültürlülük, Çok-kültürlü Eğitim, Çok-kültürlü EğitimTutum.
This construction purpose; To make a situation assessment of the views of the son class teachers and full-time academicians who are studying in the Eastern Mediterranean University education in the Turkish Republic of Northern Cyprus in the 2020-2021 academic year, in their education to multicultural education in learning environments. Before the research, with the guidance of other studies, it is to contribute to the literature. In the basic research, the situation has been determined. Mixed method was used in the study, the 'Multicultural Education Attitude Scale' used by Hasan Aydın and Fadime Damgacı (2013) as a quantitative research tool and semi-structured interview questions as a qualitative research tool were used. In this context, 88 students were studied with 41 academicians. The data collected by the questionnaire were analyzed with the SPSS 24 program. Descriptive analysis was possible for the half-formed structured interview questions. Friction literature and qualitative prospective teachers and academics are in the direction of their positive and diverse types of approaches to multicultural education Keywords: Multiculturalism, Multicultural Education, Multicultural education attitudes.
Description: Eğitim Programları ve Öğretim - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bengi Sonyel.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5642
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
isitmezmerve.pdfTez, Master1.72 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback