DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6252

Title: Studying the Effect of Color on Children in Learning Environment: Classrooms
Authors: Coşkun, Afet Çeliker (Supervisor)
Tahat, Hamza Jehad Mohammed
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture
Keywords: Interior Architecture
Interior Design--Color--Schools
School buildings--Designs--Effect of Color--Classrooms
Color--Interior decoration
Color in interior decoration
Concentration, Children, Learning Environment, Academic Performance, Color
Issue Date: Jul-2022
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Tahat, Hamza Jehad Mohammed. (2022). Studying the Effect of Color on Children in Learning Environment: Classrooms. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Interior Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Children are an essential part of society, and it must know how to deal with them. Also, provide them with complete comfort where children are considered the age group that can be affected by color more than others. The selected age group for children is from 5-to 12 because before that it is a baby, and after that, it is the beginning of adolescence. The objective of this thesis is how to reach a good learning environment that will support students to achieve an academically appropriate atmosphere in the classroom through color and some physical environment factors, which are checklist existing for the classroom, activity room, handicraft, sports area and external playground, and some criteria such as types of technology, furniture, lighting, visual elements, types of arrangement, the height of the space and color. This study's evaluation was based on the selection of 10 elementary innovation schools according to the criteria made to evaluate the cases, and the analysis of what had been collected from previous studies, to reach the main objective. To handle this thesis qualitative research method was adopted by reviewing previous studies, books, and websites. Furthermore, it is rich in such information. For example, the result of this thesis showed the effect of color as a cold color; it is better than warm color inside the classroom because it has a positive effect on concentration and growing up academic performance. In addition, the external spaces should have been included in the school's ground due to its rich environment in authentic experiences, and some articles called it an external learning environment.
ÖZ: Çocuklar toplumun önemli bir parçasıdır ve onlarla nasıl başa çıkılacağı bilinmelidir. Çocukların renkten diğer yaş gruplarına kıyasla daha fazla etkilenebileceği kabul edildiğinden, onlara gerekli rahatlık sağlanmalıdır. Bu tez çalışmasında çocuklar için seçilen yaş grubu 5-12 yaş arasıdır, çünkü ondan öncesi bebeklik, sonrası ise ergenliğin başlangıcıdır. Bu tezin amacı, öğrencilerin sınıfta akademik olarak uygun bir atmosfer elde etmelerini destekleyen iyi bir öğrenme ortamına nasıl ulaşılabileceğini ortaya koymaktır. Sınıf, etkinlik odası, el sanatları, spor alanı ve dış oyun alanı için bir kontrol listesi oluşturularak, renk ve bazı fiziksel çevre faktörleri aracılığıyla, teknoloji türleri, mobilya, aydınlatma, görsel öğeler, düzenleme türleri, mekanın yüksekliği ve renk gibi bazı kriterlerle birlikte öğrenme ortamı araştırılmaktadır. Değerlendirilen bu çalışmada, ana amaca ulaşmak için yenilikçi (inovatif) 10 ilköğretim okulu seçilmiş ve değerlendirmek üzere oluşturulan kriterlere ve önceki çalışmalardan toplananların analizine göre sonuçlar ortaya konmuştur. Bu tezi ele almak için birçok bilgi açısından zengin olması nedeniyle önceki çalışmalar, kitaplar ve web siteleri incelenerek nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bu tezin sonucunda, önemli bir veri olarak soğuk renklerin bir renk olarak etkisini sınıf içinde sıcak renkten daha iyi gösterdiğini, çünkü konsantrasyonun ve akademik performansın artmasında olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra, gerçek deneyimlerdeki zengin ortamı nedeniyle okullarda dış mekanlar da yer almalıdır ve bazı makalelere dış öğrenme ortamı denmiştir.
Description: Master of Science in Interior Architecture. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture, 2022. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Afet Çeliker Coşkun.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6252
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Tahathamza.pdfThesis, Master12.4 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback