DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6005

Title: Üniversitelerde Mobbing: Doğu Akdeniz Üniversitesi Çalışanları Üzerine Bir Uygulama
Authors: Fethi, Sami (Tez Danışman)
Ertürk, Tuba
Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü
Keywords: İşletme Bölümü
İşletme Yönetimi
Mobbing--Doğu Akdeniz Üniversitesi--Kıbrıs, Kuzey
Mobbing, Yükseköğretim
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Mann-Whitney U
Kruskal-Wallis
Issue Date: Jan-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Ertürk, Tuba.(2020). Üniversitelerde Mobbing: Doğu Akdeniz Üniversitesi Çalışanları Üzerine Bir Uygulama.Tez(Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim,Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Gazimağusa: Kıbrıs
Abstract: ÖZ: Gündelik hayatımızın büyük bir kısmını iş yerlerinde geçirdiğimizi düşünürsek, iş yerlerindeki çalışma şartlarının nasıl olduğu kurumlar için üzerinde durması gereken bir olgudur. Çalışma şartlarındaki olumsuz koşullar çalışanların bütün hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz koşullara neden olacak birçok etmen bulunmaktadır. Örgüt içinde yaşanan bu olumsuz davranışları tanımlamak için “mobbing” kelimesi kullanılmaktadır. Çalışanlar kişisel özelliklerine bakılmaksızın mobbing sürecine maruz kalabilir. Bu çalışmada, KKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde çalışan Akademisyenlerin ve Yönetsel Personellerin mobbinge uğrayıp uğramadıklarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde çalışan 104 Akademisyene ve Yönetsel Personele ulaşılmıştır. T testi‟nin non-parametrik analizde karşılığı olan Mann-Whitney U ve ikiden fazla küme karşılaştırılmalarında kullanılan tek yönlü varyans analizinin (ANOVA) non parametrik analizde karşılığı olan Kruskal-Wallis testlerinden yararlanılmıştır. Yapılan ilk analizde, değişkenlerin mobbinge maruz kalma üzerindeki etkileri ve maruz kaldıkları mobbing sürecine ilişkin düşünceleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılan Akademisyenler ve Yönetsel Personellerin %40,40’ı çalışma hayatlarında mobbinge maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. En çok kadınların (%59,5) mobbinge maruz kaldıkları, Araştırma Görevlisi (%20) unvanındakilerin mobbinge maruz kaldığı ve %28,6 ile kadınların daha çok mobbing uyguladıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Mobbing uygulayan kişilerin unvanı ise en çok %26,3 ile yöneticilik görevi yapan Profesör Doktorlardır.
Working conditions in the workplaces are phenomenon that should be addressed for institutions when we consider that we spend most of our hours at work. Adverse conditions in working conditions affect the whole lives of employees negatively. There are many factors that can cause these adverse conditions. The mobbing issue is used to describe these adverse conditions within the organization. Employees may be exposed to mobbing regardless of their personal characteristics, gender and ethnicity. Within this study, it is aimed to determine whether the academicians and administrative staff working at Eastern Mediterranean University in TRNC are subjected to mobbing. For this purpose, 104 academicians and administrative staffs at Eastern Mediterranean University were used. Mann-Whitney U (independent ttest), and Kruskal-Wallis (one-way Anova analysis) are conducted to investigate the aims of this study. In the first analysis, the effects of variables on mobbing exposure and their thoughts on the mobbing process were examined. Based on the findings, 40.40% of the Academicians and Managerial Staff participating in the research stated that they were exposed to mobbing in their working life. It was concluded that women (59.5%) were exposed to mobbing the most, Research Assistant (20%) were exposed to mobbing, and women with more than 28.6% applied mobbing. The title of people who practice mobbing is executive Professors with 26.3% at most.
Description: İşletme Yönetimi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sami Fethi.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6005
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Erturktuba.pdfTez, Master1.42 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback