DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Industrial Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6041

Title: Statistical Methods for Sustainability Measurement of Supply Chain Management
Authors: İzbırak, Gökhan (Supervisor)
Khosravi, Faramarz
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering
Keywords: Industrial Engineering Department
Statistical Performance Measurement, Bootstrap Re-sampling, AHP, TBL (Triple Bottom Line), Independent and Dependent Exponentially Distributed Indicators, Supply Chain Stakeholders, Copula Function
Supply Chain Management
Production Management
Issue Date: May-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Khosravi, Faramarz. (2020). Statistical Methods for Sustainability Measurement of Supply Chain Management. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Industrial Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Sustainability is of essential interest for many organizations and is defined as the ability to maintain existing resources at a certain rate or level when encountered with barriers. Factors affecting sustainability are categorized as enablers (capacities) and barriers (challenges) that have positive and negative effects on sustainability, respectively. To evaluate the status of sustainability, organizations need a measurement method to account for all the aspects of the sustainability classified into social, economic, and environmental tiers. Previously, many researchers have provided indicators for measuring sustainability in specific fields, which is not applicable to organizations operating in other areas. The main purposes of this research are to investigate how statistical methods are used to improve previous methods of sustainability measurement as well as to propose a new approach to sustainability measurement at organizational and supply chain management (SCM) levels. Emphasis is particularly devoted to determining how the sustainability of supply chains may be measured in the presence of exponentially distributed indicators for both independent and dependent variable cases.
ÖZ: Sürdürülebilirlik birçok kuruluş için büyük önem taşımakta ve mevcut kaynakların engellerle karşılaşıldığında belirli bir oranda veya seviyede korunabilmesi becerisi olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilirliği etkileyen faktörler, sürdürülebilirlik üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olan kolaylaştırıcılar (kapasiteler) ve engeller (zorluklar) olarak sınıflandırılmıştır. Sürdürülebilirliğin durumunu değerlendirebilmek için, kuruluşların, sürdürülebilirliğin sosyal, ekonomik ve çevresel katmanlarda sınıflandırılan tüm yönlerini hesaba katacak bir ölçüm yöntemine ihtiyaçları vardır. Daha önce yapılan çalışmalarda araştırmacılar, her alanda faaliyet gösteren kuruluşlara değil, sadece üzerinde çalışılan alanda uygulanabilecek sürdürülebilirlik göstergeleri önermişlerdir. Bu araştırmanın temel amaçları, önceki sürdürülebilirlik ölçüm yöntemlerini geliştirmek için istatistiksel yöntemlerin nasıl kullanıldığını araştırmanın yanı sıra, organizasyonel ve tedarik zinciri yönetimi (SCM) düzeylerinde sürdürülebilirlik ölçümüne yeni bir yaklaşım önermektir. Özellikle üzerinde durulan nokta, üstel olarak dağıtılmış göstergelerde bağımsız ve bağımlı değişkenlerin her ikisi için de tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğinin nasıl ölçüleceği ile ilgilidir.
Description: Doctor of Philosophy in Industrial Engineering. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (Ph.D.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 2020. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gökhan İzbırak
URI: http://hdl.handle.net/11129/6041
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Khosravifaramarz-Ph.D..pdfThesis, Doctoral1.22 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback