DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Mechanical Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5843

Title: Evaluation of Springback of AA5052-H36 Aluminium Alloy Sheet in Vee-bending
Authors: Asmael, Mohammed Bsher A. (Supervisor)
Fubara, Otonye Tekena
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering
Keywords: Mechanical Engineering
Metals--Bending
Springback
Finite Element Analysis
ANN
MLR
Issue Date: Jan-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Fubara, Otonye Tekena. (2020). Evaluation of Springback of AA5052-H36 Aluminium Alloy Sheet in Vee-bending. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Mechanical Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Springback (SB) is the partial elastic recovery experienced by the sheet metal upon removal of an applied load at the conclusion of the forming operation. SB is one of the causes of unsatisfactory bending since it results in loss of dimensional control in formed parts thus leading to problems that impacts quality and cost. In this work, the SB of aluminium (AA5052-H36) alloy sheet in vee bending is evaluated experimentally and with finite element analysis (FEA). Using ANOVA, this work investigates the relative effect of sheet metal thickness (2mm and 3mm), die opening (22mm, 35mm and 50mm) and punch holding time (0, 5 secs and 10 secs). SB modeling based on the forming parameters was conducted using multiple linear regression (MLR) and artificial neural network (ANN). This study showed that increasing values of the punch holding time and sheet thickness leads to reduction in SB while increasing die opening increases the SB for AA5052-H36 aluminium alloys, with the punch holding time having the most impact on SB. Parametric interactional effect between the punch holding time and die-opening showed significant impact on SB, while interactional effects involving the sheet thickness had insignificant impact on SB. ANN offered far superior SB prediction performance compared to MLR and FEA. In this work FEA simulation results demonstrate that increasing the die opening increases the SB while increasing the sheet thickness reduces the SB. This work demonstrates the formability of AA5052-H36 aluminuim alloy in cold work, where vee bends were performed with punch radius of 0.8mm and bend specimens showed no cracks, checking and surface roughness. Keywords: Springback, Finite Element Analysis, ANN, MLR.
ÖZ: Geri yaylanma (SB), şekillendirme işleminin sonunda uygulanan bir yükün çıkarılması üzerine sac metalin yaşadığı kısmi elastik geri kazanımdır. SB, şekillendirilmiş parçalarda boyutsal kontrol kaybına yol açtığı için kalite ve maliyeti etkileyen sorunlara yol açtığı için yetersiz bükülme nedenlerinden biridir. Bu çalışmada, vee bükülmesindeki alüminyum (AA5052-H36) alaşım tabakasının SB'si deneysel olarak ve sonlu eleman analizi (FEA) ile değerlendirilmiştir. ANOVA kullanarak, bu çalışma sac metal kalınlığı (2mm ve 3mm), kalıp açıklığı (22mm, 35mm ve 50mm) ve zımba tutma süresinin (0, 5 sn ve 10 sn) göreli etkisini araştırır. Şekillendirme parametrelerine dayalı SB modelleme, çoklu doğrusal regresyon (MLR) ve yapay sinir ağı (YSA) kullanılarak yapıldı. Bu çalışma, zımba tutma süresi ve sac kalınlığı değerlerinin artmasının SB'de azalmaya yol açarken, kalıp açıklığının arttırılması AA5052-H36 alüminyum alaşımları için SB'yi artırdığını, zımba tutma süresinin SB üzerinde en fazla etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Zımba tutma süresi ve kalıp açma arasındaki parametrik etkileşimli etki SB üzerinde önemli bir etki gösterirken, tabaka kalınlığını içeren etkileşimli etkiler SB üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir. ANN, MLR ve FEA'ya kıyasla çok daha üstün SB tahmin performansı sundu. Bu çalışmada FEA simülasyon sonuçları, kalıp açıklığının arttırılmasının SB'yi arttırırken sac kalınlığını arttırmanın SB'yi azalttığını göstermektedir. Bu çalışma, AA5052-H36 alüminim alaşımının soğuk işlerde şekillendirilebilirliğini gösterir, burada vee kıvrımları 0.8mm delme yarıçapı ile yapılır ve bükülme örnekleri hiçbir çatlak, kontrol ve yüzey pürüzlülüğü göstermez. Anahtar Kelimeler: Geri Yaylanma, Sonlu Elemanlar Analizi, YSA, MLR.
Description: Master of Science in Mechanical Engineering. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering, 2020. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mohammed Bsher A. Asmael.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5843
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Fubaraotonye.pdfTez, Master2.7 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback