DSpace
 

EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5713

Title: Moleküler Gastronomi ve Kıbrıs Gastronomisinde Kullanılabilirliğine Yönelik Araştırma
Authors: Altun, Özlem
Kumaş, Hatice
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi
Keywords: Lezzet-Yiyecekler-Moleküler Gastronomi-Kıbrıs, Kuzey
Yiyecek ve içecek zevkleri-Kıbrıs,Kuzey
Moleküler Gastronomi
Gastronomi, Kıbrıs
Kıbrıs Gastronomisi
Bilim
Michelin Yıldızı
Turizm
Issue Date: Aug-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Kumaş, Hatice. (2021). Moleküler Gastronomi ve Kıbrıs Gastronomisinde Kullanılabilirliğine Yönelik Araştırma. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: ÖZ:Küreselleşmenin ve teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte yiyecek içecek sektöründe gelişmeler yaşanmıştır. Gastronomi alanında birçok gelişme yaşanmış ve trendler oluşmuştur. Moleküler gastronomi bu trendlere örnek olarak verilebilir. Moleküler gastronomi ilk çıktığı zamanlar yazılı ve görsel medyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Bu çalışma da moleküler gastronomi ve Kıbrıs gastronomisinde kullanılabilirliğine yönelik yapılan bir araştırmadır. Kuzey Kıbrıs’ta yapılan bu araştırmaya 15 akademisyen şef katılmıştır. Katılımcılara önceden hazırlanmış olan 6 adet soru soru sorulmuştur. Araştırma kapsamında kullanılacak olan veriler nitel araştırma yöntemlerinden olan görüşme tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek araştırmanın bulgular kısmı oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinin doğruluğunu ve güvenilirliğini yansıtmak için betimsel analiz yöntemine sık sık yer verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler neticesinde moleküler gastronomi uygulamalarının Kıbrıs gastronomisine ait olan yemekler ve ürünlerin üzerinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Moleküler Gastronomi, Gastronomi, Kıbrıs, Kıbrıs Gastronomisi, Bilim, Michelin Yıldızı.
With the rapid development of globalization and technology, there have been developments in the food and beverage sector. There have been many development and trends in the field of gastronomy. Molecular gastronomy can be given as an example of these trends. Molecular gastronomy has become the focus of attention of the written and visual media when it first appeared. This study is research on molecular gastronomy and its usability in Cyprus gastronomy. This study is research on molecular gastronomy and its usability in Cyprus gastronomy. In this research participated 15 academicians chef working at universities in Northern Cyprus. Six semi-structured questions were asked to the participants. The data to be used within the scope of the research, the interview technique, which is one of the Qualitative research methods, was formed by analyzing the obtained data. The descriptive analysis method is frequently used to reflect the accuracy and reliability of the analysis of the data obtained from the research. İt was concluded that molecular gastronomy applications can be used on food and products to Cyprus gastronomy. Keywords: Molecular Gastronomy, Gastronomy, Northern Cyprus, Northern Cyprus Gastronomy, Michelin Star.
Description: Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5713
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Tourism

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Kumashatice.pdfTez, Master 616.08 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback