DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5863

Title: Doğan Cüceloğlu’nun Bir Kadın Bir Ses Adlı Eserinde Söylem
Authors: Tor, Gülseren (Tez Danışmanı)
Bahadır, Melissa
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Edebiyatı--Roman--İnceleme
Doğan Cüceloğlu Psikolog Yazar 1938-
Bir Kadın Bir Ses--inceleme
Feminizm
kadın
söylem
Issue Date: Feb-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Bahadır, Melissa. (2022). Doğan Cüceloğlu’nun Bir Kadın Bir Ses Adlı Eserinde Söylem. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Eğitim Bilimleri, Mağusa: Kıbrıs
Abstract: ÖZ: Bu çalışmada, Doğan Cüceloğlu’nun Bir Kadın Bir Ses adlı eseri söylem açısından incelenmiştir. Türkiye’deki kadın profilini ve kadınların maruz bırakıldıkları olumsuz atmosferi tasvir eden eser ülkemizde kadına olan bakış açısını da iyi bir biçimde yansıtmaktadır. Türkiye’de kadın yıllar yılı ikinci planda tutulmuş kadının varlığı her daim göz ardı edilmiştir. Varlığının göz ardı edilmesinin yanı sıra kadın, şiddet ve baskıya uğramıştır. Doğan Cüceloğlu, oluşturduğu eseri ile yaşanan bu duruma ağır bir eleştiri getirmiştir. Feminizm, kadınların sosyal hayatta, hukuk alanında herkes gibi eşit şartlarda bir yaşam sürmesini savunmaktadır. Feministler, kadınların eğitim hakkından sonuna kadar faydalanması, bilinçlenmesi gerektiğini savunmuşlardır. Kendi haklarını bilen, kendini geliştirmiş ve eğitimli kadınlar eril egemenliğin var olduğu dünyada haksızlığa uğramayacak, yaşadıkları olumsuz durumlarda kendilerini savunmalarını bileceklerdir. Kadınlar bilinçlendiği ve kendilerini geliştirdiği kadar haklarını bilecek ve normal bir yaşantıya sahip olabileceklerdir. Doğan Cüceloğlu’nun Türkiye’deki kadın portresini yaşanmış olaylar ve gerçek kişiler vasıtası ile ölümsüzleştirdiği eser Feminizm çerçevesinde incelenmiş yorumlanmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Feminizm’in kavramsal kökeni, dünyada ortaya çıkışı ve türleri, zaman zaman cereyan eden Feminizm dalga hareketleri aktarılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde söylem kavramı ve söylem çözümlemesi ve söylem çözümlemesinin temel nitelikleri aktarılmıştır. Üçüncü ölümde ise eserin söylem çözümlemesi yapılmış ve eserde yer alan düzyazılardan daha çok şiirler üzerinden incelemeye gidilmiştir. Doğan Cüceloğlu’nun bu eseri, kitabın başkahramanı ile yapılan röportajlar sonucunda meydana gelmiştir. Kitabın kahramanı, duygu ve düşüncelerini dizelere dökmüştür. Düzyazı ve şiirin iç içe sunulduğu eserde genel olarak şiirsel metinlerin incelenmesi tercih edilmiştir. İncelenen şiirlerinin sadece bir kısmının değil tamamının sunulması parçayı bütünden ayırmama isteğidir. Söylem, sözceleri harekete geçirme işidir. Söylem çözümlemesi sırasında, görünenin ardında yatan gerçeklerin açıklanabilmesi için, sözceleri oluşturan sözlüksel ve dilbilgisel birimler de ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler: feminizm, kadın, söylem.
Description: Türk Dili ve Edebiyatı - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gülseren Tor.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5863
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Bahadirmelissa.pdfTez, Master1.11 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback