DSpace
 

EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Psychology >
Theses (Master's and Ph.D) – Psychology >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6097

Title: The Life Stories and Episodic Future Thinking of Inmates
Authors: Kızılöz, Burcu Kaya (Supervisor)
Çelik, Dilek (Co-Supervisor)
Asadli, Chillar
Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Psychology
Keywords: Psychology Department
General Psychology
Episodic memory
autobiographical memory, the life story, episodic future thinking, inmates, psychopathic traits, depression
Issue Date: Aug-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Asadli, Chillar. (2022). The Life Stories and Episodic Future Thinking of Inmates. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Psychology, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: People explain who they are, assume where their life flows by revising stories about their past and by imagining future. Generally, inmates, have been shown, to be overwhelmed by events during their time in detention that the consequences of which (e.g., loss, social exclusion, violence) leave a traumatic trail (e.g., Anderson et al., 2016; Crew, 2015; Segrave & Carlton, 2010). It is known that traumatic experiences leave a hallmark on memory processes (e.g., Kleim et al., 2014). However, we go beyond other research and examine past and future life story events that is unexplored in the literature. Therefore, the present study aims to: 1. to compare the life stories (LST events) of inmates and community samples, 2. to examine the differences in phenomenological characteristics between past and future LST events, 3. To look for the interaction between group and event type, 4. to consider individual differences of inmates and community members and examine how increased psychopathic tendencies is associated with inmates’ memory. To achieve this, 95 inmates and 135 community members participated in this study. They were asked to generate most important 5 past and 5 future LST events that happened/might happen (Past and Future Life Story Events Task), questions from the Autobiographical Questionnaire Scale, the short version of Centrality of Event scale, the Levenson Self-Report Psychopathy Scale and Depression, Anxiety and Stress Scale -21. The findings mostly supported earlier some existing claims regarding the properties of past events between inmates and community members. Specifically, we found out that the valence of ratings of inmates were less positive, less specific and more central to their life story and identity compare to community sample. In addition, inmates’ future LST events were temporally closer to present time, more positive, more specific and consisted of more sensory details. However, increased psychopathic traits has minor effect on memory process. Increased psychopathic traits were associated with centrality of LST events to inmates’ identity and life story. Taken together, our study supported that imprisonment is an anchoring event that affects how individuals remember and imagine LST events.
ÖZ: İnsanlar kim olduklarını, hayatlarının nereye gidebileceğini, geçmişleriyle ilgili hikayeleri gözden geçirerek ve geleceği hayal ederek açıklar. Genel olarak, mahkûmların, gözaltında kaldıkları süre boyunca, sonuçları (örn., kayıp, sosyal dışlanma, şiddet) travmatik bir iz bırakan olaylar karşısında kaldıkları gösterilmiştir (örn., Anderson ve diğerleri, 2016; Crew, 2015; Segrave & Carlton, 2010). Travmatik deneyimlerin bellek süreçlerine damgasını vurduğu bilinmektedir (örn., Kleim ve ark., 2014). Ancak bu çalışmada, diğer araştırmaların ötesine geçerek literatürde keşfedilmemiş geçmiş ve gelecek yaşam öyküsü olaylarını inceliyoruz. Bu nedenle, mevcut çalışmada şunları amaçlamaktayız: 1. mahkumların ve katılımcıların yaşam öykülerini (LST olayları) karşılaştırmak, 2. geçmiş ve gelecekteki LST olayları arasındaki fenomenolojik özelliklerdeki farklılıkları incelemek, 3. gruplar ve olay türü arasındaki etkileşimi araştırmak, 4. Mahkûmların ve katılımcıların bireysel farklılıklarını dikkate almakla artan psikopatik eğilimlerin mahkûmların hafızasıyla nasıl ilişkili olduğunu incelemek. Bu amaçla, 95 mahkum ve 135 topluluk üyesi bu çalışmaya katılmıştır. Geçmişte tecrübe ettikleri ve gelecekte olabilecek en önemli 5 geçmiş ve 5 gelecek LST olaylarını oluşturmaları istenmiş (Geçmiş ve Gelecekteki Yaşam Öyküsü Olayları Görevi), ve diğer veriler Otobiyografik Anket Ölçeği, Olayların Merkeziliği Ölçeği kısa versiyonu, Levenson Öz Bildirim Psikopati Ölçeği ve Depresyon, Kaygı ve Stres Ölçeği -21 aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, mahkûmlar ve katılımcılar arasındaki geçmiş olayların özelliklerine ilişkin önceki sonuçları çoğunlukla destekledi. Özellikle, mahkûmların geçmiş olayların derecelendirme değerlerinin diğer bireyler ile kıyasla daha az pozitif, daha az spesifik ve kişiliğin ve hayat hikayesinin merkezinde algılanmaktadır. Buna ek olarak, mahkumlar gelecek LST olayları, şimdiki zamana daha yakın, daha olumlu, daha spesifik ve daha yüksek duyusal ayrıntılı olarak değerlendirdi. Bununla birlikte, artan psikopatik belirtileri hafıza süreci üzerinde küçük bir etki gösterdi. Psikopatik belirtileri yuksek olan mahkumların LST olaylarının kimliğe ve yaşam öyküsüne merkeziliği ile sonuçlandı. Birlikte ele alındığında, çalışmamız, hapis cezasının, bireylerin LST olaylarını nasıl hatırladığını ve hayal ettiğini etkileyen bir demirleme olayı olduğunu destekledi.
Description: Master of Science in General Psychology. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Psychology, 2022. Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Dilek Çelik and Supervisor: Asst. Prof. Dr. Burcu Kaya Kızılöz
URI: http://hdl.handle.net/11129/6097
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Psychology

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Asadlichillar.pdfThesis, Master1.44 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback