|
EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Chemistry >
Theses (Master's and Ph.D) – Chemistry >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6235
|
Title: | Preparation of Essential Oils Loaded Sodium Alginate/Gelatin Blended Films: Their Antibacterial and Antioxidant Activities |
Authors: | Gazi, Mustafa (Supervisor) Erçetin, Tuğba (Co-Supervisor) Ammar, Omar Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry |
Keywords: | Chemistry Department Antimicrobial Materials Medicinal Plants Health aspects EOs, FRAP, Polymer, Medicinal Chemistry, MIC, Phenol, Flavonoid |
Issue Date: | Jul-2022 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Ammar, Omar. (2022). Preparation of Essential Oils Loaded Sodium Alginate/Gelatin Blended Films: Their Antibacterial and Antioxidant Activities. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Chemistry, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | Antibacterial resistance has become a major health care problem around the world. So,
need for new novel drugs that can act as antibacterial agents became essential to
overcome the bacterial resistance in the last decade. Essential oils (EOs) are known as
aromatic oily materials that found as liquid with a strong odor, and produced from
different parts of plants. EOs provide a strong antibacterial activity that leads to their
role in the protection of plants against different species of bacteria.
Within this study, complexes of sodium alginate and gelatin polymers were prepared.
Two different EOs which were extracted from two plants from Citrus species which
are orange (Citrus sinensis), and lemon (Citrus limon) were loaded on the polymer
complexes. The final products were diluted in order to prepare different concentrations
and examined for antibacterial activity and antioxidant activity. For antibacterial
activity, Broth Microdilution assay was conducted in order to determine MICs for the
products. While for the antioxidant activity, four different assays were conducted
including; Total phenol and flavonoid contents, FRAP, and Ferrous ion-chelating
effect. The results obtained from this study indicate that the final products exhibit
antioxidant activity that is correlated with the concentration of essential oils within the
polymer complexes. While for that antibacterial activity, the resulted showed that the
lemon EO polymer complex exhibited higher activity than orange EO polymer
complex. ÖZ:
Antibakteriyel direnç, dünya çapında önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu
nedenle, son on yılda bakteriyel direncin üstesinden gelmek için antibakteriyel ajan
olarak davranabilen yeni ilaçlara ihtiyaç duyulmuştur. Uçucu yağlar, güçlü bir kokuya
sahip sıvı halde bulunan ve bitkilerin farklı kısımlarından üretilen aromatik yağlı
maddeler olarak bilinir. Uçucu yağlar sahip oldukları güçlü antibakteriyel aktiviteden
dolayı bitkileri farklı bakteri türlerine karşı korunma rollünü sağlar.
Bu çalışma kapsamında sodyum aljinat ve jelatin polimerlerinin kompleksleri
hazırlanmıştır. Polimer komplekslerine Citrus türlerinden portakal (Citrus sinensis) ve
limon (Citrus limon) olmak üzere iki bitkiden ekstrakte edilen iki farklı Uçucu yağ
yüklenmiştir. Elde edilen ürünler, farklı konsantrasyonlar hazırlamak için seyreltilmiş,
antibakteriyel ve antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. Antibakteriyel aktivite için
ürünlerin minimal inhibisyon konsantrasyonu (MİK) değerleri belirlenmek amacıyla
Broth Mikrodilüsyon testi kullanılmıştır. Antioksidan aktivite için ise dört farklı test
uygulanmıştır, bu testler; toplam fenol ve toplam flavonoit içeriklerinin belirlenmesi,
ferrik iyon indirgeme antioksidan gücünün tayini (FRAP) ve demir iyonu şelasyon
etkinin tayinidir etkisidir. Bu çalışmada bulunan sonuçlar, elde edilen ürünlerin
antioksidan aktivitelerinin, polimer komplekslerinin içindeki uçucu yağ
konsantrasyonu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Antibakteriyel aktivite testinden elde
edilen sonuçlar limon uçucu yağ polimer kompleksinin portakal uçucu yağ polimer
kompleksinden daha yüksek aktivite sergilediğini göstermiştir. |
Description: | Master of Science in Chemistry. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry, 2022. Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tuğba Erçetin and Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Gazi. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6235 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Chemistry
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|