|
EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6149
|
Title: | Exploring the Potentials of Agritourism; Evidence from North Cyprus |
Authors: | Kılıç, Hasan (Supervisor) Alipour, Habib (Co-Supervisor) Shiralinezhad, Maryam Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism |
Keywords: | Tourism Faculty Agritourism--Cyprus, North Farm Life--Tourism Agritourism, educational, socio-economic, environmental quality, local community’s wellbeing, North Cyprus |
Issue Date: | Sep-2020 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Shiralinezhad, Maryam. (2020). Exploring the Potentials of Agritourism; Evidence from North Cyprus. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | The purpose of the thesis is to determine the potentials of agritourism for the wellbeing
of the local communities in North Cyprus. This study examines local people’s points
of view about how agritourism activities and services can enhance the quality of life
for the local community. In order to achieve the necessary information, the qualitative
approach was conducted as a research methodology. The process of data collection
was done through in-depth interviews among local farmers who live in rural areas of
North Cyprus.
According to data collection, agritourism activities created several potentials in North
Cyprus as follow: First, the educational potential of agritourism can educate visitors
about the consumption of organic and healthy food and increase awareness towards
preserving rural heritage, culture, traditions, and natural resources. Second, the socio-economic potential of agritourism can enhance the standard of living for the local
people. It can also increase income and create more job opportunities especially for
women and enhance the social position of women in the community. Last, the potential
of agritourism for environmental quality by increasing environmental awareness
among visitors and several environmental-friendly practices. ÖZ:
Tezin amacı, Kuzey Kıbrıs'taki yerel toplulukların refahı için tarım turizminin
potansiyelini belirlemektir. Bu çalışma, yerel halkın, tarımsal turizm faaliyetlerinin ve
hizmetlerinin yerel topluluk için yaşam kalitesini nasıl artırabileceğine ilişkin bakış
açılarını incelemektedir. Gerekli bilgileri elde etmek için nitel yaklaşım kullanılmıştır.
Veriler, yerel halkın bakış açısından derinlemesine görüşmeler yoluyla toplandı.
Ankete katılanlar, Kuzey Kıbrıs'ın kırsal kesimlerinde yaşayan yerel çiftçilerdi.
Verilerin toplanmasına göre, tarım turizmi faaliyetleri Kuzey Kıbrıs'ta aşağıdaki gibi
birçok potansiyel yaratmıştır: Birincisi, tarım turizmin eğitimsel ve kültürel
potansiyeli ziyaretçileri organik ve sağlıklı gıda tüketimi konusunda eğitebilir ve kırsal
miras, kültür, gelenek ve doğal kaynakları koruma konusunda farkındalığı
artırabilir.İkincisi, tarım turizmin sosyo-ekonomik potansiyeli yerel topluluk için
yaşam standardını yükseltebilir, geliri artırabilir, özellikle kadınlar için daha fazla iş
fırsatı yaratabilir ve kadınların toplumdaki sosyal konumunu geliştirebilir. Son olarak,
ziyaretçiler arasında çevre bilincini ve çeşitli çevre dostu uygulamaları artırarak çevre
kalitesi için tarım turizminin potansiyeli. |
Description: | Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2020. Co-Supervisor: Prof. Dr. Habib Alipour and Supervisor: Prof. Dr. Hasan Kılıç |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6149 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Tourism
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|