|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5700
|
Title: | Sağlıklı Bireylerde Bitter Çikolata Tüketiminin Kan Basıncı ve Kan Parametrelerine Etkisinin Değerlendirilmesi |
Authors: | Gezer, Ceren (Eş-Tez Danışmanı) Okburan, Gözde (Tez Danışmanı) Küçükyılmaz, Kübra Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Çikolata-Sağlık-Beslenme Bitter çikolata Kakao Kan Basınc Kolesterol, KVH Beslenme ve Diyetetik |
Issue Date: | Sep-2021 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Küçükyılmaz, Kübra. (2021). Sağlıklı Bireylerde Bitter Çikolata Tüketiminin Kan Basıncı ve Kan Parametrelerine Etkisinin Değerlendirilmesi.Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:Bu çalışmada sağlıklı bireylerin günlük beslenme düzenlerine 4 hafta boyunca
ilave edilen günde 8 kare bitter çikolatanın (36 g/gün, 400 mg/gün flavanol) kan
basıncı ve kan parametrelerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya toplamda 37 birey
katılmış ve katılımcılar müdahale ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.
Müdahale grubu 4 hafta boyunca günde 8 kare bitter çikolata (36 g/gün) tüketirken
kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Bireylerden 15 günde bir
3 günlük Besin Tüketim Kaydı ve Fiziksel Aktivite Kaydı alınmıştır. Antropometrik
ölçümler, kan basıncı ve kan bulguları çalışmanın başında ve sonunda ölçülmüştür.
Bireylerin çalışmanın başında ve sonunda alınan enerji, harcanan enerji düzeylerinde
ve makro besin ögesi bileşimlerinde de anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05).
Çalışmanın sonunda müdahale grubunun vücut ağırlığında ve BKI değerlerinde
istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş görülmüştür (Vücut ağırlığı, BKI; -0,7 kg, -0,24
kg/m2
, p<0.05). Müdahale grubunun çalışma sonunda LDL kolesterol düzeyinde 8,16
mg/dl, total kolesterolde 10 mg/dl azalma olduğu saptanmıştır (p<0.05). HDL
kolesterolde herhangi bir etki gözlenmezken trigliseridlerde (TG) ise anlamlı olmayan
bir düşüş olduğu görülmüştür (TG; -6,3 mg/dl, p>0.05). Çalışmanın sonunda müdahale
grubunun açlık kan glukozu çalışmanın başına göre anlamlı derecede artarken (Açlık
kan glukozu; 4,94; p<0.05), HbA1c ve CRP değerlerinde anlamlı bir değişim
saptanmamıştır (p>0.05). Sistolik ve diyastolik kan basıncında ise çalışma sonunda
sırasıyla 1,59 mmHg ve 0,88 mmHg azalma olduğu görülürken istatistiksel olarak
anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak sağlıklı bireylerde 4 hafta boyunca 8
kare bitter çikolata (36 g/gün, 400 mg/gün flavanol) tüketimi ağırlık artışına sebep
olmadan LDL ve total kolesterolü düşürür. Fakat açlık kan glukozu üzerinde olumlu
bir etkisi görülmemiştir. Daha büyük örnekleme sahip ve uzun vadeli çalışmalara
ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Bitter çikolata, Kakao, Kan Basıncı, Kolesterol, KVH. In this study, the effect of 8 squares of dark chocolate (36 g/day, 400 mg/day
flavanol) added to the daily diet of healthy individuals for 4 weeks on blood pressure
and blood parameters was investigated. A total of 37 individuals participated in the
study and the participants were divided into two groups as intervention and control
groups. The intervention group consumed 8 squares of dark chocolate (36 g/day) per
day for 4 weeks, while the control group did not receive any intervention. 3-day Food
Consumption Record and Physical Activity Record were taken from individuals every
15 days. Anthropometric measurements, blood pressure and blood findings were taken
at the beginning and end of the study. There was no significant difference in the energy
intake, energy expenditure levels and macronutrient compositions of the individuals at
the beginning and end of the study (p>0.05). At the end of the study, a statistically
significant decrease was observed in the body weight and BMI levels of the
intervention group. (Body weight, BMI; -0.7 kg, -0.24 kg/m2
, p<0.05). While no effect
was observed in HDL cholesterol, there was a non-significant decrease in triglycerides
(TG) (TG;-6,3 mg/dl, p>0.05). At the end of the study, the fasting blood glucose of the
intervention group increased significantly compared to the beginning of the study
(Fasting blood glucose; 4.94; p<0.05), but there was no significant change in HbA1c
and CRP values (p>0.05). At the end of the study, a decrease of 1.59 mmHg and 0.88
mmHg was observed in systolic and diastolic blood pressure, respectively, but it was
not statistically significant (p>0.05). As a result, consumption of 8 squares of dark
chocolate (36 g/day, 400 mg/day flavanol) for 4 weeks in healthy individuals reduces
LDL and total cholesterol without causing weight gain. However, there was no positive
effect on fasting blood glucose. Long-term studies with larger samples are needed.
Keywords: Blood Pressure, Cholesterol, Cocoa, CVD, Dark Chocolate. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Eş-Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ceren Gezer ve Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gözde Okburan. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5700 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|