|
EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6053
|
Title: | Human Resource Risks in the Hospitality Industry |
Authors: | Avcı, Turgay (Supervisor) Araslı, Hüseyin (Co-Supervisor) Ari, Engin Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism |
Keywords: | Tourism Faculty Human Resource Management, Risk Management, Qualitative Study, Focus Group Observation, Hospitality Industry Human resource management--Tourism Sector Employee management |
Issue Date: | Sep-2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Arı, Engin. (2020). Human Resource Risks in the Hospitality Industry.Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | Human resource management risks in the tourism and hospitality industry have largely
remained as an unexplored area in the literature. Literature review on human resources
risk management revealed that only a few of the research studies were limitedly
relevant to chain or luxury hotels in general and none was relevant to hotel-industry specific HR risks as a bundle, from the perception of managers and employees in
particular.
This study fills this gap by identifying hospitality industry human resource risks in the
chain hotel context. Chain hotels in Antalya, Turkey were chosen as a sample, as the
city welcomes many international tourists and contains numerous chain hotels that
provide employment to a considerable number of employees.
To clarify the sources of human resource management risks in chain hotel settings, this
study conducted focus group interviews to examine how hotel management and lower level staff perceive such risks. As a result of the intensive labor that it entails, the
hospitality industry is facing a high level of human resource risk. Findings of the study
shows that human resource risk types in chain hotels vary highly and that each type of
risk requires close examination.
The findings of this study make a considerable contribution to the hospitality industry
by exploring new ways of identifying and classifying human resource management
risks in chain hotels. ÖZ:
Konaklama ve turizm alanında insan kaynakları yönetimi riskleri yeterince
araştırılmamış bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Bu çalışmanın konaklama sektöründe
zincir oteller bağlamında insan kaynakları risklerini tanımlayarak literatürde bir
boşluğu dolduracağı düşnülmektedir. Literatür taraması, insan kaynakları riskleri ile
ilgili araştırmaların lüks oteller ve zincir otellerle sınırlı kalıp genel boyutu ile
incelendiğini, ancak bu araştırmnın otellere özel bir paket olarak çalışanların ve
yöneticlerin algılarını inceleyen ilk araştırma olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye’de
Antalya zincir otellerinin bu araştırmanın alanı olarak seçilmesinin nedeni, zincir
oteller açısından zengin bir bölge olması ve dünyanın bir çok yerinden binlerce turist
alarak hatırı sayılır sayıda otel çalışanına iş imkanları sunuyor olmasıdır.
Bu çalışmada, zincir oteller özelinde insan kaynakları yönetimi risklerini
tanımlayabilmek için otel yöneticileri ve daha alt düzey çalışanların risk algıları odak
grubu tartışmaları ile incelenmiştir. Emek yoğun yapısı nedeni ile konaklama sektörü
insan kaynakları riskleri ile karşı karşıyadır. Araştırmanın bulguları, zincir otellerde
insan kaynakları risk tiplerinin önemli derecede değişken olduğunu ve her risk tipinin
yakından incelenmesi gereğini ortaya koymuştur.
Zincir otellerde insan kaynakları yönetini risklerini tanımlayıp sınıfalandıran yeni
bakış açıları sunan bu çalışmanın bulgularının konaklama sektörüne önemli bir katkı
yapacağı düşünülmektedir. |
Description: | Doctor of Philosophy in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (Ph.D.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2020. Co-Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Araslı and Supervisor: Prof. Dr. Turgay Avcı. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6053 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Tourism
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|