DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Industrial Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6203

Title: Occupational Hazards, Legislation and the Combined Effect of Work Environment Stressors on Performance
Authors: Atasoylu, Emine (Supervisor)
Işık, Işıl Nurdan
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering
Keywords: Industrial Engineering Department
Industrial safety--engineering
Industrial Hygiene
Preventing Accidents--Risks--Assessment--Safety measures
Industrial and Production Engineering--Risk Assessment--Construction Industry
Production Engineering--Industrial efficiency
OSH, Legislation, Work Environment Stressors, Combined Effect, Work Sampling, Performance.
Issue Date: Dec-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Işık, Işıl Nurdan. (2020). Occupational Hazards, Legislation and the Combined Effect of Work Environment Stressors on Performance. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Industrial Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Occupational safety and health regulations are established to maintain a safe and healthy work environment and to assure the welfare of people at work. The intended goals of these written laws, rules, and regulations are not met without proper enforcement. Work environment stressors such as heat, light, dust and noise affect both employee well-being and job performance. To date, there is a gap in the literature on the combined effect of stressors on the health and performance of employees in real time, which this study intends to address. The aims of this study include identifying the current state of occupational safety and health in North Cyprus, evaluating the effectiveness of the North Cyprus occupational safety and health law numbered 35/2008, ascertaining the degree to which employer risk assessment obligations are met, and determining the combined effect of work environment stressors on job performance. This thesis consists of two Phases. In Phase I, the methods used are directed towards identifying current practices, the effectiveness of the occupational safety and health law, and to evaluate the risk assessments conducted by employers with questionnaires. In Phase II, measurements were made in real time of work environment stressors (heat, light, dust, noise) using appropriate devices. Work sampling method and employee self-assessments were used to evaluate work performance. The combined effect of work environment stressors on performance were identified using univariate analysis and linear regression. The results show that the North Cyprus occupational safety and health law (35/2008) is effective as written but not useful due to lack of enforcement. An occupational safety and health management system model is suggested to overcome these challenges. This study also shows that there is a significant combined effect of measured work environment stressors on work performance. The combined effect of work environment stressors on employee job performances in a manufacturing company is an important contribution to the literature as these measurements were made in real time compared to researcher-controlled stressors that have been reported in the literature. Moreover, the use of the work sampling method to evaluate performance is studied for the first time in a manufacturing environment. The design and results of this thesis will form the basis for future research in this field.
ÖZ: Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı ve iş yerindeki insanların refahını sağlamak için iş sağlığı ve güvenliği yönetmelikleri oluşturulmuştur. Bu yazılı kanun, tüzük ve yönetmelikler, uygun uygulama yapılmadan, amaçlanan hedefleri karşılamaz. Isı, ışık, toz ve gürültü gibi çalışma ortamındaki stres faktörleri hem çalışanın refahını hem de iş performansını etkiler. Literatürde bu çalışmanın ele almayı amaçladığı bir boşluk bulunmaktadır. Bugüne kadar, stres faktörlerinin, çalışanların sağlığı ve performansı üzerindeki birleşik etkisine dair gerçek zamanlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amaçları, Kuzey Kıbrıs'taki mevcut iş sağlığı ve güvenliği durumunu belirlemek, 35/2008 sayılı Kuzey Kıbrıs iş sağlığı ve güvenliği kanununun etkinliğini değerlendirmek, işveren risk değerlendirme yükümlülüklerinin ne ölçüde yerine getirildiğini tespit etmek ve iş ortamındaki stres faktörlerinin (ısı, ışık, toz, gürültü) iş performansı üzerindeki birleşik etkisini belirlemeyi içermektedir. Bu tez iki aşamadan oluşmaktadır. Aşama I' de kullanılan yöntemler, mevcut uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği yasasının etkinliğini belirlemeye ve işverenler tarafından yapılan risk değerlendirmelerini değerlendirmeye yöneliktir ve anketler kullanılmıştır. Aşama II' de, bir imalat şirketinde, çalışma ortam stres faktörleri için (ısı, ışık, toz, gürültü) uygun cihazlar kullanılarak, gerçek zamanlı ölçümler yapılmıştır. İş performansını değerlendirmek için iş örnekleme yöntemi ve çalışan öz değerlendirmeleri kullanılmıştır. İş ortamındaki stres faktörlerinin performans üzerindeki birleşik etkisi, tek değişkenli analiz ve doğrusal regresyon kullanılarak tanımlanmıştır. Sonuçlar, Kuzey Kıbrıs iş sağlığı ve güvenliği kanununun (35/2008) yazıldığı gibi etkili olduğunu, ancak kanunun uygulanması için yaptırım olmadığını göstermektedir. Bu sorunları gidermek için bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi modeli önerilmektedir. Bu çalışma aynı zamanda ölçülen çalışma ortamı stres faktörlerinin iş performansı üzerinde anlamlı bir birleşik etkisinin olduğunu göstermektedir. Çalışma ortamı faktörlerinin bir imalat şirketinde çalışanların iş performansları üzerindeki bu birleşik etkisi literatüre önemli bir katkıdır çünkü bu ölçümler literatürde bildirilen araştırmacı-kontrollü faktörlere kıyasla gerçek zamanlı olarak yapılmıştır. Ek olarak, bu çalışma bir üretim ortamında dört çevresel stres faktörünün bir ofis ortamındaki iki veya üç stres faktörüne kıyasla birleşik etkisini ele almaktadır. Ayrıca, performansı değerlendirmek için iş örnekleme yönteminin kullanımı, bir üretim ortamında ilk kez incelenmiştir. Bu tezin tasarımı ve sonuçları, bu alanda yapılacak gelecekteki araştırmalar için temel oluşturacaktır.
Description: Doctor of Philosophy in Industrial Engineering. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (Ph.D.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 2020. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Emine Atasoylu.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6203
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
isikisil-Ph.D..pdfThesis, Doctoral1.22 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback