|
EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6146
|
Title: | Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi: Kuzey Kıbrıs Örneği |
Authors: | Kayaman, Rüçhan (Danışmanı) Damdelen, Ali Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi |
Keywords: | Turizm Fakültesi Yöresel Mutfaklar--Kıbrıs Mutfağı--Kıbrıs, Kuzey Sürdürülebilir Turizm, Yöresel Yemek Kültürü, Kuzey Kıbrıs |
Issue Date: | Aug-2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Damdelen, Ali. (2022).Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Önemi: Kuzey Kıbrıs Örneği. Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Bu çalışmada sürdürülebilir turizmde geleneksel yemek kültürünün önemi
irdelenmiştir. Bu çalışmada model olarak Kuzey Kıbrıs seçilmiştir. Çalışmanın amacı,
geleceğe yönelik turizmde yöresel yemek kültürünün başta olmakla birlikte
sürdürülebilir turizm ve çeşitleri ile arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada
araştırma yöntemi olarak kalitatif yöntem kullanılmıştır. Sözlü mülakat (röportaj)
yöntemi seçilmiştir. Katılımcılarla bire bir yapılan sözlü mülakatlarda, açık uçlu
sorular kullanılmıştır. Bu yöntem ile alanında uzman kişilerle yüz yüze fikir paylaşımı
yapılıp, çalışma zenginleştirilmiştir. Araştırma katılımcıları K.K.T.C.’de aktif olarak
turizm sektöründe Kıbrıs Mutfağı ve Sürdürülebilir Turizm konusunda görev almış ve
yetki sahibi olan kişilerden seçilmiştir. Araştırma on kişiye uygulanmıştır. Ayrıca,
literatür taraması da araştırma yöntemi olarak kullanılmış olup, birçok uzman ve
akademisyenin çalışmaları, görüş ve fikirleri araştırmaya eklenmiştir. Araştırma
soruları yöresel yemek kültürümüz ile Kıbrıs mutfağı ve sürdürülebilir turizm
konularını kapsamaktadır. Bununla birlikte gerek Kıbrıs mutfağının, gerek de
sürdürülebilir turizmin pazarlanması konusunda karşılaşılan sorunları ve bunlara
çözüm olacak önerileri ya da fikirleri ortaya çıkarması ve paylaşılması amacını
gütmektedir. Bulgular sonucunda, ülkemizde çok sayıda sürdürülebilir turizm çeşidi
bulunduğu saptanmıştır. Fakat bulunan sürdürülebilir turizm çeşitlerine verilen
önemin, yatırımın ve tanıtımın yeterli olmadığı araştırmaya katılan katılımcılar
tarafından genel görüş olarak belirtilmiştir. Bunun dışında, var olan turizm çeşitlerinin
daha baskın olduğu ortak bir görüştür. Mevcut turizmin gelir olarak yöresel ekonomiye
katkısının az olduğu katılımcılara yöneltilen sorularda yine ortak bir görüştür. Bu
yüzden, göz ardı edilen diğer turizm çeşitlerine verilen önem artırılırsa gelecekte
mevcut ada turizminin sürdürülebilir olması sağlanmalıdır. Sonuç olarak, göz ardı
edilen turizm çeşitleri aslında, gelecek nesiller için ülkemizde ekonomik, sosyal ve
kültürel miras niteliğindedir. Bize düşen bu mirasa sahip çıkıp gelecek nesillere
aktarmaktır. This study examines the importance of traditional food culture in sustainable
tourism. In this study, North Cyprus was taken as a model. The aim of the study is to
investigate the relationship between sustainable tourism and its varieties, as well as the
local food culture in future-oriented tourism. In this study, qualitative method was used
as research method. Verbal interview (interview) method was used to gather
information. The participants were asked to answer open-ended questions in one-on one verbal interviews. With this method, face-to-face ideas are shared with experts in
the field and the study is enriched. The research participants were selected among those
who have actively worked in the TRNC in the tourism sector on Cyprus Cuisine and
Sustainable Tourism. The research was applied to ten people. In addition, the literature
review was used as a research method and the studies, opinions and ideas of many
experts and academicians were added to the research. Research questions cover our
local food culture, Cyprus cuisine and sustainable tourism. In addition, it aims to reveal
and share the problems encountered in the marketing of both Cypriot cuisine and
sustainable tourism, and suggestions or ideas to solve them. As a result of the findings,
it was determined that there are many sustainable tourism types in our country.
However, the importance given to the sustainable tourism types found, the investment
and publicity were not sufficient, and it was stated as a general opinion by the
participants. Apart from this, it is a common view that existing tourism types are more
dominant. It is also a common opinion in the questions posed to the participants whose
current tourism has a low contribution to the local economy. For this reason, the
importance given to other ignored tourism types should be increased and sustainability
of the existing island tourism should be ensured in the future. As a result, the types of
tourism that are ignored are actually economic, social and cultural heritage in our
country for future generations. Our responsibility is to protect this heritage and pass it
on to future generations. |
Description: | Turizm İşletmeciliği - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2020. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rüçhan Kayaman |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6146 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Tourism
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|