|
EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5953
|
Title: | The Relationship between Higher Education and Employment Opportunities in Europe |
Authors: | Aker, Melek Şule Haghani, Maziar Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration |
Keywords: | Business Administration Employment Higher Education Employment Opportunities Europe Higher Developed Countries Lower Developed Countries HCI Unemployment Rate Tertiary School Enrolment GDP Growth Government Expenditure on Education |
Issue Date: | Jan-2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Haghani, Maziar. (2020). The Relationship between Higher Education and Employment Opportunities in Europe. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Business Administration, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | Today, it is believed that science and knowledge are the keys to a society’s development. Indeed, education is a process for individuals to gain knowledge and advance in science. As the importance of knowledge is permanently increasing, in order for the society to be successful, skilled and unemployed workforce is required for application of theoretical and academic knowledge in the workplace. With this regard, universities have the main responsibility for preparing experts for the society.
On the other hand, higher education at present time cannot survive only by academic teaching to help individuals to develop mentally and spiritually. Additionally, education must guide people towards acquiring indispensable skills for economic development, to be able to exploit and manage resources, store products, and conserve them for future generations efficiently. This cause raised our curiosity to embark on performing a study about whether additional education facilities are enhancing the labor force adjustment to labor market.
The data is gathered from the World Bank database. A panel data analysis is utilized including nine countries, during a time period between 1995 and 2015 that encompasses four indicators. Tertiary school enrolment (gross enrolment ratio), government expending on education (as a percentage of GDP), unemployment rate, and GDP growth (annual percentage) were our four indicators in a way that unemployment rate is considered as dependent variable and three others are regarded as independent or explanatory variables. The study focuses on Europe and
differentiates between higher developed and lower developed countries across Europe, setting a criterion as Human Capital Index (HCI).
Based on the results of the analyses, for higher developed countries, tertiary school enrollment and government expenditure on education have significant negative impact on unemployment rate. The major factor lowering unemployment in high HCI European countries is government expenditure on education. On the other side, in lower developed countries, tertiary school enrollment, GDP growth, and government expenditure on education have negative impact on unemployment rate; however, the correlations are not statistically significant. This outcome implies that in high HCI countries in Europe the tertiary education is better harmonized with the labor market. No such harmony is observed for lower HCI countries in Europe.
Keywords: Higher Education, Employment Opportunities, Europe, Higher Developed Countries, Lower Developed Countries, HCI, Unemployment Rate, Tertiary School Enrolment, GDP Growth, Government Expenditure on Education. ÖZ:
Günümüzde bilim ve bilginin bir toplumun gelişiminin anahtarı olduğuna inanılmaktadır. Nitekim, eğitim, bireylerin bilimde bilgi edinmeleri ve ilerlemeleri için bir süreçtir. Bilginin önemi sürekli arttıkça, toplumun başarılı olabilmesi için, teorik ve akademik bilgilerini işyerine uygulayabilmek için yetenekli ve işsiz işgücü gerekmektedir. Bu bakımdan, üniversiteler topluma uzmanlar hazırlamak için ana sorumluluğa sahiptir.
Öte yandan, şu andaki yüksek öğretim, bireylerin zihinsel ve ruhsal gelişimlerine yardımcı olmak için yalnızca akademik öğretim ile hayatta kalamaz. Ek olarak, eğitim, insanları ekonomik kalkınma için vazgeçilmez beceriler edinmeye, kaynakları kullanmaya ve yönetmeye, ürünleri depolamaya ve gelecek nesiller için verimli bir şekilde korumaya yönlendirmeye yönlendirmelidir. Bu sebep, ek eğitim olanaklarının işgücü piyasasına uyum düzeyini arttırıp arttırmadığı konusunda bir çalışma yapmaya merakımızı arttırdı.
Veriler Dünya Bankası veritabanından toplanmıştır. 1995-2015 yılları arasında dört göstergeyi kapsayan bir süre zarfında dokuz ülkeyi kapsayan bir panel veri analizi kullanılmıştır. Yüksek okul kaydı (brüt kayıt oranı), eğitime harcanan devlet (GSYİH yüzdesi olarak), işsizlik oranı ve GSYİH büyümesi (yıllık yüzde), işsizlik oranının bağımlı değişken olarak kabul edildiği ve diğer üçünün dört bağımsız veya açıklayıcı değişkenler olarak kabul edilir. Çalışma Avrupa'ya odaklanmakta ve Avrupa'daki yüksek gelişmiş ve düşük gelişmiş ülkeler arasında farklılaşmakta ve İnsan Sermayesi Endeksi (HCI) olarak bir kriter belirlemektedir.
Analiz sonuçlarına dayanarak, daha gelişmiş ülkeler için, yüksek okul kayıtlarının ve eğitime yapılan devlet harcamalarının işsizlik oranını önemli ölçüde olumsuz etkilediği görülmüştür. Yüksek HCI Avrupa ülkelerinde işsizliği azaltan en önemli faktör devletin eğitim harcamalarıdır. Öte yandan, düşük gelişmiş ülkelerde, yükseköğretim okullarına kayıt, GSYİH büyümesi ve devletin eğitim harcamaları işsizlik oranını olumsuz etkiliyor; ancak, korelasyonlar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu sonuç, Avrupa'daki yüksek HCI ülkelerinde yüksek öğrenimin işgücü piyasasına daha iyi uyumu olduğunu göstermektedir. Avrupa'daki düşük HCI ülkeleri için böyle bir uyum gözlenmedi.
Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, İstihdam Olanakları, Avrupa, Yüksek Gelişmiş Ülkeler, Düşük Gelişmiş Ülkeler, HCI, İşsizlik Oranı, Yüksekokul Kaydı, GSYİH Büyümesi, Devletin Eğitim Harcamaları. |
Description: | Master of Business Administration. Thesis (M.B.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Melek Şule Aker |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5953 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|