DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5962

Title: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti K-Pet Süper Lig Takımlarındaki Lisanslı Futbolcuların Beden İmajı, Beslenme Alışkanlıkları Ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
Authors: Yıldız, Emine Akal (Tez Danışmanı)
Kortay, İlayda
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Sporcu Beslenmesi
Beden algısı, beslenme durumu, beslenme bilgi düzeyi, beslenme durumunun saptanması, futbolcu
Issue Date: Feb-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Kortay, İlayda. (2021). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti K-Pet Süper Lig Takımlarındaki Lisanslı Futbolcuların Beden İmajı, Beslenme Alışkanlıkları Ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Futbolcular atletik performanslarını sürdürmek ve iyileştirmek için özel gereksinimleri olan bir tüketici grubudur. Bu çalışma, futbolcuların beslenme alışkanlıkları, beden algıları ve beslenme durumlarını ilişkilendirmek ve değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KPet Süper Lig takımlarında lisanslı olarak bulunan 18 yaş ve üzeri olan, toplamda 160 futbolcu dahil edilmiştir. Futbolcuların %53,8’i lig sonu puan sıralamasına göre ilk 8 takımda yer alırken, %46,3’ü lig sonu puan sıralamasında son 8 takımda yer almaktadır. Sporcuların genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, genel beslenme ve sporcu beslenmesi bilgi düzeyi, beden algıları ve besin tüketim kayıtları yüz yüze uygulanan anketler ile elde edilmiştir. Futbolcuların besin tüketim miktarları, 18 yaş, 19-30 yaş ve 31-50 yaş olmak üzere 3 grupta değerlendirilmiştir. Futbolcuların beden algıları “Beden Şekli Anketi (BSQ), Figür Derecelendirme Ölçeği (FRS-S,FRS-N) ile değerlendirilmiştir. Futbolcuların ortalama vücut ağırlıkları 74,4±8,4 kg, boy uzunlukları 178,1±6,1 cm, vücut yağ yüzdelerinin ortalaması %14,2±3,7 olarak tespit edilmiştir. Vücut yağ kütlesinin yüksek olduğunu düşünen futbolcuların, beden memnuniyetsizliğine sahip olma olasılığının arttığı görülmüştür (p<0,05). Futbolcuların beden algıları ile sahip oldukları vücut ağırlıkları arasında benzerlik olduğu gözlemlenmiştir (p>0,01). Beden memnuniyeti farklı olan futbolcuların beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Futbolcuların beslenme bilgi düzeyi ile beden algısı arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p>0,05). Ergojenik destek ürünü kullanan futbolcuların %36,8’inin kendi, %28,9’unun diyetisyen ve %21,1’inin antrenör önerisi ile ergojenik destek ürünü kullandığı görülmüştür. Futbolcuların ergojenik destek ürünü kullanımı ile beden algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Futbolcuların besin destek ürünlerinin güvenilir doz ve kullanım prosedürlerini takip edilebilmesi için, bu ürünler uzman kişiler tarafından önerilmelidir. Bu çalışmada, futbolcuların günlük beslenmesinde yetersiz karbonhidrat alımı, yüksek protein alımı olduğu ve 18 yaş grubundaki futbolcuların diğer yaş gruplarına göre daha yüksek enerji alımı olduğu gözlemlenmiştir. Futbolcuların sezon içi ve sezon dışı dönemlerinde beslenme durumları izlenmesi, atletik performansın sürdürülmesi ve artırılması açısından önem taşımaktadır. Anahtar Kelimeler: beden algısı, beslenme durumu, beslenme bilgi düzeyi, beslenme durumunun saptanması, futbolcu
This study was conducted to associate and evaluate the nutritional habits, body perception and nutritional status of footballers. Footballers need to adopt a specific nutrient consideration to improve their athletic performance and maintain various other requirements. This study identifies the nutritional status of footballers’ dietary habits, body perceptions and evaluates their nutritional intake. Football teams from the Turkish Republic of Northern Cyprus Super League contributed to this study. The subjects mentioned are 18 years of age or over and consist of 160 players. 53.8% of these footballers, who took part in this study were ranked to be in the top 8 teams within the league, whilst 46.3% were in the bottom 8 of the league. The general information of these players, their diet, sports nutritional knowledge, body perception and food consumption records were collated through numerous face-to-face questionnaires. The total amounts of football players’ food consumption were evaluated in three age group categories. These are, 18-year-olds, 19-30 and 31-50 yearolds. The body perceptions of the players were evaluated using the "Body Shape Questionnaire (BSQ)" and "Figure Rating Scale (FRS-S, FRS-N)". The average weight, height and body fat percentage of football players was determined to be 74,4±8,4 kg, 178,1±6,1 cm and 14.2 ± 3.7% respectively. It was observed that the football players who assumed that their body fat mass was high had a higher chance of dissatisfaction of their body (p<0,05). It also found that the players had a similarity with their body perception and their body weight (p>0,01). Thus, revealing that there was no significant difference between the football players’ body perception and nutritional knowledge (p>0,05). Further investigation found that 36.8% of the football players used their own ergogenic support products, 28.9% through professional dieticians and 21.1% through their coach’s recommendation. Statistically, there was no significant difference between footballers' use of ergogenic supplements and their body perception. In this study, it was evident that football players had insufficient carbohydrate intake, a high protein intake in their daily diet and that the 18-year-old football players had a higher energy intake than other age groups, therefore, the need for nutritional training is required among all teams in the league. Recommendation of these ergogenic products should be given by the experts within a football team structure in order to follow the guidelines of safe dosage and other usage procedures for the players. Furthermore, these recommendations would allow monitoring the nutritional status of football players during the “playing season”. This is imperative in maintaining, developing and increasing the players’ knowledge in nutrition, understanding their different body types and needs, and ultimately their athletic performance. Keywords: body perception, nutritional status, nutritional knowledge level, nutrient intake assessment, football
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Emine Akal Yıldız
URI: http://hdl.handle.net/11129/5962
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
kortayilayda.pdfTez, Master1.84 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback