DSpace
 

EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6146

Title: Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi: Kuzey Kıbrıs Örneği
Authors: Kayaman, Rüçhan (Danışmanı)
Damdelen, Ali
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi
Keywords: Turizm Fakültesi
Yöresel Mutfaklar--Kıbrıs Mutfağı--Kıbrıs, Kuzey
Sürdürülebilir Turizm, Yöresel Yemek Kültürü, Kuzey Kıbrıs
Issue Date: Aug-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Damdelen, Ali. (2022).Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi: Kuzey Kıbrıs Örneği. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Bu çalışmada sürdürülebilir turizmde geleneksel yemek kültürünün önemi irdelenmiştir. Bu çalışmada model olarak Kuzey Kıbrıs seçilmiştir. Çalışmanın amacı, geleceğe yönelik turizmde yöresel yemek kültürünün başta olmakla birlikte sürdürülebilir turizm ve çeşitleri ile arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada araştırma yöntemi olarak kalitatif yöntem kullanılmıştır. Sözlü mülakat (röportaj) yöntemi seçilmiştir. Katılımcılarla bire bir yapılan sözlü mülakatlarda, açık uçlu sorular kullanılmıştır. Bu yöntem ile alanında uzman kişilerle yüz yüze fikir paylaşımı yapılıp, çalışma zenginleştirilmiştir. Araştırma katılımcıları K.K.T.C.’de aktif olarak turizm sektöründe Kıbrıs Mutfağı ve Sürdürülebilir Turizm konusunda görev almış ve yetki sahibi olan kişilerden seçilmiştir. Araştırma on kişiye uygulanmıştır. Ayrıca, literatür taraması da araştırma yöntemi olarak kullanılmış olup, birçok uzman ve akademisyenin çalışmaları, görüş ve fikirleri araştırmaya eklenmiştir. Araştırma soruları yöresel yemek kültürümüz ile Kıbrıs mutfağı ve sürdürülebilir turizm konularını kapsamaktadır. Bununla birlikte gerek Kıbrıs mutfağının, gerek de sürdürülebilir turizmin pazarlanması konusunda karşılaşılan sorunları ve bunlara çözüm olacak önerileri ya da fikirleri ortaya çıkarması ve paylaşılması amacını gütmektedir. Bulgular sonucunda, ülkemizde çok sayıda sürdürülebilir turizm çeşidi bulunduğu saptanmıştır. Fakat bulunan sürdürülebilir turizm çeşitlerine verilen önemin, yatırımın ve tanıtımın yeterli olmadığı araştırmaya katılan katılımcılar tarafından genel görüş olarak belirtilmiştir. Bunun dışında, var olan turizm çeşitlerinin daha baskın olduğu ortak bir görüştür. Mevcut turizmin gelir olarak yöresel ekonomiye katkısının az olduğu katılımcılara yöneltilen sorularda yine ortak bir görüştür. Bu yüzden, göz ardı edilen diğer turizm çeşitlerine verilen önem artırılırsa gelecekte mevcut ada turizminin sürdürülebilir olması sağlanmalıdır. Sonuç olarak, göz ardı edilen turizm çeşitleri aslında, gelecek nesiller için ülkemizde ekonomik, sosyal ve kültürel miras niteliğindedir. Bize düşen bu mirasa sahip çıkıp gelecek nesillere aktarmaktır.
This study examines the importance of traditional food culture in sustainable tourism. In this study, North Cyprus was taken as a model. The aim of the study is to investigate the relationship between sustainable tourism and its varieties, as well as the local food culture in future-oriented tourism. In this study, qualitative method was used as research method. Verbal interview (interview) method was used to gather information. The participants were asked to answer open-ended questions in one-on one verbal interviews. With this method, face-to-face ideas are shared with experts in the field and the study is enriched. The research participants were selected among those who have actively worked in the TRNC in the tourism sector on Cyprus Cuisine and Sustainable Tourism. The research was applied to ten people. In addition, the literature review was used as a research method and the studies, opinions and ideas of many experts and academicians were added to the research. Research questions cover our local food culture, Cyprus cuisine and sustainable tourism. In addition, it aims to reveal and share the problems encountered in the marketing of both Cypriot cuisine and sustainable tourism, and suggestions or ideas to solve them. As a result of the findings, it was determined that there are many sustainable tourism types in our country. However, the importance given to the sustainable tourism types found, the investment and publicity were not sufficient, and it was stated as a general opinion by the participants. Apart from this, it is a common view that existing tourism types are more dominant. It is also a common opinion in the questions posed to the participants whose current tourism has a low contribution to the local economy. For this reason, the importance given to other ignored tourism types should be increased and sustainability of the existing island tourism should be ensured in the future. As a result, the types of tourism that are ignored are actually economic, social and cultural heritage in our country for future generations. Our responsibility is to protect this heritage and pass it on to future generations.
Description: Turizm İşletmeciliği - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2020. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rüçhan Kayaman
URI: http://hdl.handle.net/11129/6146
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Tourism

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Damdelenali.pdfTez, Master 2.02 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback