DSpace
 

EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5820

Title: Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi
Authors: Altun, Özlem (Tez Danışmanı)
Ferit, Kemal
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi
Keywords: Turizm
Ot Çeşitleri--Yenilebilir Otlar--Kıbrıs, Kuzey
Gastronomi--Kıbrıs, Kuzey
Yenilebilir otlar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Gastronomi
Ayrelli
Issue Date: Feb-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Ferit, Kemal. (2022). Kuzey Kıbrıs’ta Yetişen Yenilebilir Ot Çeşitleri ve Kullanım Alanlarının Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Kuzey Kıbrıs yenilebilir otlar açısından zengin bir floraya sahiptir ve bu otlar birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Yenilebilir otlar, eski çağlardan günümüze kadar uzanan zengin bir geçmişe sahiptir. Araştırmanın temel amacı Kuzey Kıbrıs’ta yetişen, toplanan, sofralarda yer alan ve ülke kültürünün önemli bir parçası olan yenilebilir ot çeşitlerini tanımlamak, ot çeşitlerinin farklı kullanım alanlarını araştırmak ve gastronomi için önemini ortaya koymaktır. Kuzey Kıbrıs’ta yetişen yenilebilir otların alanında uzman kişilerle yapılan görüşmeler sonucu bilgi ve birikimlerinin yeni nesillere aktarılmasını sağlamak araştırmanın amaçlarından biridir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler alanında uzman kişiler, yerel halk ve gençlerden oluşan 15 kişiyle yapılmıştır. Sonuçları verilere dönüştürülmüş ve bulgular kısmında paylaşılmıştır. Bulgular, ülkede yenilebilir otların genç nesiller tarafından yeterince bilinmediğini, alanında uzman kişilerin Kuzey Kıbrıs'ta hangi yenilebilir otların bulunduğunu, otların nereden temin edildiklerini, nasıl toplanıldıklarını, otların hangi kısımlarının nasıl değerlendirildiğini, bu otların Kuzey Kıbrıs gastronomi alanında nasıl kullanıldığını, hangi yemeklerde hangi tekniklerle pişirildiklerini içermektedir. Sonuç olarak, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yerli halkın çeşitli amaçlarla kullandığı yenilebilir otlar geleneksel, sosyal ve kültürel zenginliğin bir parçası olmaktadır. Anahtar Kelimeler: Yenilebilir otlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gastronomi, Ayrelli.
Description: Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5820
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Tourism

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Feritkemal.pdfTez, Master533.95 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback