DSpace
 

EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5666

Title: Diaspora Tourism: Perspective of Cameroonians living in Famagusta
Authors: Yorgancı, İlkay
Akabum, Joyce Agbor Ebob
Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism
Keywords: Tourism-Diaspora Tourism-Cameroonians-Famagusta-Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-)-Cameroon
Tourism-Social aspects-Heritage Tourism-Diaspora
Travelers-Attitudes-Emigration and immigration-Diaspora Tourist-Identity (Psychology)
Diaspora tourism
Diaspora
Tourism
Tourism
Issue Date: Feb-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Akabum, Joyce Agbor Ebob. (2021).Diaspora Tourism: Perspective of Cameroonians living in Famagusta .Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This research investigated the reasons why Famagusta based Cameroonians visit their country of origin, dwelling on their motives for traveling, how it feels in their homeland relative to their residing country. This research employed a qualitative technique to analyze its data via an interview guide of open-ended questions with 15 interviewees. Interpretation of data from the interviews showed that the key reasons for diaspora tourists to travel home were mainly visiting friends and family, spending time with loved ones, at festivals or on vacations. There were different reasons for respondents to immigrate to the TRNC, ranging from educational, economic, greener pastures, transit and marriage. The Cameroonian diaspora also bring goods and presents from abroad to deliver in Cameroon to loved ones, carry stuff from Cameroon to bring to the TRNC. The results of the study showed that diasporic tourism is indeed a process by which people should be able to better their lives in their residing country with the lives of their relatives home, notably by sending remittances. Keywords: Diaspora tourism, Diaspora, Tourism.
ÖZ:Bu araştırma, Gazimağusa’da yerleşik olan Kamerunluların menşe ülkelerini neden ziyaret ettiklerine ilişkin sebepler araştırıldı. Bu sebepler; Anayurtlarına seyahat etme motivasyonlarını ortaya çıkarmak ve şu anda yerleşik oldukları ülkede ve anayurtlarında neler hissettiklerini anlamaktır. Bu çalışmada, 15 görüşmeci örneklem büyüklüğünde açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme kılavuzu aracılığıyla verileri analiz etmek için nitel bir araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerden elde edilen verileri sonuçlarına göre, gurbetçi turistlerin evlerine seyahat etmesinin başlıca nedenleri daha çok arkadaşlarını ve ailelerini ziyaret etmek, sevdikleriyle vakit geçirmek, festivallerde veya tatillerde olmak olduğunu gösterdi. Katılımcıların KKTC'ye göç etmesinin eğitimsel, ekonomik, daha iyi olanaklar, taşınma ve evlilik gibi farklı nedenleri de vardı. Kamerun diasporası yaşadıkları ülkeden ana vatanlarına gelirken sevdiklerine hediyeler ve bazı eşyalar getirirler, geri dönerken ise yaşadıkları yerlere hediyeler götürürler. Bu çalışmanın sonuçları, diaspora turizminin, bireylerin ikamet ettikleri ülkedeki ailelerinin hayatlarını, özellikle para göndererek, daha iyi hale getirebilecekleri bir süreç olduğunu gösterdi. Anahtar kelimeler: Diaspora turizmi, Diaspora, Turizm.
Description: Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2021. Supervisor: Asst. Prof. Dr. İlkay Yorgancı.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5666
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Tourism

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ebob-Akabumjoyce.pdfThesis, Master1.09 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback