DSpace
 

EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Chemistry >
Theses (Master's and Ph.D) – Chemistry >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6235

Title: Preparation of Essential Oils Loaded Sodium Alginate/Gelatin Blended Films: Their Antibacterial and Antioxidant Activities
Authors: Gazi, Mustafa (Supervisor)
Erçetin, Tuğba (Co-Supervisor)
Ammar, Omar
Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry
Keywords: Chemistry Department
Antimicrobial Materials
Medicinal Plants
Health aspects
EOs, FRAP, Polymer, Medicinal Chemistry, MIC, Phenol, Flavonoid
Issue Date: Jul-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Ammar, Omar. (2022). Preparation of Essential Oils Loaded Sodium Alginate/Gelatin Blended Films: Their Antibacterial and Antioxidant Activities. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Chemistry, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Antibacterial resistance has become a major health care problem around the world. So, need for new novel drugs that can act as antibacterial agents became essential to overcome the bacterial resistance in the last decade. Essential oils (EOs) are known as aromatic oily materials that found as liquid with a strong odor, and produced from different parts of plants. EOs provide a strong antibacterial activity that leads to their role in the protection of plants against different species of bacteria. Within this study, complexes of sodium alginate and gelatin polymers were prepared. Two different EOs which were extracted from two plants from Citrus species which are orange (Citrus sinensis), and lemon (Citrus limon) were loaded on the polymer complexes. The final products were diluted in order to prepare different concentrations and examined for antibacterial activity and antioxidant activity. For antibacterial activity, Broth Microdilution assay was conducted in order to determine MICs for the products. While for the antioxidant activity, four different assays were conducted including; Total phenol and flavonoid contents, FRAP, and Ferrous ion-chelating effect. The results obtained from this study indicate that the final products exhibit antioxidant activity that is correlated with the concentration of essential oils within the polymer complexes. While for that antibacterial activity, the resulted showed that the lemon EO polymer complex exhibited higher activity than orange EO polymer complex.
ÖZ: Antibakteriyel direnç, dünya çapında önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu nedenle, son on yılda bakteriyel direncin üstesinden gelmek için antibakteriyel ajan olarak davranabilen yeni ilaçlara ihtiyaç duyulmuştur. Uçucu yağlar, güçlü bir kokuya sahip sıvı halde bulunan ve bitkilerin farklı kısımlarından üretilen aromatik yağlı maddeler olarak bilinir. Uçucu yağlar sahip oldukları güçlü antibakteriyel aktiviteden dolayı bitkileri farklı bakteri türlerine karşı korunma rollünü sağlar. Bu çalışma kapsamında sodyum aljinat ve jelatin polimerlerinin kompleksleri hazırlanmıştır. Polimer komplekslerine Citrus türlerinden portakal (Citrus sinensis) ve limon (Citrus limon) olmak üzere iki bitkiden ekstrakte edilen iki farklı Uçucu yağ yüklenmiştir. Elde edilen ürünler, farklı konsantrasyonlar hazırlamak için seyreltilmiş, antibakteriyel ve antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. Antibakteriyel aktivite için ürünlerin minimal inhibisyon konsantrasyonu (MİK) değerleri belirlenmek amacıyla Broth Mikrodilüsyon testi kullanılmıştır. Antioksidan aktivite için ise dört farklı test uygulanmıştır, bu testler; toplam fenol ve toplam flavonoit içeriklerinin belirlenmesi, ferrik iyon indirgeme antioksidan gücünün tayini (FRAP) ve demir iyonu şelasyon etkinin tayinidir etkisidir. Bu çalışmada bulunan sonuçlar, elde edilen ürünlerin antioksidan aktivitelerinin, polimer komplekslerinin içindeki uçucu yağ konsantrasyonu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Antibakteriyel aktivite testinden elde edilen sonuçlar limon uçucu yağ polimer kompleksinin portakal uçucu yağ polimer kompleksinden daha yüksek aktivite sergilediğini göstermiştir.
Description: Master of Science in Chemistry. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry, 2022. Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tuğba Erçetin and Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Gazi.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6235
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Chemistry

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ammaromar.pdfThesis, Master739.92 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback