|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/5962
|
Title: | Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti K-Pet Süper Lig Takımlarındaki Lisanslı Futbolcuların Beden İmajı, Beslenme Alışkanlıkları Ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi |
Authors: | Yıldız, Emine Akal (Tez Danışmanı) Kortay, İlayda Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sporcu Beslenmesi Beden algısı, beslenme durumu, beslenme bilgi düzeyi, beslenme durumunun saptanması, futbolcu |
Issue Date: | Feb-2021 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Kortay, İlayda. (2021). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti K-Pet Süper Lig Takımlarındaki Lisanslı Futbolcuların Beden İmajı, Beslenme Alışkanlıkları Ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Futbolcular atletik performanslarını sürdürmek ve iyileştirmek için özel
gereksinimleri olan bir tüketici grubudur. Bu çalışma, futbolcuların beslenme
alışkanlıkları, beden algıları ve beslenme durumlarını ilişkilendirmek ve
değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KPet Süper Lig takımlarında lisanslı olarak bulunan 18 yaş ve üzeri olan, toplamda 160
futbolcu dahil edilmiştir. Futbolcuların %53,8’i lig sonu puan sıralamasına göre ilk 8
takımda yer alırken, %46,3’ü lig sonu puan sıralamasında son 8 takımda yer
almaktadır. Sporcuların genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, genel beslenme ve
sporcu beslenmesi bilgi düzeyi, beden algıları ve besin tüketim kayıtları yüz yüze
uygulanan anketler ile elde edilmiştir. Futbolcuların besin tüketim miktarları, 18 yaş,
19-30 yaş ve 31-50 yaş olmak üzere 3 grupta değerlendirilmiştir. Futbolcuların beden
algıları “Beden Şekli Anketi (BSQ), Figür Derecelendirme Ölçeği (FRS-S,FRS-N) ile
değerlendirilmiştir. Futbolcuların ortalama vücut ağırlıkları 74,4±8,4 kg, boy
uzunlukları 178,1±6,1 cm, vücut yağ yüzdelerinin ortalaması %14,2±3,7 olarak tespit
edilmiştir. Vücut yağ kütlesinin yüksek olduğunu düşünen futbolcuların, beden
memnuniyetsizliğine sahip olma olasılığının arttığı görülmüştür (p<0,05).
Futbolcuların beden algıları ile sahip oldukları vücut ağırlıkları arasında benzerlik
olduğu gözlemlenmiştir (p>0,01). Beden memnuniyeti farklı olan futbolcuların
beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05).
Futbolcuların beslenme bilgi düzeyi ile beden algısı arasında anlamlı bir fark olmadığı
görülmüştür (p>0,05). Ergojenik destek ürünü kullanan futbolcuların %36,8’inin
kendi, %28,9’unun diyetisyen ve %21,1’inin antrenör önerisi ile ergojenik destek
ürünü kullandığı görülmüştür. Futbolcuların ergojenik destek ürünü kullanımı ile
beden algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Futbolcuların
besin destek ürünlerinin güvenilir doz ve kullanım prosedürlerini takip edilebilmesi
için, bu ürünler uzman kişiler tarafından önerilmelidir.
Bu çalışmada, futbolcuların günlük beslenmesinde yetersiz karbonhidrat alımı,
yüksek protein alımı olduğu ve 18 yaş grubundaki futbolcuların diğer yaş gruplarına
göre daha yüksek enerji alımı olduğu gözlemlenmiştir. Futbolcuların sezon içi ve
sezon dışı dönemlerinde beslenme durumları izlenmesi, atletik performansın
sürdürülmesi ve artırılması açısından önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler: beden algısı, beslenme durumu, beslenme bilgi düzeyi, beslenme
durumunun saptanması, futbolcu This study was conducted to associate and evaluate the nutritional habits, body
perception and nutritional status of footballers. Footballers need to adopt a specific
nutrient consideration to improve their athletic performance and maintain various
other requirements. This study identifies the nutritional status of footballers’ dietary
habits, body perceptions and evaluates their nutritional intake. Football teams from
the Turkish Republic of Northern Cyprus Super League contributed to this study. The
subjects mentioned are 18 years of age or over and consist of 160 players. 53.8% of
these footballers, who took part in this study were ranked to be in the top 8 teams
within the league, whilst 46.3% were in the bottom 8 of the league. The general
information of these players, their diet, sports nutritional knowledge, body perception
and food consumption records were collated through numerous face-to-face
questionnaires. The total amounts of football players’ food consumption were
evaluated in three age group categories. These are, 18-year-olds, 19-30 and 31-50 yearolds. The body perceptions of the players were evaluated using the "Body Shape
Questionnaire (BSQ)" and "Figure Rating Scale (FRS-S, FRS-N)". The average
weight, height and body fat percentage of football players was determined to be
74,4±8,4 kg, 178,1±6,1 cm and 14.2 ± 3.7% respectively. It was observed that the
football players who assumed that their body fat mass was high had a higher chance
of dissatisfaction of their body (p<0,05). It also found that the players had a similarity
with their body perception and their body weight (p>0,01). Thus, revealing that there
was no significant difference between the football players’ body perception and
nutritional knowledge (p>0,05). Further investigation found that 36.8% of the football
players used their own ergogenic support products, 28.9% through professional
dieticians and 21.1% through their coach’s recommendation. Statistically, there was
no significant difference between footballers' use of ergogenic supplements and their
body perception.
In this study, it was evident that football players had insufficient carbohydrate
intake, a high protein intake in their daily diet and that the 18-year-old football players
had a higher energy intake than other age groups, therefore, the need for nutritional
training is required among all teams in the league. Recommendation of these ergogenic
products should be given by the experts within a football team structure in order to
follow the guidelines of safe dosage and other usage procedures for the players.
Furthermore, these recommendations would allow monitoring the nutritional status of
football players during the “playing season”. This is imperative in maintaining,
developing and increasing the players’ knowledge in nutrition, understanding their
different body types and needs, and ultimately their athletic performance.
Keywords: body perception, nutritional status, nutritional knowledge level, nutrient
intake assessment, football |
Description: | Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Emine Akal Yıldız |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/5962 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|