DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5776

Title: Analyzing the Relationship between Environmental Pollution, Electricity Consumption, and Economic Growth in Ghana: ARDL Approach
Authors: Uğural, Sevin (Supervisor)
Nyarko, Manfred
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics
Keywords: Economics
Economic Conditions and Development--Ghana
Environmetal Pollution--Electricity Consumption--Economic Growth--Ghana
ARDL
Electricity Consumption
Carbon Emissions (CO2)
Economic Growth
Issue Date: Jan-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Nyarko, Manfred. (2022). Analyzing the Relationship between Environmental Pollution, Electricity Consumption, and Economic Growth in Ghana: ARDL Approach. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The research investigated the nexus among environmental pollution, electricity consumption, productivity, and economic growth in Ghana embarking on time series data spanning from 1985 to 2020 adopting ARDL- autoregressive distributed lag co integration techniques. When economic growth (RGDP) was utilized as the dependent variable, the study discovered a cointegrating nexus among the variables such as electricity usage, carbon emissions, and gross capital formation which denotes the independent variables. The bounds test results revealed that electricity consumption exerted a positive and statistically significant effect on economic growth both in the short-run and long-run suggesting that higher electricity consumption is crucial to economic growth in Ghana. The Granger causality outcome also demonstrated a unidirectional correlation flowing from economic growth to energy usage, demonstrating overall electricity conservation policies are feasible solutions for Ghana. The Ghanaian government can accomplish its aim of optimum productivity expansion with minimal carbon emissions by developing a substitute for coal energy that can offer to heat to the economic sectors. According to the research, energy usage such as gas is beneficial to environmental quality since it produces fewer emissions than some other renewable resources. Keywords: ARDL, Electricity Consumption, Carbon Emissions (CO2), Economic Growth
ÖZ: Araştırma, ARDL-otoregresif dağıtılmış gecikmeli eş-bütünleşme tekniklerini benimseyen 1985'ten 2020'ye kadar uzanan zaman serisi verilerine başlayarak Gana'da çevre kirliliği, elektrik tüketimi, üretkenlik ve ekonomik büyüme arasındaki bağı araştırdı. Bağımlı değişken olarak ekonomik büyüme (RGDP) kullanıldığında, çalışma, bağımsız değişkenleri ifade eden elektrik kullanımı, karbon emisyonları ve brüt sermaye oluşumu gibi değişkenler arasında eşbütünleşik bir bağlantı keşfetti. Sınır testi sonuçları, elektrik tüketiminin hem kısa vadede hem de uzun vadede ekonomik büyüme üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etki yaptığını ortaya koydu, bu da Gana'da daha yüksek elektrik tüketiminin ekonomik büyüme için çok önemli olduğunu ortaya koydu. Granger nedensellik sonucu ayrıca ekonomik büyümeden enerji kullanımına doğru tek yönlü bir korelasyon olduğunu gösterdi ve genel elektrik koruma politikalarının Gana için uygun çözümler olduğunu gösterdi. Gana hükümeti, ekonomik sektörlere ısı sunabilecek kömür enerjisi için bir ikame geliştirerek, minimum karbon emisyonu ile optimum üretkenlik artışı hedefini gerçekleştirebilir. Araştırmaya göre, gaz gibi enerji kullanımı, diğer bazı yenilenebilir kaynaklardan daha az emisyon ürettiği için çevre kalitesine faydalıdır. Anahtar Kelimeler: ARDL, Elektrik Tüketimi, Karbon Emisyonları (CO2), Ekonomik Büyüme.
Description: Master of Science in Energy Economics and Finance. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2022. Supervisor: Prof. Dr. Sevin Uğural.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5776
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Nyarkomanfred.pdfThesis, Master596.39 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback