DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5906

Title: Pandemi Döneminde Derinleşen Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadınlar Üzerindeki İz Düşümleri
Authors: Erbilen, Süheyla Üçışık (Tez Danışmanı)
Polat, Esra
Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi
Keywords: Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Cinsiyet Rolleri--Toplumsal Cinsiyet--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-)
Covid 19--Pandemi, 2020 - --Koronavirüs--Cinsiyet Eşitsizliği--Kıbrıs, Kuzey
Covid-19
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği
Toplumsal Cinsiyet Rolleri
Kadın
Issue Date: Dec-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Polat, Esra.(2021). Pandemi Döneminde Derinleşen Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadınlar Üzerindeki İz Düşümleri.Tez(Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Gazimağusa: Kıbrıs
Abstract: ÖZ: Geçmişten günümüze, ataerkil yapı ve toplumsal roller cinsiyet eşitsizliğinin temel sebebi sayılmaktadır. Buna bağlı olarak, Kuzey Kıbrıs’ta pandemi dönemiyle birlikte derinleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin kadınlar üzerindeki iz düşümlerini saptamak ve bu eşitsizlikleri yaratan sebepler ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Durum çalışması olarak gerçekleştirilen araştırmada nitel araştırma yöntemi olan ölçüt örneklem tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Gazimağusa’nın merkezinde yaşayan 25-55 yaş aralığındaki 15 kadın oluşturmaktadır. Katılımcıların araştırmaya dahil edilme kriterleri evli ve ücretli bir işte çalışmaları belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler elde edilerek içerik analizine tabi tutulmuştur. Analiz neticesinde 5 farklı kategori ve 14 tema ortaya çıkarılmıştır. Bu temalar ışığında pandemi döneminde kadınların fiziksel, psikolojik ve ekonomik olarak olumsuz etkiler yaşadığına dair bulgulara rastlanmıştır. Sonuç olarak, araştırmada Kuzey Kıbrıs’ta pandemi döneminin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiği ve kadınlar üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığı belirlenmiştir. Buradan yola çıkılarak toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin adaletsiz dağılımın daha eşit ve adil bir şekilde evrilmesi için en mühim öneri; bireylere toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine eğitimler verilmesidir. Kadın ve erkeğin toplumun her alanında eşit haklara sahip olmasını sağlamak adına sosyal politikalar oluşturulmalı kadın haklarını korumaya yönelik yasalar hazırlanarak adil ve dengeli bir toplumsal düzen yaratılmalıdır.
From past to present, patriarchal structure and social roles are considered the main reason for gender inequality. Accordingly, it is aimed to determine the projections of gender inequalities on women, which have deepened with the pandemic period in Northern Cyprus, and to reveal the reasons that create these inequalities. The criterion sampling technique, which is a qualitative research method, was used in the research conducted as a case study. The study group of the research consists of 15 women aged 25-55 living in the center of Gazimagusa. The inclusion criteria of the participants were determined to be married and working in a paid job. Data were obtained by semi-structured interview technique and subjected to content analysis. As a result of the analysis, 5 different categories and 14 themes were revealed. In the light of these themes, there were findings that women experienced negative effects physically, psychologically and economically during the pandemic period. As a result, it was determined in the study that the pandemic period in Northern Cyprus deepened gender inequality and had negative consequences for women. Based on this, the most important suggestion for the evolution of the unjust distribution of gender roles in a more equal and just way is; providing training to individuals on gender equality. In order to ensure that women and men have equal rights in all areas of society, social policies should be established and a fair and balanced social order should be created by preparing laws to protect women's rights.
Description: Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5906
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Polatesra.pdfTez, Master 465.28 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback