| 
                
             | 
            
            
            
            
            
                
                
  
 
EMU I-REP >
 
03 Faculty of Business and Economics >
 
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >
 
    
        
            
                
                Please use this identifier to cite or link to this item:
                http://hdl.handle.net/11129/6045
             | 
         
     
     
    
    
| Title:  | Honey Production in Ethiopia: A Cost-Benefit Analysis of Modern versus Traditional Beekeeping Technologies |  
| Authors:  | Jenkins, Glenn Paul (Supervisor) Maigida, Veronica Giwashi Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Banking and Finance |  
| Issue Date:  | Feb-2021 |  
| Publisher:  | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |  
| Citation:  | Maigida, Veronica Giwashi. (2021). Honey Production in Ethiopia: A Cost-Benefit Analysis of Modern versus Traditional Beekeeping Technologies. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Banking and Finance, Famagusta: North Cyprus. |  
| Abstract:  | Ethiopia is attributed to the widespread use of traditional methods for honey 
production, faulty equipment and training. This situation results in low productivity 
and quality of table honey, and only a little is prepared for the export. Due to low 
productivity and low agricultural income, this project seeks to improve farmers' 
livelihoods. This analysis describes the primary risk factors posed by beekeepers, and 
it calculates the net economic gains to the different project stakeholders.
A deterministic cost-benefit model was used to determine three choices for 
intervention: the provision of three new beehives/ per beekeeper, the provision of three 
new beehives with equipment / per beekeeper, and the provision of three modern 
beehives with modern beehives / per beekeeper equipment and training to improve the 
honey production capacity of the honey value chain in Ethiopia. ÖZ:
Etiyopya bal üretimi, hatalı ekipman ve eğitim için geleneksel yöntemlerin yaygın 
kullanımı atfedilir. Bu durum sofra balının düşük verim ve kalitesi ile sonuçlanır ve 
sadece biraz ihracat için hazırlanır. Düşük verimlilik ve düşük tarımsal gelir nedeniyle, 
bu proje çiftçilerin geçim kaynaklarını artırmayı amaçlamaktadır. Bu analiz, 
arıyetiştiricilerinin oluşturduğu birincil risk faktörlerini açıklar ve farklı proje 
paydaşlarına net ekonomik kazanımları hesaplar. 
Müdahale için üç seçenek belirlemek için deterministik bir maliyet-fayda modeli 
kullanılmıştır: arı yetiştiricisi başına üç yeni arı kovanı sağlanması, ekipman ile üç yeni 
arı kovanları sağlanması / arı yetiştiricisi başına, ve modern arı kovanları ile üç modern 
arı kovanları sağlanması / arı yetiştiricisi ekipman ve eğitim Etiyopya'da bal üretim 
kapasitesini artırmak için. |  
| Description:  | Master of Science in Banking and Finance. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Banking and Finance, 2021. Supervisor: Prof. Dr. Glenn Paul Jenkins. |  
| URI:  | http://hdl.handle.net/11129/6045 |  
| Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics
  |  
  
  
This item is protected by original copyright 
 |   
    
    
    
    Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated. 
                    
                      
                 |