DSpace
 

EMU I-REP >
10 Faculty of Communication and Media Studies >
Faculty of Communication and Media Studies - Thesis Colection >
Theses (Master's and Ph.D) – Communication and Media Studies >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5986

Title: Metanarrative in Game of Thrones: Lyotard, Barthes & Jung
Authors: Özad, Bahire Efe (Supervisor)
Azimi, Narjes
Eastern Mediterranean University, Faculty of Communication And Media Studies, Dept. of Communication and Media Studies
Keywords: Game of thrones
Barthes’ Narrative Theory
Jung’ archetypal images
Lyotard’s metanarrative
semiotics
Issue Date: Sep-2019
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Azimi, Narjes. (20139). Metanarrative in Game of Thrones: Lyotard, Barthes & Jung. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Communication and Media Studies, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The present research aims to validate Lyotard’ Metanarrative Theory, Roland Barthes’s Narrative Theory, Ideology, and Carl Jung Archetypal Theory as an analytical study in selected characters, episodes, and seasons of the Game of Thrones TV series. Game of Thrones is high fantasy TV series which is an adaptation of fantasy book series of “A Song of Ice and Fire” by the same author George R.R Martin. It distributed by HBO channel from 2011 to 2019. The study assumes the qualitative research methodology, and it is based on a case study of Game of Thrones TV series selected characters from the year 2011-2019. Sampling is judgmental, which is a purposive non-random . For gathering the main data, the textual analysis was used to collect the primary data, which is the online seasons of the Game of Thrones. Websites, magazines, books, eBooks and online journals, scholarly articles, and fantasy book series of “A Song of Ice and Fire” were used for Subordinate data to find out related literature to the subject and support the findings in the TV series. To observe the result in credibility, triangulation is used. Lyotard’ Metanarrative is the main discussion of the fantasy narrative style. Roland Barthes’ five narrative codes, ideology and his semiotic system applied to the selected characters along with Carl Jung Archetypal Images. Since study concentrates on female characters, a short discussion on feminism also is part of the research. Findings show that Game of Thrones breaks the traditional techniques of fantasy fiction in so many ways such as the style of the narrative, complex characters, and unpredicted scenes makes it metanarrative more than an ordinary classical narrative. Also, Game of Thrones owns its culture as it penetrates the new ideology to the lifestyle of popular culture, by presenting new images of the heroes and heroines. As archetypes, their personality seems so complicated and typically shocking. Although Game of Thrones criticized in so many ways because of violence, war, rape, nudity, finding shows women appear very powerfull in the serial in both positive and negative way. Females of Game of Thrones are very influential during the series since the selected characters for the study are one of the most powerful, independent, and strong fictional characters in the fantasy world of Martin. These finding will help to a better understanding of signs, symbols, and messages in the visual text. It will also figure out how fantasy TV series which are unreal, influence and change the lifestyle of people.
ÖZ: Bu araştırma, Lyotard’ın Metanarratif Kuramını, Roland Barthes’ın Anlatım Kuramını, İdeoloji, ve Carl Jung Arketip Kuramını Game of Thrones isimli TV dizisinin seçili karakterlerinde, bölümlerinde ve sezonlarında analitik bir çalışma olarak doğrulamayı amaçlamaktadır. Game of Thrones, yazar George R.R Martin'in “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı kitap dizisinin bir uyarlaması olan fantastik türde bir TV dizisidir. 2011-2019 yılları arasında HBO kanalı tarafından yayınlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemini baz almaktadır ve 2011-2019 yılları arasında Game of Thrones TV dizisinin seçilmiş karakterleri, bölümleri, mevsimleri ile ilgili bir vaka çalışmasına dayanmaktadır. Örnekleme, rasgele olmayan popülasyon olduğundan yargılayıcıdır. Ana verileri toplamak için, Game of Thrones’un çevrimiçi sezonları olan birincil verileri toplamak için metinsel analiz kullanılmıştır. Altyazı konusunun ilgili literatürü bulması ve TV dizisindeki bulguları desteklemesi için internet siteleri, dergiler, kitaplar, e-kitaplar ve çevrimiçi dergiler, bilimsel makaleler ve “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı fantezi kitap serisi kullanılmıştır. Sonucun güvenilirliğini sağlamak için üçgenleme analiz yöntemi kullanılmıştır. Lyotard’ın üst anlatısı, fantezi tarzının ana tartışmasını oluşturur. Roland Barthes’ın beş anlatı kodu, ideoloji ve Göstergebilim sistemi, Carl Jung Arketipal Görüntüler ile birlikte seçilen karakterlere uyguladı. Çalışma kadın karakterlere yoğunlaştığı için feminizm üzerine kısa bir tartışma da araştırmanın bir parçası olmuştur. Bulgular, Game of Thrones'in geleneksel kurgu tekniklerini anlatı tarzı, karmaşık karakterler ve öngörülemeyen sahneler gibi pek çok yolla bozduğunu, sıradan bir klasik anlatıdan daha çekici bir hale getirdiğini gösteriyor. Ayrıca, Game of Thrones, kahraman algısına yeni ideolojiler ekleyerek popüler kültürün ideolojisini değiştiriyor. Arketipler olarak karakterler, kişilikleri çok karmaşık ve çoğunlukla şok edici görünüyor. Game of Thrones, şiddet, savaş, tecavüz, çıplaklık nedeniyle pek çok yönden eleştirilmesine rağmen, bulgular kadınların seri olarak hem olumlu hem de olumsuz yönde çok güçlü göründüğünü gösteriyor. Game of Thrones’un dişi karakterleri dizi boyunca çok etki göstermektedir, çünkü bu çalışma için seçilen karakterler Martin'in hayal dünyasındaki en güçlü, etkili ve bağımsız karakterlerdir. Bu araştırmadaki bulgular görsel metindeki işaretlerin, sembollerin ve mesajların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda gerçek olmayan, fantastik TV dizilerinin insanların yaşam tarzlarını nasıl etkilediğini ve değiştirdiğini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.
Description: Doctor of Philosophy in Communication and Media Studies. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (Ph.D.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Communication And Media Studies, Dept. of Communication and Media Studies, 2019. Supervisor: Prof. Dr. Bahire Efe Özad
URI: http://hdl.handle.net/11129/5986
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Communication and Media Studies

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Aziminarjes.pdfThesis, Doctoral1.67 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback