DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5941

Title: Gebe Kadınların Aşırı Besin İsteği ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
Authors: Gezer, Ceren (Tez Danışmanı)
Bahriyeli, İzlem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Gebelik--Sağlıklı Beslenme--Diyet
Kadınlarda Beslenme--Gebelik--Yaşam Kalitesi
Gebelikte Beslenme
Aşırı Besin İsteği
Yeme Bozuklukları
Issue Date: Apr-2019
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Bahriyeli, İzlem. (2019). Gebe Kadınların Aşırı Besin İsteği ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Bu çalışmada, gebe kadınların aşırı besin isteği, yeme davranış bozukluğu ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Ocak-Aralık 2018 tarihleri arasında Gazimağusa Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği’ne başvuran sağlıklı gebelik tanısı almış çalışmaya katılmayı kabul eden 150 gebe kadın (yaş ortalaması 30.7±6.1) ile yürütülmüştür. Gebeliğin birinci trimesterinde olan bireylerin sebze+meyve ve ekmek+pirinç, bulgur, makarna tüketim miktarları diğer trimesterlere kıyasla düşük bulunmuştur (p<0.05). Bireylerin Aşırı Besin İsteği Ölçeğinden (ABİS) ortalama 153.2±42.81 puan, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeğinden (EDE-Q) 0.9±0.72 puan aldıkları saptanmıştır. Lisans/lisansüstü eğitimlerini tamamlamış bireylerin EDE-Q’dan aldıkları puan ortalaması ilköğretim ve altında eğitim düzeyine sahip olan bireylerin puan ortalamasından yüksek olduğu bulunmuştur (p<0.05). Birinci trimesterde olan bireylerin ABİS puanları diğer trimesterlere kıyasla daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Birinci trimesterde olan bireylerin EDE-Q puanları diğer trimesterlere kıyasla daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Günlük olarak önerilen miktarın altında süt-yoğurt ve sebze-meyve tüketenlerin ABİS puanları önerilen miktarda tüketenlere göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Bireylerin ABİS ve EDE-Q’dan aldıkları toplam puanlar arasında ters yönlü orta düzeyde ilişki olduğu belirtilmiştir (r=0.366, p<0.001). Sonuç olarak, gebelik periyodu ve eğitim düzeyi gebelerin besin tüketimi, aşırı besin isteği ve yeme davranışını etkilemektedir. Bu ilişkilerin daha detaylı irdelenebilmesi için, miktarlı besin tüketim sıklığı kaydının alındığı daha geniş örneklemli, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
In this study, it was aimed to evaluate the eating habits, eating disorders and food craving of pregnant women. The study was carried out with 150 pregnant women (mean age 30.7 ± 6.1), on a voluntary basis, who checked in Gynecology and Obstetrics Clinic in Gazimağusa State Hospital between January and December 2018 and were diagnosed having healthy pregnancy. The amount of vegetable + fruit, bread + rice, bulgur, and pasta consumption of the participants in the first trimester of pregnancy was found lower when compared with the other trimesters (p<0.05). The participants were found to have an average of 153.2 ± 42.81 points on the Food Craving Questionnaire Trait (FCQ-T) and 0.9 ± 0.72 on the Eating Disorder Evaluation Scale (EDE-Q). The EDE-Q average score of the participants who completed their undergraduate / graduate education was found greater than the average of the participants who had education at primary and lower level (p<0.05). The FCQ-T points of the participants in the first trimester were found higher when compared with the other trimesters (p<0.05). The EDE-Q points of the participants in the first trimester were found lower when compared with the other trimesters (p<0.05). The FCQ-T points of the participants, who consume milk-yoghurt and vegetables-fruits below the daily recommended intake, were found higher than those consuming the daily recommended amount (p<0.05). It was reported that there is a moderate inverse relationship between the total scores that the participants got from FCQ-T and EDE-Q (r=0.366, p<0.001). As a result, pregnancy period and education level affect food consumption, food craving and eating habits of pregnant women. In order to investigate these relationships more comprehensively, further multi-centered studies with a larger sample where frequency of food consumption is recorded need to be conducted.
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ceren Gezer
URI: http://hdl.handle.net/11129/5941
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Bahriyeliizlem.pdfTez, Master 1.42 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback