|
EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5794
|
Title: | Food Handlers’ Safety Knowledge and Its Impact on Personal Hygiene and Disease Control Practices |
Authors: | Avcı, Turgay (Supervisor) Stephen, Kwol Victoria Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism |
Keywords: | Tourism Food Safety--Personal Hygiene--Tourism Food safety knowledge personal hygiene kitchen hygiene hospitality Nigeria |
Issue Date: | Jul-2019 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Stephen, Kwol Victoria. (2019). Food Handlers’ Safety Knowledge and Its Impact on Personal Hygiene and Disease Control Practices. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | Building on the knowledge, attitude and practice model, this thesis investigated the
role of food handlers in adherence to hygienic-sanitary standards for food safety.
Specifically, using data gathered from food handlers in restaurants, hotels and
hospitals, the study examined the effect of food handlers’ safety knowledge on their
hygienic-sanitary practices of personal hygiene, kitchen hygiene and disease control
measures. It also checked the mediating role of food handlers’ attitudes in the causal
relationship between food safety knowledge and the hygienic-sanitary practices of
food handlers.
Empirical findings supported the hypothesized assumptions that food safety
knowledge positively impacts food handler’s attitudes and attitudes in turn
significantly contributes to the adherence to hygienic-sanitary conditions for food
safety. Further, other than the indirect effect of handler’s attitude on food safety
knowledge and personal hygiene, food handlers’ attitude partially mediates the effect
of knowledge on kitchen hygiene and disease control measure. Implications for
managers, government and academicians were also discussed.
Keywords: Food safety knowledge, personal hygiene, kitchen hygiene, hospitality,
Nigeria ÖZ:
Bilgi, tutum ve uygulama modeline dayanarak, bu tez, gıda işleyicilerinin gıda
güvenliği için hijyenik sağlık standartlarına uymadaki rolünü araştırmıştır. Özellikle,
restoranlarda, otellerde ve hastanelerde gıda işleyicilerinden toplanan veriler
kullanılarak, gıda işleyicilerinin güvenlik bilgilerinin kişisel hijyen, mutfak hijyeni
ve hastalık kontrol önlemlerinin hijyenik sağlık uygulamaları üzerindeki etkisi
incelenmiştir. Ayrıca, gıda işleyicilerinin gıda güvenliği bilgisi ile gıda işleyicilerinin
hijyenik sağlık uygulamaları arasındaki nedensel ilişkideki tutumlarının aracılık
rolünü de kontrol etmiştir.
Ampirik bulgular, gıda güvenliği bilgisinin gıda işleyicisinin tutum ve tutumlarını
pozitif yönde etkilediğine dair varsayımları desteklemiştir ve bu da gıda güvenliği
için hijyenik sağlık koşullarına uymaya önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Ayrıca,
işleyicinin gıda güvenliği bilgisi ve kişisel hijyen konusundaki tutumunun dolaylı
etkisinden başka, gıda işleyicilerinin tutumu kısmen bilginin mutfak hijyeni ve
hastalık kontrol önlemi üzerindeki etkisine aracılık eder. Ayrıca yöneticiler, hükümet
ve akademisyenler için de sonuçlar tartışılmıştır.
Anahtar Sözcükler: Gıda güvenliği bilgisi, kişisel hijyen, mutfak hijyeni,
misafirperverlik, Nijerya |
Description: | Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2019. Supervisor: Prof. Dr. Turgay Avcı. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5794 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Tourism
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|