DSpace
 

EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (Department of Turkish Language and Literature) >
Tez Koleksiyonu (Master) – Türk Dili ve Edebiyatı / Theses (Master's) – Turkish Language and Literature >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5885

Title: Aydaki Adam Tanpınar Romanı Üzerine Bir İnceleme
Authors: Akgün, Adnan
Deviren, Devriş
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı
Eray, Nazlı, 1945- --Yazar
Türk Edebiyatı--Öykü--Roman--Deneme
Eray, Nazlı, 1945- Aydaki Adam Tanpınar--İnceleme
Aydaki Adam Tanpınar
Aydaki Kadın
Ahmet Hamdi Tanpınar
Nazlı Eray
Büyülü Gerçekçilik
Fantastik
Issue Date: Feb-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Deviren, Devriş. (2022). Aydaki Adam Tanpınar Romanı Üzerine Bir İnceleme. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Bu çalışmada “Büyülü Gerçekçilik” akımının Türk edebiyatındaki temsilcilerinden biri olan Nazlı Eray’ın Aydaki Adam Tanpınar romanı incelenmiştir. Nazlı Eray bu romanı yazarken İnci Enginün ve Zeynep Kerman’ın ortak olarak hazırladığı Günlüklerin Işığında Tanpınar’la Baş Başa kitabını kaynak kitap olarak kullanmıştır. Çalışmanın esas amacı Nazlı Eray’ın bu romanda adı geçen edebî şahsiyetleri hangi yönleriyle ele aldığını görmektir. Nazlı Eray bu romanı yazarken Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Aydaki Kadın romanına gönderme yapmıştır. Aydaki Kadın romanında odak noktası olan kişi Leylâ’dır. Tanpınar romanda Leylâ’nın herkesten çok uzakta, çok ayrı bir diyarda örneğin Ay’da yaşar gibi göründüğünü belirterek karakterin uzaklığına vurgu yapar. Nazlı Eray da Tanpınar’ın sanatta devrini aşan taraflarıyla yalnızlığına dikkat çekmek ister ve bu nedenle romanına Aydaki Adam Tanpınar adını verir. Çalışmanın birinci bölümünde Nazlı Eray’ın hayatı ve edebî kişiliği hakkında, daha sonra da edebî türlerden olan büyülü gerçekçilik ve fantastik türler hakkında bilgi verilerek romanın kısa bir özeti eklenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde romandaki kişiler fiziksel, sosyal ve psikolojik durumları açısından incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde de romandaki mekânlar değerlendirilmiştir. Dördüncü ve son bölümde genel olarak romandaki bakış açısı, zaman, dil ve üslûp incelenmiştir. Ancak Ahmet Hamdi Tanpınar sadece fiziksel, sosyal ve psikolojik durumu açısından değil, birçok yönden incelenmiştir. Romanda bazı fantastik öğeler olduğu ve eser de büyülü gerçekçilik türünde yazıldığı için büyülü gerçekçilik ve fantastik türler hakkında bilgi verilmiştir. Romandaki fantastik öğeler ayrı bir başlık altında incelenmemiş, metin içinde ilgili kısımlarda hangi olayların ve nesnelerin fantastik unsur özelliği taşıdığı belirtilmiştir. Bu roman Nazlı Eray’ın da deyimiyle “Büyülü Belgesel Gerçekçilik” türünde yazılmış bir romandır. Anahtar Kelimeler: Aydaki Adam Tanpınar, Aydaki Kadın, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazlı Eray, Büyülü Gerçekçilik, Fantastik.
Description: Türk Dili ve Edebiyatı - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2022. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Adnan Akgün.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5885
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master) – Türk Dili ve Edebiyatı / Theses (Master's) – Turkish Language and Literature

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Devirendervis.pdfTez, Master794.53 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback