|
EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Industrial Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5764
|
Title: | Increasing the Performance Efficiency of Bread Bakery Company Using Data Envelopment Analysis (DEA) |
Authors: | Daneshvar, Sahand Aliyu, Aliyu Madaki Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering |
Keywords: | Industrial Engineering Industrial productivity--Bakery Company Bakery Company Data Envelope Analysis (DEA) CCR Input Oriented Model |
Issue Date: | Jan-2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) |
Citation: | Aliyu, Aliyu Madaki. (2020). Increasing the Performance Efficiency of Bread Bakery Company Using Data Envelopment Analysis. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Industrial Engineering, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | The market competition of bakeries in recent years have undergone rapid and
massive growth, because of this fast growth and change, this necessitate the need for
comprehending the performance relative efficiency as well as efficiency fluctuation
and changes of the bakeries. Nowadays, food industries and bakery companies tends
to use their current available production resources in an inefficient manner, as such,
managing and sustaining the development of the bakery regarding how well it is
performing when it comes to the production process is very important. Thus, ten
inputs and two outputs of a bakery company were considered as the DMUs. The
efficiency of inputs such as flour, salt, sugar, butter, yeast, water, electricity
consumption, etc., and outputs (bread and flour waste), involved in the production
process of a well-known bakery (Tahir B-bakery) from 2016 to 2018 was
quantitatively analyzed and evaluated by adopting one of the most well-known,
simple and suitable non- parametric effective technique (DEA) via using the CCR
input oriented model. Based on the model used, the overall efficiency of the
company in those past three years of Tahir B-bakery with regards to the use of input
resources for achieving output was tested, it was found the company’s performance
is relatively efficient with an average efficiency score of 92.6. The most efficient
months being June and July in both 2016 and 2017 respectively, although there is a
slightly decrease of efficiency as the years gone by, especially in the month of June
and July in 2018 plus the fact that the aim of any firm is to reach maximum level of
efficiency when it comes to utilizing the inputs and outputs production resources, as
well as other resources involved. Lastly, given the fact that there is a tendency the
performance efficiency to drop more as the year’s progress, they can follow the
recommended ways for improving their total efficiency, sustain it and avoid further
decrease of efficiency for their future productions to come.
Keywords: Bakery Company; Data Envelope Analysis (DEA); CCR Input Oriented
Model ÖZ:
Fırınların son yıllarda pazardaki rekabeti hızlı ve büyük bir büyüme yaşamıştır, bu
hızlı büyüme ve değişim nedeniyle, bu, performansın göreli verimliliğinin yanı sıra
verimlilik dalgalanmasının ve fırınların değişimlerinin anlaşılması gereğini
gerektirmektedir. Günümüzde, gıda endüstrileri ve fırın şirketleri mevcut mevcut
üretim kaynaklarını verimsiz bir şekilde kullanma eğilimindedir, bu nedenle fırının
üretim süreci söz konusu olduğunda ne kadar iyi performans gösterdiğine ilişkin
gelişimini yönetmek ve sürdürmek çok önemlidir. Böylece, bir fırın şirketinin on
girişi ve iki çıkışı DMU olarak kabul edildi. Un, tuz, şeker, tereyağı, maya, su,
elektrik tüketimi, vb. Gibi girdilerin ve iyi bilinen bir fırının (Tahir B-fırın) üretim
sürecinde yer alan çıktıların (ekmek ve un atığı) verimliliği 2016'dan 2018'e kadar,
CCR girdi odaklı model kullanılarak en iyi bilinen, basit ve uygun parametrik
olmayan etkili tekniklerden (DEA) biri kullanılarak nicel olarak analiz edilmiş ve
değerlendirilmiştir. Kullanılan modele dayanarak, Tahir B-fırınının son üç yılda çıktı
elde etmek için girdi kaynaklarının kullanımına ilişkin genel etkinliği test edilmiş,
şirketin performansının ortalama verimlilik puanı ile nispeten verimli olduğu
bulunmuştur. 92.6. En verimli aylar hem 2016 hem de 2017'de sırasıyla Haziran ve
Temmuz'dur, ancak yıllar geçtikçe verimlilikte hafif bir azalma olmasına rağmen,
özellikle 2018'de Haziran ve Temmuz aylarında artı herhangi bir firmanın amacının
üretim kaynakları ile ilgili diğer kaynakların yanı sıra girdi ve çıktıların kullanımında
da maksimum verimlilik seviyesine ulaşır. Son olarak, performans verimliliğinin yıl
ilerledikçe daha fazla düşme eğilimi olduğu gerçeği göz önüne alındığında, toplam
verimliliklerini artırmak, bunu sürdürmek ve gelecekteki üretimlerinin gelecekteki
verimliliğini daha da azaltmak için önerilen yolları izleyebilirler.
Anahtar Kelimeler: Fırın Şirketi; Veri Zarfı Analizi (DEA); CCR Giriş Odaklı
Model. |
Description: | Master of Science in Industrial Engineering. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 2020. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sahand Daneshvar. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5764 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|