DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6245

Title: Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Zeka Düzeyleri, Tükenmişlik Faktörleri ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Authors: Dinçyürek, Sibel (Tez Danışmanı)
Arık, Süleyman Salih
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
Psikoloji
Tükenmişlik Sendromu--Psikoloji--Öğrenciler
Duygusal zeka, tükenmişlik, yaşam doyumu, üniversite öğrencileri
Issue Date: Jun-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Arık, Süleyman Salih. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Zeka Düzeyleri, Tükenmişlik Faktörleri ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Postmodern dönemde insan yaşamına dahil olan duygusal zekâ, tükenmişlik ve yaşam doyumu kavramlarına karşı gösterilen ilgi giderek artmaktadır. Buna karşın ilgili literatürde üç kavramı ortak bir şekilde ele alan bir çalışma ile karşılaşılmamıştır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ düzeyleri, tükenmişlik faktörleri ve yaşam doyumları arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmaktadır. Araştırmaya KKTC’nin Doğu Akdeniz Üniversitesinde öğrenim görmekte olan 197 kadın ve 111 erkek olmak üzere toplam 308 üniversite öğrencisi katılım göstermiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Envanteri-Öğrenci Formu (MTE-ÖF) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. İstatiksel analiz için SPSS 21 paket programından yararlanılmıştır. Normallik testi sonucuna göre iki grup arasında yapılan karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem t testi kullanılmıştır. İkiden fazla grup karşılaştırmaları için Tek Yönlü ANOVA testi ve Kruskal Wallis testi sonuçları verilmiştir. Duygusal Zekâ Ölçeği, MTE-ÖF Ölçeği ve Yaşam Doyum Ölçeği arasındaki ilişkiye Pearson Korelasyon Katsayısı ile bakılmıştır. Öğrencilerin duygusal zekalarının; yaşam doyumları ve tükenmişlik düzeyleri üzerine yordayıcı etkisini incelemek için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi Enter Metodu kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ düzeyleri ile tükenmişliğin alt boyutlarından olan duyarsızlaşma ve tükenme ile arasında negatif yönlü yetkinlik ile ise pozitif yönlü bir ilişki oluğuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde tükenme ve duyarsızlaşma ile yaşam doyumu arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca yetkinlik puanlarının duygusal zekâ düzeyi üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğuna ulaşılmıştır. Ayrıca yaşam doyumu puanlarının duygusal zekâ düzeyi üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Araştırmada son olarak duygusal zekâ, tükenmişlik ve yaşam doyumu düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı görülmüştür.
In post-modern period, interest in the concepts like emotional intelligence, burn out, and satisfaction with life, which are a part of human life, gradually increases. Nevertheless, no study handling the three concepts jointly has been discovered in the related literature. The study aims to examine the relationship among emotional intelligence, burn out factors and satisfaction with life of the university students. 308 students of whom 197 are women and 111 are men, studying at East Mediterranean University of Turkish Republic of Nothern Cyprus attended to the survey. Reviewed Shchutte Emonional Intelligence Scale, Maslach Burnout Inventory- Students Survey (MBI-SS) and Satisfaction with life scale (SWLS) have been used as data collection tools during survey. For statistical analysis SPSS 21 package programme has been used. Unpairred t test has been used for the comparison between the two groups determined in accordance with the normality test. For comparison among more than two groups, one way anova test and kruskal Wallis test results have been presented. The relationship among Emotional intelligence Scale, MBI-SS, and Satisfaction With Life Scale has been checked with pearson correlation parameter. Multiple linear regression Analysis Enter Method has been used to investigate in the predictor effect of emotional intelligence of the students on their satisfaction with life and their level of burnout. It has been discovered that there is a negative relation between the emotional intelligence levels of the university students and depersonalisation which is one of the sub-dimensions of burnout; while there is a positive relationship with competence. Similarly, it has been reached that there is a negative relationship between burnout & depersonalisation and satisfaction with life. Morevover, it has also been confirmed that competency points have a predictory effect on the emotional intelligence levels. It also has been realised that there is a meaningful positive relationship between emotional intelligence and satisfaction with life levels of the university students. Furthermore, predictory effect of satisfaction with life points on emotional intelligence levels has been determined. Finally, it has been observed during survey that emotional intelligence, burnout and satisfaction with life levels differentiate in accordance with several variables.
Description: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, 2022. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sibel Dinçyürek.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6245
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ariksuleyman.pdfTez, Master 4.48 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback