DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5654

Title: Üniversite Öğrencilerinin Fast Food Tüketimi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
Authors: Yıldız, Emine Akal (Eş-Tez Danışmanı)
Sarp, Tevhide Ziver (Supervisor)
Alkan, Ahmet Sergen
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü,
Keywords: Sağlıklı Beslenme-Fast Food Yiyecekler-Uyku Kalitesi
Fast Food
Fast Food Tüketimi
Uyku
Uyku Kalitesi
Beslenme Alışkanlıkları
Issue Date: Jan-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Alkan, Ahmet Sergen. (2020).Üniversite Öğrencilerinin Fast Food Tüketimi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi . Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ:Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin fast food tüketimleri ile uyku kaliteleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya toplamda 375 gönüllü öğrenci katılmış olup, bunların 226’sı (%60.3) kadın, 149’u (%39.7) erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak 7 kısımdan oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunda öğrencilerin demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, 24 saatlik besin tüketim kayıtları, fast food tüketim sıklıkları, 24 saatlik fiziksel aktivite kaydı sorgulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin uyku kalitelerini saptamak amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %85.87’sinin fast food tükettiği, %14.13’ünün fast food tüketmediği tespit edilmiştir. Öğrencilerin genel olarak haftada 1-2 kez (%43.79) çoğunlukla öğle öğününde (%63.35) fast food tükettiği ve genel olarak fast food tüketme nedeninin yemek hazırlamayla uğraşmak istememek (%47.20) olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %62.93’ünün uyku kalitesinin kötü, %37.07’sinin uyku kalitesinin iyi olduğu belirlenmiştir. Fast food tüketen öğrencilerle tüketmeyen öğrencilerin PUKİ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı saptanmıştır (p>0,05). Ancak öğrencilerin fast food tüketim sıklıklarına göre PUKİ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Yapılan araştırmanın sonucuna göre; üniversite öğrencilerinin uyku kalitelerinin kötü olduğu, her gün fast food tüketen öğrencilerin PUKİ puanlarının, diğer öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. iv Anahtar Kelimeler: Fast Food, Fast Food Tüketimi, Uyku, Uyku Kalitesi, Beslenme Alışkanlıkları.
In this study, it was aimed to evaluate the relationship between fast food consumption and sleep quality of university students. A total of 375 volunteer students participated in the study, of which 226 (%60.3) were female and 149 (%39.7) were male. In the study, a questionnaire form consisting of 7 parts was used as a data collection tool. In the questionnaire, students' demographic characteristics, nutritional habits, anthropometric measurements, 24-hour food consumption records, fast food consumption frequency, 24-hour physical activity record were questioned. In addition, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to determine students' sleep quality. It was determined that 85.87% of the students participating in the study consumed fast food and 14.13% did not consume fast food. It was determined that the students consumed fast food 1-2 times a week (43.79%), mostly fast food at lunchtime (63.35%), and the reason for consuming fast food in general was not wanting to deal with food preparation (47.20%). It was determined that 62.93% of the students participating in the study had poor sleep quality and 37.07% had good sleep quality. It was found that there was no statistically significant difference between PUKI scores of students who consumed fast food and those who did not consumed (p>0.05). However, there was a statistically significant difference between the PUKI scores of the students according to the frequency of fast food consumption (p <0.05). vi According to the result of the research; It has been observed that university students' sleep quality is poor and students who consume fast food every day have higher PSQI scores than other students. Keywords: Fast Food, Fast Food Consumption, Sleep, Sleep Quality, Eating Habits.
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2020. Eş-Tez Danışmanı: Prof. Dr. Emine Akal Yıldız, Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Tevhide Ziver Sarp.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5654
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Alkanahmet.pdfTez, Master1.79 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback