|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6074
|
Title: | Farklı Kuşakların Yeni Besin Korkusu ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi |
Authors: | Sarp, Tevhide Ziver (Danışmanı) Aydın, İlayda Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sağlıklı Beslenme--Fast Food Yiyecekler Besin Seçimi, Beslenme Durumu, Kuşaklar, Yeni Besin Korkusu |
Issue Date: | Aug-2022 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Aydın, İlayda. (2022). Farklı Kuşakların Yeni Besin Korkusu ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Bu çalışma farklı kuşakların yeni besin korkusu ve beslenme durumlarının
saptanması amacıyla İzmir iline bağlı Balçova, Bornova, Buca, Gaziemir, Karabağlar
ve Konak ilçelerinin Aile Sağlık Merkezleri‟ne başvuran ve Bebek Patlaması, X, Y
ve Z kuşaklarına dâhil olan 19-74 yaş arası 167 gönüllü bireyle yürütülmüştür.
Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formuyla
bireylerin genel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, yeni besin korkusu düzeyleri (FNS
ölçeği ile), besin seçimleri ve günlük besin tüketimleri incelenmiş, antropometrik
ölçümleri alınmıştır.
Bireylerin FNS skoru ortalamaları eski kuşaktan yeni kuşağa azalacak
şekilde; Bebek Patlaması Kuşağı‟nın 50.40±10.03, X Kuşağı‟nın 42.48±10.76, Y
Kuşağı‟nın 34.83±10.79 ve Z Kuşağı‟nın 36.78±11.32 olarak saptanmıştır. Bireylerin
BKİ ortalamaları; Bebek Patlaması Kuşağı‟nın 27.39±4.24 kg/m2
, X Kuşağı‟nın
25.94±4.38 kg/m2
, Y Kuşağı‟nın 24.67±5.92 kg/m2
, Z Kuşağı‟nın ise 22.87±3.44
kg/m2
olarak hesaplanmıştır. Bebek Patlaması Kuşağı‟nın denediği meyve çeşidi tüm
kuşaklardan daha azdır (p<0.05). En fazla sebze çeşidini Bebek Patlaması Kuşağı
denemiştir, denediği çeşit sayısı Z Kuşağı‟ndan daha fazladır (p<0.05). En az fast
food ve atıştırmalık çeşidini Bebek Patlaması Kuşağı denemiştir, denediği çeşit sayısı
Y ve Z Kuşağı‟ndan anlamlı derecede daha azdır (p<0.05). Z Kuşağı‟nın sakkaroz
alımının Bebek Patlaması Kuşağı‟ndan anlamlı derecede fazla olduğu saptanmıştır
(p<0.05). Z Kuşağı‟nın A ve C vitamini alım miktarı ve gereksinimi karşılama oranı
Bebek Patlaması Kuşağı‟ndan anlamlı derecede azdır (p<0.05). Kuşaklar arasında en
fazla diyet posası alımı olan Bebek Patlaması Kuşağı‟nın diyet posası gereksinimini
karşılama oranının Y Kuşağı‟na kıyasla anlamlı derecede fazla olduğu görülmüştür
(p<0.05).
Neofobik bireylerin denediği süt ürünü, tahıl ürünü ve meyve çeşidi diğer
bireylerden daha azdır (p<0.05). Neofilik bireylerin denediği fast food ve atıştırmalık
çeşidi neofobik bireylerden daha fazladır (p<0.05). Neofilik bireylerin enerji
gereksinimini karşılama oranları diğer bireylerden daha fazladır (p<0.05).
Çalışmanın sonucunda yeni besin korkusunun yeni kuşaklardan eski
kuşaklara gidildikçe arttığı ve neofobik bireylerin daha az besin çeşidi denediği
saptanmıştır. Bireylerin beslenme durumu ve besin tercihinde kuşak/yaş faktörünün
yeni besin korkusu faktörüne kıyasla daha etkili olduğu görülmüştür. This study was conducted with 167 volunteers aged 19-74 from Baby
Boomers, X, Y and Z generations, who applied to Family Health Centers in Balçova,
Bornova, Buca, Gaziemir, Karabağlar and Konak districts of İzmir. In this study, it
was aimed to determine the food neophobia and nutritional status of the different
generations. Questionnaire form was used as data collection technique in the
research. With the questionnaire form, the general information of the individuals,
their eating habits, new food neophobia levels (with the FNS scale), food choices and
daily food consumption were examined, and their anthropometric measurements
were taken.
Individuals' FNS score averages decreased from the old generation to the new
generation; It was determined as 50.40±10.03 for Baby Boomers, 42.48±10.76 for X
Generation, 34.83±10.79 for Y Generation and 36.78±11.32 for Z Generation. BMI
averages of individuals was determined as 27.39±4.24 kg/m2
for Baby Boomers,
25.94±4.38 kg/m2
for Generation X, 24.67±5.92 kg/m2
for Generation Y, and
24.67±5.92 kg/m2
for Generation Z. The number of fruit varieties tried by Baby
Boomers is less than that of all generations (p<0.05). Baby Boomers tried the most
vegetable varieties an it is higher than the Z Generation (p< 0.05). Baby Boomers
tried the least fast food and snack types, the number of varieties tried is less than Y
and Z Generations (p<0.05). It was determined that the sucrose intake of Generation
Z was significantly higher than the Baby Boomers (p<0.05). The dietary intake of
vitamins A and C of Generation Z is significantly less than that of the Baby Boomers
(p<0.05). The generation with the highest dietary fiber intake was the Baby Boomers
and the rate of meeting the requirement was found to be significantly higher than the
Y Generation (p<0.05).
Neophobic individuals try less dairy products, cereal products and fruit types
compared to other individuals (p<0.05). The type of fast food and snacks tried by
neophilic individuals is higher than neophobic individuals (p<0.05). The rate of
meeting the energy needs of neophilic individuals is higher than the others (p<0.05).
As a result of the study, it was determined that the food neophobia is less
common in new generations and its incidence increases with age, and neophobic
individuals try less food types than other individuals. It has been observed that the
generation/age factor is more effective than the food neophobia factor in the
nutritional status and food preference of individuals. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2022. Eş-Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ceren Gezer ve Tez Danışmanı: Doç. Dr. Tevhide Ziver Sarp. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6074 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|