DSpace
 

EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6266

Title: Development of Islamic Tourism in the Last Two Decades: A Systematic Review of Research
Authors: Ezel, Cahit (Supervisor)
Kale, Rabia
Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism
Keywords: Tourism Faculty
Tourism--Religious aspects
Travel--Religious aspects--Islamic Tourism
Islamic Tourism, Halal Tourism, Sharia Tourism, Muslim Tourists, Systematic Literature Review
Issue Date: Jul-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Kale, Rabia. (2021). Development of Islamic Tourism in the Last Two Decades: A Systematic Review of Research. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: In recent years, the expansion of Islamic Tourism has raised the interest of scholars and practitioners in tourism sector. The interest to Islamic Tourism is not limited to Muslim countries but considerable attention has developed over the years in nonMuslim countries as well. Islamic Tourism is a branch of the tourism industry that carries out tourism within the rules set by the Islam religion. Halal tourism is a good example of Islamic Tourism that has developed considerably in this decade. The aim of this study is to express the interest in the subject by investigating the trends in Islamic Tourism. In this regard, the aim of this research is to evaluate the studies published in the international literature on Islamic Tourism between 2000 and 2021 in international academic databases in order to identify the trends in Islamic Tourism such as research methods employed, countries studied, topics investigated, type of journals that published Islamic Tourism research and so on and so forth. In this research systematic review method is employed to carry out the analysis. The articles identified using pre-determined key-words. Some of the articles removed from the list since they did not match with the criteria specified. Finally, a total of 222 articles were evaluated. The articles were gathered from the Web of Science and Scopus databases covering a period of two decades (2000-2021). This research basically intended to serve as a guide for academics working on Islamic Tourism, identifying the gaps in the literature as well as a source of further knowledge on the subject to the researchers and people alike.
ÖZ: Günümüzde insanlar iç mekanlarda çok fazla zaman geçirmekte ve bu nedenle kötü çevresel hava kalitesi ve kötü çevresel koşullar nedeniyle hasta bina sendromu gibi problemlerle karşı karşıya kalma olasılıkları daha da yükselmektedir. Hasta bina sendromu (HBS) ile ilişkili sağlık sorunları, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. HBS herhangi bir hastalık veya sebep tespit edilememesine rağmen kullanıcıların kapalı binalarda geçirdikleri süre nedeniyle olumsuz sağlık veya konfor etkileri yaşadığı durumları ifade etmektedir. Bu durum kullanıcıların belirli bir süre kapalı mekanlarda kaldıklarında ortaya çıktığı için, doğal bir tasarım stratejisi olan biyofilik tasarım yaklaşımını sürece dahil etmek iç mekan ortamının sağlığını iyileştirecektir. İnsanlar doğuştan doğa ile doğal bir bağ kurarak yaşama başlar ve biyofilik tasarımın sağladığı tasarım stratejilerinin de bu bağlamda sağlığı, üretkenliği, biyoçeşitliliği, döngüselliği ve esnekliği teşvik etmek gibi birçok faydası olduğu bilinmektedir. Biyofilik tasarım yaklaşımı ile doğa insan sağlığını geliştirmek için aktif bir katalizör görevi görmektedir. Bu bağlamda bu çalışma, HBS ile ilgili sorunların çözülüp azaltılabilmesi için Biyofilik tasarım stratejilerinin iç mekanlara nasıl dahil edebileceği ve ayrıca doğanın iç mekanlara dahil edilmesinin insan sağlığını iyileştirip iyileştirmeyeceğini sorgulamaktadır. Hasta bina sendromunun neden olduğu yetersiz iç mekan çevre kalitesini iyileştirmek için, çalışmanın amacı HBS'na ilişkin ortaya çıkan problemler ve iç mekan kalitesini iyileştirmek için Biyofilik tasarım yaklaşımı ile çeşitli stratejiler/prensipler, öneriler geliştirmektir. Çalışma nitel araştırma yöntemi ile iki anahtar kavram olan HBS ve Biyofilik tasarım yaklaşımını kapsamlı bir literatür taraması ile araştırmakla başlar. Kapsamlı literatür taraması sonucunda geliştirilen analitik çerçeveler hasta bina sendromu ve biyofilik tasarım kavramlarını ilişkilendirmek ve araştırma sorularını cevaplamak için kullanmıştır. Çalışmanın sonucunda, biyofilik tasarım stratejilerini ve yaklaşımlarını iç mekan çevre kalitesini iyileştirmede kullanmanın etkili olduğu ortaya konmuş ve hasta bina sendromunun ortaya çıkmasında rol oynayan etkenlerin çözümü üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışmanın sonucunda bu stratejilerin/yaklaşımın sürece nasıl ve ne zaman dahil edilebileceğine yönelik öneriler de geliştirilmştir.
Description: Master of Science in Tourism Management. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2021. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cahit Ezel.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6266
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Tourism

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Kalerabia.pdfThesis, Master461.94 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback