DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6100

Title: Comparing & Evaluating the Sustainability of the Old Traditional Houses Organization and New Residential Organization through User Satisfaction and Quality
Authors: Damgacı, Ahenk Yılgın (Supervisor)
Lababneh, Nawwar Adnan A.
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture
Keywords: Interior Architecture Department
Sustainability, Quality, Interior Space Organization, User Satisfaction, Amman Houses
Issue Date: Aug-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Lababneh, Nawwar Adnan A.. (2021). Comparing & Evaluating the Sustainability of the Old Traditional Houses Organization and New Residential Organization through User Satisfaction and Quality. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Interior Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Today, one of the most discussed issues in the axis of space design is the concept of sustainability. Rapidly changing; Space design, especially housing designs and materials used, which are affected by social, economic, and technological developments, is a completely current phenomenon examined in the context of sustainability. Reasons such as rapidly increasing population, transportation access, parking problems, changes in family structure or number, increase in housing in certain regions, fast consumption habits, decreased natural resources, and energy efficiency forces us to live in different residences. In other words, changing living conditions affect our lifestyle, living spaces, and, accordingly, our quality of life. The aim of this study; to explore the sustainability of the Old Traditional Houses Organization and the New Housing Organization in Jordan through analysis and comparison through user satisfaction and quality. In this context, the idea of housing quality and the methods of quality enhancement have been investigated based on the relationship between quality and satisfaction. A number of houses, old and new, were observed and analyzed in Amman - Jordan through sustainable impacts like; interior space organization, the building materials used, furniture, and environmental conditions as natural light and ventilation. In addition, to the observation method, a survey was done which showed the extent of residents' satisfaction with the quality of their houses. The analysis showed that there are many factors and sustainable methods that have been applied in these houses, but varying proportions. So the results of this study can help to create a sustainability index for future residential in Amman.
ÖZ: Günümüzde, mekan tasarımı ekseninde en çok tartışılan konulardan biri sürdürülebilirlik kavramıdır. Hızla değişen; sosyal, ekonomik ve deteknolojik gelişmelerden etkilenen mekan tasarımı, özellikle de konut tasarımları ve kullanılan malzemeler, sürdürülebilirlik bağlamında incelenmesi gereken, tamamen güncel bir olgudur. Hızla artan nüfus, ulaşım-erişim ve otopark sorunları, aile yapısının veya sayısının değişmesi, belirli bölgelerde konut artışı, hızlı tüketim alışkanlıkları, doğal kaynakların azalması, enerji verimliliği gibi nedenler bizi farklı konutlarda yaşamaya zorluyor. Yani değişen yaşam koşulları yaşam tarzımızı, yaşam alanlarımızı ve buna bağlı olarak yaşam kalitemizi de etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı; Ürdün’de Eski Geleneksel Evler Organizasyonu ve de Yeni Konut Organizasyonunun sürdürülebilirliğinin kullanıcı memnuniyeti ve kalitesi üzerinden analiz ve karşılaştırma yolu ile keşfetmektir. Bu bağlamda, kalite ve memnuniyet arasındaki ilişkiden yola çıkılarak konut kalitesi fikri ve kalite geliştirme yöntemleri araştırılmıştır. Amman - Ürdün'de hem eski, hemde de yeni birçok ev gözlemlendi. Aynı zamanda, bu sürdürülebilir etkilerle analiz edildi; iç mekan organizasyonu, kullanılan yapı malzemeleri, mobilyalar, doğal ışık ve de havalandırma olarak ise çevre koşulları analiz edilmiştir. Gözlem yöntemine ek olarak ise, konut sakinlerinin evlerinin kalitesinden ne ölçüde memnun olduklarını gösteren bir anket yapılmıştır. Analiz, bu evlerde uygulanan, ancak değişen oranlarda birçok faktör ve sürdürülebilir yöntem olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla; bu çalışmanın sonuçları, Amman'da gelecekteki konutlar için bir sürdürülebilirlik endeksi oluşturmaya yardımcı olabilir.
Description: Master of Science in Interior Architecture. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture, 2021. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahenk Yılgın Damgacı
URI: http://hdl.handle.net/11129/6100
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Lababnehnawwar.pdfThesis, Master11.45 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback