|
EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Computer Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Computer Engineering >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6256
|
Title: | Classification of Vegetable Images Using Texture and Color Features |
Authors: | Toygar, Önsen (Supervisor) Atamba, Irene Kagombe Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Computer Engineering |
Keywords: | Computer Engineering Department Identification--Data processing Classification Computer Pattern Recognition Image processing--Pattern recognition systems Pattern recognition--computer science Scale Invariant Feature Transform (SIFT), Speeded Up Robust Features (SURF), Vegetable Image Classification, Feature Extraction. |
Issue Date: | Feb-2023 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Atamba, Irene Kagombe. (2023). Classification of Vegetable Images Using Texture and Color Features. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Computer Engineering, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | In this thesis, the aim to use vegetable images and implement a computationally cheap
system to automatically classify vegetables using their texture and color features. In
this respect, Scale Invariant Feature Transform (SIFT) and Speeded Up Robust
Features (SURF) approaches are used to classify vegetable features. Feature extraction
is done based on three color space channels; XYZ color space, HSV color space and
RGB color space. It generates the features using color space channels. The classifier
is then utilized once the vegetable features have been created for each image.
Experiments are conducted on Kaggle Vegetable Image Dataset using 15 different
varieties of popular vegetables found all over the world that include bean, bitter gourd,
bottle gourd, brinjal, broccoli, cabbage, capsicum, carrot, cauliflower, cucumber,
papaya, potato, pumpkin, radish and tomato, and the results will be presented at the
end of the thesis. Comparison of the effect of SIFT and SURF methods on different
color space channels for vegetable classification is demonstrated. ÖZ:
Bu tezde, sebze görüntülerini kullanmayı ve sebzeleri doku ve renk özniteliklerini
kullanarak otomatik olarak sınıflandırmak için hesaplama açısından ucuz bir sistem
uygulanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, sebze özniteliklerini sınıflandırmak için
Ölçekten Bağımsız Öznitelik Dönüşümü (SIFT) ve Hızlandırılmış Sağlam Öznitelikler
(SURF) yaklaşımları kullanılmıştır. Öznitelik çıkarma işlemi üç renk uzayına göre
yapılır; XYZ renk uzayı, HSV renk uzayı ve RGB renk uzayı kullanılarak renk uzayı
kanalları ile öznitelikler oluşturulur. Sınıflandırıcı, her görüntü için bitkisel
öznitelikler oluşturulduktan sonra kullanılabilir. Kaggle Sebze Görüntü Veri Kümesi
üzerinde, tüm dünyada bulunan ve fasulye, acı su kabağı, şişe kabağı, brinjal, brokoli,
lahana gibi 15 farklı popüler sebze çeşidi kullanılarak deneyler yapılmıştır. Kapsikum,
havuç, karnabahar, salatalık, papaya, patates, balkabağı, turp ve domates ile elde edilen
sonuçlar tez sonunda sunulmuştur. SIFT ve SURF metotlarının farklı renk uzayı
kanalları kullanılarak sebze sınıflandırması üzerindeki etkisinin bir karşılaştırması
gösterilmistir. |
Description: | Master of Science in Computer Engineering. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Computer Engineering, 2023. Supervisor: Prof. Dr. Önsen Toygar. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6256 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Computer Engineering
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|