DSpace
 

EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Psychology >
Theses (Master's and Ph.D) – Psychology >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5793

Title: Evaluation of Self-Worth and Its Relation with Parenting Styles, Inter-Parental Conflict and Family Structure among Adolescents in Northern Cyprus
Authors: Atalar, Deniz (Co-Supervisor)
Bayraktar, Fatih (Supervisor)
İnce, Refika
Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Psychology
Keywords: Psychology
General Psychology
Aggression--Psychology--Emotions
Parental Socioeconomic Status
Aggressive and Prosocial Behaviours
Perceived Positive Classroom Climate
Issue Date: Feb-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: İnce, Refika. (2022). Evaluation of Self-Worth and Its Relation with Parenting Styles, Inter-Parental Conflict and Family Structure among Adolescents in Northern Cyprus. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Psychology, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Self-worth has been highlighted in the literature as an important variable which is related with critical developmental outcomes. The association between self-esteem and its functioning across different domains is the centre in the self-esteem literature, where self-worth is the value that individuals attribute to these different domains. Adolescence is a crucial period for self-esteem. The current study tested the roles of parenting styles, inter-parental conflict, family structures and gender as predictors of self-worth among adolescents in Northern Cyprus. A total of 213 participants aged 15- 17 and their parents (n = 143) have been recruited for the study. Hierarchical regression analysis indicated that parent reported authoritative parenting style did not predict self worth, however perceived acceptance and care from mother (which can be counted as an indicator of authoritative parenting style) did. Although, a t-test result showed that the participants who reported lower inter-parental conflict stated higher self-worth, hierarchical regression analysis showed that inter-parental conflict did not predict self worth of adolescents. Additionally, this study supported that there was not a significant difference among males and females, when their self-worth scores were compared. Furthermore, the results of both univariate and multivariate analysis supported that family structure does not predict self-worth of adolescents. Possible effects of culture, mothers’ role in parenting, how parents and children manage their relationships after divorce and limitations of this study are discussed in detail, as important factors influencing the results. In light of this study, it was found necessary to design and implement intervention programmes to improve parental capacities, communication skills, problem solving abilities and self-worth of individuals to contribute to overall welfare of the communities. Keywords: self-worth, inter-parental conflict, parenting styles, family structure, adolescents
ÖZ: Literatürde önemli bir değişken olarak öne çıkan özdeğer, kritik gelişimsel sonuçlar doğurabilmektedir. Özsaygı literatüründe genellikle özsaygının farklı etki alanları ile ilişkisi odak alınırken, bu etki alanlarına biçilen değer, özdeğer olarak tanımlanabilmektedir. Ergenlik, özsaygı gelişimi için önem arz eden bir dönemdir. Bu çalışma, ebeveynlik stillerinin, ebeveynler arası çatışmanın, farklı aile yapılarının ve cinsiyetin, Kuzey Kıbrıs’taki ergenlerin özdeğeri üzerindeki rollerini ölçmek üzere tasarlanmıştır. 15-17 yaş aralığında olan toplam 213 ergen ve onların ebeveynleri (n = 143) bu çalışmaya katılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre ebeveyn tarafından raporlanan demokratik ebeveyn stilinin özdeğeri yordamadığı, ancak anne tarafından algılanan kabul ve ilginin (demokratik ebeveyn stili göstergesi olarak kabul edilebilir) özdeğeri yordadığı bulunmuştur. t-test sonuçları düşük ebeveynler arası çatışma raporlayan katılımcıların daha yüksek özdeğere sahip olduklarını vurgulasa da, hiyerarşik regresyon analizi ebeveynler arası çatışmanın ergenlerin özdeğerini yordamadığını göstermiştir. Ayrıca, kızların ve erkeklerin özdeğer skorları karşılaştırıldığı zaman önemli bir farklılık olmadığı bu çalışmanın bıulgularıyla desteklenmiştir. Son olarak, aile yapısının ergenlerin özdeğerini yordamadığı hem tek değişkenli hem de çok değişkenli analiz sonuçları ile desteklenmiştir. Kültür, aile içerisinde annenin rolü, boşanma sonrası ebeveynlerin birbirleriyle ve çocuklarıyla olan iletişimleri ve bu çalışmanın kısıtlamaları, sonuçları etkileyebilen önemli faktörler olarak detaylıca tartışılmıştır. Bu çalışma göz önünde bulundurulduğu zaman, ebeveynlerin kapasitesini, iletişim ve problem çözme becerilerini, ve ayrıca bireylerin özdeğerlerini güçlendirecek nitelikte müdahale programlarının dizayn edilmesinin ve uygulanmasının tüm toplumun refah gelişimine katkıda bulunacağı için gerekli olduğu düşünülmektedir. Anahtar sözcükler: özdeğer, ebeveynler arası çatışma, ebeveyn stilleri, aile yapısı, ergenler.
Description: Master of Science in General Psychology. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Psychology, 2022. Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Deniz Atalar and Supervisor: Prof. Dr. Fatih Bayraktar.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5793
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Psychology

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Incerefika.pdfThesis, Master1.94 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback