DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6263

Title: Sağlıklı Erkek Ratlarda Buğday Gluteni ve Mısır Gluteninin Bağırsak Histopatolojisi ve Otoimmün Parametrelerine Etkisi
Authors: Gezer, Ceren (Supervisor)
İmik, Aybüke
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Sağlıklı Beslenme--Gluten
Rat, Buğday Gluteni, Mısır Gluteni, Bağırsak Dokusu, Villus Uzunlukları, Histopatolojik Parametreler, Otoimmun Parametreler
Issue Date: Aug-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: İmik, Aybüke. (2021). Sağlıklı Erkek Ratlarda Buğday Gluteni ve Mısır Gluteninin Bağırsak Histopatolojisi ve Otoimmün Parametrelerine Etkisi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Bu çalışma mısır ve buğday gluteninin sağlıklı erkek ratlarda ince bağırsak histopatolojisi ve otoimmun parametreler üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Atatürk Üniversitesi Tıbbi Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ratların bakım ve beslenmeleri, laboratuvar analizleri ise Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nda yapılmıştır. Araştırma da 3 grup olup; buğday, mısır ve soya grubu olarak belirlenmiştir.Her grupta 7 rat olacak şekilde toplamda 21 sağlıklı yeni doğmuş Sprague Dawley cinsi erkek rat ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan ratlar bir günlük yaştan 30 günlük yaşa kadar anneleri ile birlikte, 30 günlük yaştan 60 günlük yaşa kadar annelerinden ayrı olmak üzere toplam 60 gün süreyle yer aldıkları deney grubuna göre soya, mısır veya buğday yemleri ile beslenmişlerdir. Böylelikle yavru ratlar denemenin ilk 30 günlük süresinde hem yemlere alışmaları sağlanmış, hem de aynı deneme yemi ile beslenen annelerinin sütünü almaları sağlanmıştır. Hayvanlar 60 günlük yaşa geldiklerinde anestezi altında sakrifiye edilerek, histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemeler için gerekli doku örnekleri alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre buğday gluteni verilen grubun incebağırsak villus uzunluklarının diğer gruplardan daha uzun olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Villus atrofsinin en fazla mısır gluteni verilen grupta olduğu belirlenmiştir (p>0,05). Lenfosit plazma nötrofil değeri en fazla soya grubunda belirlenmiştir. Kript hiperplazisi en fazla soya grubunda, en düşük buğday grubunda tespit edilmiştir (p<0,05). Grupların transglutaminaz ve IgA antikor seviyeleri arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olmadığı belirlenmiştir. Grupların gliadin antikor seviyesi en yüksek soya grubunda belirlenirken, en düşük buğday gluteni verilen grupta tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak HLA-DQ2 ve DQ8 geni taşımayan sağlıklı ratların ince bağırsak dokularının histopatolojik ve otoimmun parametreleri üzerine buğday ve mısır gluteninin olumsuz etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Daha net sonuçlar alınabilmesi için ratların daha uzun dönemli beslenmesi ve hayvan çalışmaları glutenin bağırsak histopatoloji ve otoimmun parametreler üzerine etkilerinin gösterilmesi için önemli olmakla birlikte glutenin insanlardaki bu parametrelere olan etkisini araştırmaya yönelik çalışmaların yapılması önemlidir.
This study was carried out to determine the effects of corn and wheat gluten on small intestine histopathology and autoimmune parameters in healthy male rats. The care and feding of rats at Atatürk University Medical Experimental Application and Research Center, and laboratory analyzes were carried out in Atatürk Unıversity Veterinary Faculty, Pathology Department. There are 3 groups in the research; wheat, corn and soybean groups were determined. The study was conducted with 21 healthy newborn Spraque Dawley male rats,7 rats in each group. The rats used in the study were fed with soy, corn or wheat feeds according to the experimental group they were in for a total of 60 days, from one day old to 30 days old with their mothers, from 30 days old to 60 days except for their mothers.Hereby, during the first 30 days of the experiment, the baby rats were ensure both accustomed to the feed and also provided the milk of their mothers fed the same trial feed. When the animals reached the age of 60 days, they were sacrificed under anesthesia and tissue samples were taken for histopathological and ımmunohistochemical examinations. According to the estimation obtained, it was determined that the wheat gluten group was longer than the other groups in which small intestinal villi were used (p<0.05). It was determined that villus atrophy was most prevalent in the corn gluten group (p>0.05). Lymphocyte plasma neutrophil value was determined most in soy group. Crypt hyperplasia was detected the most in the soy group and the lowest in the wheat group (p<0.05). It was determined that the difference between the transglutaminase and IgA antibody levels of the groups was not statistically significant. While the gliadin antibody level of the groups was determined the highest in the soy group, it was determined the lowest in the wheat gluten group (p<0.05). As a result, it was determined that wheat and corn gluten did not have a negative effect on the histopathological and autoimmune parameters of the small intestine tissues of healthy rats without HLA-DQ2 and DQ8 genes. In order to obtain clearer results, longer-term feeding of rats and animal studies are important to show the effects of gluten on intestinal histopathology and autoimmune parameters, but it is important to conduct studies to investigate the effect of gluten on these parameters in humans.
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ceren Gezer.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6263
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Imikaybuke.pdfTez, Master 2.44 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback